Пт, 2024-03-29, 17:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 24 » Історія міста Дніпропетровськ. Витоки
13:53
Історія міста Дніпропетровськ. Витоки
Інші останні Історія українських земель на сайті holosUA.com/

У центральній частині Української держави з певним тяжінням до її південних і східних кордонів на березі славної річки розмістилося не менш славне місто, яке має назву Дніпропетровськ.

Місто, яке як і Київ лежить на пагорбах Дніпра з обох його сторін також має чималу історію. Адже ще в давні часи палеоліту, коли місто ще й не називалося Дніпропетровськом, але на його теперішній території вже жили люди, які щільно заселяли місцевість біля дніпровських порогів.

Історія земель, які сьогодні займає сучасне місто Дніпропетровськ є не тільки давньою, але і славною. Адже саме люди, які жили на цій території (території, яку наразі займає місто Дніпропетровськ), за припущенням низки фахівців історичної і археологічної галузі науки, вперше в історії використали коней для їзди верхи, а окрім того винайшли колесо.

Саме тому можна з впевненістю сказати, що поширенню скотарства дали старт на території Придніпровських степів, а вже звідси це ремесло поширилося на всю стару Східну і Західну Європу.

Якщо ж знову заглибитися в історію сивої давнини краю. То можна пригадати ще один цікавий факт. Десь у сто тисячному році до нашої ери територія, яку займає сучасний Дніпропетровськ мало не поглинули морози перетворивши її на суцільні холодні степи. Адже тоді до територій сучасного міста наближався Скандинавський льодовик, але на щастя для людей, які жили на цій землі тоді, і які живуть зараз все минулося благополучно.

Проте, якщо ми вже згадали мешканців тих сивих часів, які засиляли території сучасного Дніпропетровська, то варто вже їх і назвати. Отож, у прадавні роки неоліто-бронзового віку на території сучасного Дніпропетровська мешкали племена різних культур, а саме — це були племена сурської і племена племена середньостогівської, ямної та катакомбної культур.

Власне кажучи, саме ці племена вперше осідлали коней і подарували світу колесо, про що ми вже згадували трохи вище. А ось уже у другій половині другого тисячоліття землі сучасного Дніпропетровська закріпилися за кіммерійцями, тобто так званими племенами зрубної культури. А вже через тисячу років захопили землі сучасного Дніпропетровська скіфи, які створили тут Скіфську державу.

Проте після сімсот років панування скіфів, а саме десь в трьохсотих роках до нашої ери скіфи під натиском сарматів були змушені залишити межі сучасного Дніпропетровська. Але панування сарматів у часі було ще коротшим, бо вони стали жертвою германських племен готів.

А ось уже на початку нашого тисячоліття, а саме у проміжку часу від четвертого до дев'ятого століття, територію сучасного Дніпропетровська пройшли орди племен аварів, гнів та угрів.

Подальшу історію міста Дніпропетровськ читайте в наступних записах на сайті Голос UA на РФ.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Історія українських земель | Переглядів: 1741 | Додав: abel | Теги: Дніпропетровськ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ