Пт, 2024-04-26, 05:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 2 » Ізраїль і Палестина вперше за півтора року сіли за стіл переговорів
15:15
Ізраїль і Палестина вперше за півтора року сіли за стіл переговорів
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

   Лідери Ізраїлю і палестинців Біньямін Нетаньяху і Махмуд Аббас вперше зустрілися віч-на-віч за діловим обідом в Білому домі.

В обіді брали участь також президент Єгипту Хосні Мубарак і король Йорданії Абдалла.

У четвер Нетаньяху і Аббасу належить сісти вже не за обідній стіл, а за стіл переговорів у компанії держсекретаря США Хілларі Клінтон.

Перш ніж приступити до ділового обіду, лідери чотирьох країн Близького Сходу, а також президент США в коротких промовах представили свої позиції з питання про мирне врегулювання, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Лідери Єгипту, Йорданії, Ізраїлю і Палестинської автономії говорили про необхідність і користь миру на Близькому Сході. Проте суперечливих питань кожен з них вважав за краще не торкатися.

Президент Єгипту Хосні Мубарак заявив, що народи Близького Сходу сподіваються, що нинішні мирні переговори стануть вирішальними і приведуть до миру в регіоні вже через рік.

При цьому Мубарак закликав Ізраїль назавжди заморозити будівництво поселень на окупованих територіях.

"Будівництво поселень суперечить міжнародному законодавству. Ці поселення не дадуть Ізраїлю права на території, вони не допоможуть Ізраїлю досягти миру і безпеки, - сказав президент Єгипту. - Саме тому необхідно заморозити будівництво всіх поселень до того моменту, поки переговори не завершаться успіхом".

"Я кажу Ізраїлю: хапайтеся за нинішню можливість, не дозвольте їй вислизнути між пальцями. Простягніть руку у відповідь вже простягнутій вам руці арабської мирної ініціативи", - додав Мубарак.

Президент Єгипту також запевнив лідера Палестинської автономії Махмуда Аббаса в своїй підтримці "терплячого палестинського народу і його справедливої позиції".

"Ми підтримуватимемо вас доти, доки не буде створено незалежну палестинську державу зі столицею в Єрусалимі", - сказав єгипетський президент.

Король Йорданії Абдалла, що виголошував свою промову англійською мовою, заявив, що "дуже багато людей втратили віру в те, що можуть отримати мир, якого хочуть".

За словами короля, знайдеться чимало екстремістів, які хочуть і зроблять все можливе, щоб мирні переговори провалилися.

"Саме тому ми повинні досягти успіху, - сказав Абдалла. - Наш провал стане їхнім успіхом у зануренні регіону в нові війни і нестабільність".

Прямі переговори, за словами короля Йорданії, повинні дати результат, причому що раніше, то краще.

"Час не на нашому боці, - сказав він. - Саме тому ми не повинні витрачати сили на узгодження кожного питання, що стосується остаточного статусу (Палестини)".

"Якщо ми не виправдаємо надій цього разу - ціна провалу буде дуже висока для всіх", - завершив свою промову Абдалла.

Нетаньяху подякував Обамі і назвав лідера палестинців своїм партнером по миру

Біньямін Нетаньяху, що почав свою промову зі слів подяки на адресу Барака Обами і його адміністрації, що зробили переговори можливими, заявив, що мета всіх сторін - досягти тривалого миру.

Це гра, в якій немає переможців, і якщо немає миру - програють усі. Я приїхав, щоб укласти мир, який дасть тривалу користь усім нам.

"Ми не прагнемо до короткої перерви між війнами, нам не потрібне тимчасове затишшя між спалахами насильства, - сказав Нетаньяху. - Ми хочемо миру, який покладе край нашому конфлікту назавжди".

Біньямін Нетаньяху назвав лідера палестинської автономії своїм "партнером по миру", відзначивши, що ізраїльтяни "не чужі на спільних землях нашого прабатька", і що вони визнають, що цю землю потрібно ділити з іншими народами.

"Сьогодні я приїхав не сперечатися, а укладати мир. Я приїхав не для того, щоб кидатися звинуваченнями - це гра, в якій немає переможців, і якщо немає миру - програють усі. Я приїхав, щоб укласти мир, який дасть тривалу користь усім нам. Я прийшов сюди не шукати виправдань і не виправдовуватися, я приїхав, щоб знайти рішення", - сказав прем'єр-міністр Ізраїлю.

Терористи, що здійснюють напади на ізраїльтян, не зможуть перешкодити проведенню прямих палестинсько-ізраїльських переговорів, заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, повідомляє "Интерфакс".

"Я не дозволю терористам підірвати наш рух до миру", - наголосив Нетаньяху у Вашингтоні.

При цьому Нетаньяху нічого не сказав про можливість продовження мораторію на будівництво поселень на спірних територіях.

"Скептиків багато, - сказав Нетаньяху, - і я вірю, що причин для скептицизму багато. Але я також вірю, що мир можливий".

Махмуд Аббас закликає Ізраїль дотримуватися міжнародного законодавства

Проте питання про ізраїльські поселення порушив лідер Палестинської автономії Махмуд Аббас. Він заявив, що зі свого боку палестинці обіцяють виконувати всі узяті на себе зобов'язання, і закликав Ізраїль також виконувати зобов'язання згідно з міжнародним законодавством.

"Це не спроба виставити попередню умову, це заклик виконувати зобов'язання, які вже було узгоджено", - сказав Аббас.

Махмуд Аббас заявив також, що засуджує напади на ізраїльтян, здійснені на Західному березі річки Йордан.

"Я засуджую те, що сталося в останні дні", - сказав він під час виступу у Вашингтоні, звертаючись до прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, що стояв поряд.

"Ми виступаємо проти кровопролиття. Не має пролитися жодної краплі ані палестинської, ані ізраїльської крові", - додав Аббас.

У вівторок теракт на Західному березі Йордану призвів до загибелі чотирьох ізраїльтян. В середу в результаті ще одного нападу двоє ізраїльтян зазнали поранень.

Прямі переговори ізраїльської і палестинської сторони, на яких як посередник буде присутня держсекретар США Хілларі Клінтон, розпочнуться в четвер.

Сторони погодилися зустрітися безпосередньо після більш ніж 20-місячної перерви.

Якщо ізраїльський уряд вирішить поновити після 26 вересня будівництво в поселеннях, то не буде ніяких переговорів, - заявив радник глави Палестинської адміністрації Саїб Арікат.

Палестинське керівництво, яке прийняло запрошення США відновити на початку вересня мирні переговори з Ізраїлем, попередило, що діалог може зірватися у разі відновлення поселенської діяльності на палестинських територіях, наголосив Арікат.

Переговори про умови палестинсько-ізраїльського врегулювання було перервано керівництвом ПНА в грудні 2008 року через початок ізраїльської військової операції "Литий свинець" в секторі Гази, жертвами якої стали 1,4 тисячі палестинців. Безпосереднім переговорам Ізраїлю і ПНА передували непрямі контакти через американських посередників.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 943 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ