Сб, 2024-04-20, 10:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 18 » Ісламісти зібрали 50 тисяч людей на мітинг проти військових Єгипту
16:43
Ісламісти зібрали 50 тисяч людей на мітинг проти військових Єгипту
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Близько п'ятдесяти тисяч людей прийшли на площу Тахрір у центрі Каїра в п'ятницю, 18 листопада, для участі в одній з наймасовіших акцій за останні кілька місяців, пише РИА "Новости".

За задумом організаторів демонстрації, якими цього разу виступили "Брати-мусульмани" і салафіти, кількість учасників маніфестації, що отримала назву "П'ятниці захисту демократії", значно зросте після закінчення п'ятничної проповіді, коли на Тахрір підійдуть мусульмани, що молилися в мечетях.

Ісламісти поширювали запрошення брати участь в акції через соціальні мережі і смс-повідомлення. Її учасників організовано привозили на автобусах не тільки з віддалених каїрських кварталів, а й з провінцій.

"Аллах Великий! Закон Аллаха - за основу, і єдиний президент від усього народу!", "Хто ми, хто ми? Ми єгиптяни, мусульмани і християни!" - скандують на площі. Учасники розгортають плакати "Ні - узурпації влади, так – мирній передачі влади народу!" і "Не дозволимо перетворити Військову раду на державу в державі!"

Водночас в акції беруть участь і світські партії, і молодіжні рухи. Вони концентруються на Тахрірі віддалік від ісламістів і вимагають забезпечити цивільний характер держави і відкинути релігійне забарвлення партій на політичній арені Єгипту. Вони погоджуються з ісламськими партіями лише у вимозі чіткого графіка передачі влади та недопущення військової диктатури в країні.

Деякі молодіжні рухи вже оголосили, що починають безстрокову акцію протесту і залишаться на площі аж до моменту передачі влади. Напередодні в четвер пізно ввечері на Тахрірі відбулась акція світських партій під гаслом: "Наша революція не має нічого спільного з ісламістами!".

На "площі єгипетської революції" знову з'явилися намети, вуличні торговці їжею і революційною символікою, а також добровільні дружинники, що опікуються безпекою акції. Автомобільний рух повністю перекрито, на проїжджій частині зведено чотири трибуни для виступів політичних лідерів.

Раніше в листопаді заступник прем'єр-міністра Єгипту Алі ас-Сальма передав на розгляд Військової ради проект Конституційної хартії - декларації засадничих принципів майбутньої конституції.

Відповідно до цієї хартії, збройні сили повністю виводяться з-під керівництва парламенту, і їх наділяють окремим бюджетом.

Опозиція назвала це спробою встановлення військової диктатури і вирішила організувати виступи.

Зокрема масова акція протесту на центральній площі Каїра під гаслом "Дякуємо! Повертайтеся в казарми!" пройшла 7 жовтня з ініціативи Коаліції революційної молоді Єгипту.

Нагадаємо, що в січні 2011 року в Єгипті спалахнули масові антиурядові виступи, що супроводжувалися заворушеннями та сутичками з поліцією. Жертвами великомасштабних сутичок стали 840 людей. 11 лютого, після 18 днів народних заворушень, президент Хосні Мубарак, який правив Єгиптом 30 років, подав у відставку. Напередодні він неодноразово говорив, що не має наміру залишати Єгипет і хоче померти на батьківщині.

Проти поваленого президента та його синів було висунуто звинувачення у вбивстві й замаху на вбивство учасників мирних демонстрацій, а також у зловживанні владою та збагаченні коштом держави.

Однак відтоді в Єгипті нерідко виникають сутички демонстрантів і поліції та різного роду заворушення, зокрема й з релігійним та етнічним підґрунтям. Після зміни влади в Єгипті на волю з в'язниць вийшло багато ісламістів, а нова влада не забороняє їхніх акцій.

Наприклад, у нічних сутичках між поліцією та протестувальниками поблизу посольства Ізраїлю в центрі Каїра 16 травня було поранено понад 360 осіб. Демонстрації поблизу посольства Ізраїлю в Каїрі тривала кілька днів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: Єгипет
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ