Пт, 2024-04-26, 18:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 9 » Ядерна програма Ірану може спричинити "збройні перегони"
11:49
Ядерна програма Ірану може спричинити "збройні перегони"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Тегеран у понеділок формально повідомив Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про намір почати з вівторка роботи зі збагачення урану до 20% на своїй території. Як заявив постійний представник Ірану в організації Алі Асгар Солтанійе, в МАГАТЕ передано відповідний офіційний лист, передає сегодея РИА "Новости".
Тегеран не тільки в котре переполошив світову громадськість, а й завдяки йому тепер існує думка про початок незабаром "збройних перегонів".

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад у неділю дав вказівку керівникові Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салеху розпочати виробництво з низькозбагаченого урану ядерного палива, здатного "живити" науково-дослідний атомний реактор, що виробляє медичні ізотопи, - тобто виробництво урану, збагаченого до 20%. Наразі іранські технології дозволяють збагачувати уран лише до 3,5%.

При цьому Тегеран пропонує фахівцям МАГАТЕ бути присутнім на заводі в Натанзі під час проведення майбутніх робіт зі збагачення урану.

Суперечливі заяви іранського керівництва щодо його згоди на пропозиції МАГАТЕ, який передбачає вивезення близько 70% низькозбагаченого урану з Ісламської Республіки для його дозбагачення в третіх країнах, і в той же час рішення самостійно збагачувати свій уран, викликали негативну реакцію на заході.

Міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що плани Ірану з виробництва високозбагаченого урану викликають у нього серйозне занепокоєння, і слід розглянути питання про реакцію МАГАТЕ і "шістки".

У свою чергу міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер розцінив як шантаж заяву Тегерана про те, що вже у вівторок іранські фахівці мають намір розпочати виробництво на заводі в Натанзі збагаченого урану для забезпечення ним тегеранського дослідницького реактора.

В котре "лукавий схід" змусив нервувати світове співтовариство. Як підсумок, Франція і США мають намір наполягати на нові санкції ООН проти Ірану, які вважають, що не залишається іншого виходу, окрім як вжити нових заходів щодо Ірану та його ядерної програми.

Зустріч високопоставлених дипломатів країн "шістки" завершилася 16 січня в Нью-Йорку без прийняття рішення про додаткові санкції проти Тегерана, на яких наполягає Захід. При цьому Рада безпеки ООН вже тричі вживала санкцій у відношенні Ірану, намагаючись змусити Тегеран відмовитися від робіт зі збагачення урану .

Незважаючи на відсутність результату переговорів, який головував на переговорах представник Європейського союзу Роберт Купер зазначив, що вже почався розгляд якихось "подальших заходів", суть яких він розкрити відмовився.

"Немає іншого вибору, окрім як почати роботу над прийняттям нових санкцій", - заявив також французький міністр оборони Ерве Морен після переговорів з головою Пентагону Робертом Гейтсом, що пройшли в Парижі.

"Ми обговорили іранську проблему. Наші погляди з цього питання повністю збігаються", - додав Ерве Морен.

У свою чергу Гейтс зазначив, що готовий "продовжувати спроби знайти мирний спосіб вирішення даного питання", але "судячи з усього, що єдиний залишився в нас варіант - це надання тиску, проте для цього потрібна спільна робота всього міжнародного співтовариства", - вважає він.

Крім того, він вважає, що іранська ядерна програма може спричинити за собою "збройних перегонів" на Близькому Сході.

"Я думаю, що в інтересах всіх - безконфліктне вирішення проблеми (іранської ядерної програми-ред). Ми повинні віддавати собі звіт в тому, що якщо Іран створить ядерну зброю, то це майже, напевно, призведе до поширення ядерної зброї на Близькому Сході. Це дуже велика небезпека ", - сказав Гейтс.

За його словами, основне завдання країн, що ведуть переговори з Іраном (США, Китай, Росія, Великобританія і Німеччина), - переконати цю країну в тому, що їй краще не мати ядерної зброї.

"Головне - це переконати іранських лідерів, що в довгостроковій перспективі їм краще не мати ядерної зброї, ніж мати її. Я сподіваюся, що ми зможемо добитися цього за допомогою економічних і дипломатичних інструментів. Головною метою такого тиску буде знову повернути Іран за стіл переговорів і вирішити проблему таким чином, щоб Іран не отримав доступ до ядерної зброї", - зазначив міністр оборони США.

Китай, тим часом, вважає, що можливості вирішення ядерної проблеми Ірану дипломатичними засобами не вичерпані.

"Ми завжди вважали і вважаємо, що оптимальним шляхом вирішення цього питання є дипломатичні переговори. В даний час відповідні сторони продовжують дипломатичні зусилля, для яких як і раніше, існує простір", - заявив посол КНР в Росії Лі Хуей, передає "Інтерфакс-Україна".

Іран як і раніше наполягає на праві розвивати атомну галузь, заявляючи, що розробки несуть мирний характер. Як раніше заявив офіційний представник МЗС Ірану Рамін Мехманпараст, вирішенням усіх суперечливих питань може стати лише визнання шісткою права Ісламської Республіки на ядерні розробки.

Іранський дипломат, коментуючи ситуацію навколо іранської ядерної програми, відсутність узгодженої позиції представників країн "шістки" щодо її вирішення, а також прагнення західних країн продовжувати чинити тиск на Тегеран шляхом посилення режиму санкцій, сказав, що подібний підхід учасників переговорів по Ірану не вирішить проблему.

На думку представника МЗС, іранське ядерне досьє повинно розглядатися виключно в рамках МАГАТЕ, щоб виключити "політичне підгрунтя".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1283 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ