Сб, 2024-04-27, 02:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 14 » Як продавці "реанімують" підгниле м'ясо
16:04
Як продавці "реанімують" підгниле м'ясо
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Кулінарні відділи в столичних супермаркетах спорожніли, продавці самі біжать показувати всі документи на товар, а СЕС готується до масштабних перевірок. Такий підсумок масового отруєння курми-гриль, приготованими у "Великій Кишені" на вул. Героїв Дніпра. Курятина, за даними СЕС, була заражена сальмонелами, і зрештою півсотні людей, серед яких п'ятеро дітей, потрапили на лікарняне ліжко. На щастя, всі живі.

За словами санітарного лікаря Оболонського району Елли Вербич, причиною масового отруєння людей стали не лише кури-гриль, а й інші зіпсовані продукти в супермаркеті - ковбаса і риба. У всіх пацієнтів виявили різні види сальмонели, пише "Газета по-киевски" у матеріалі Дмитра Дерія і Сергія Демчука "Отруїлися самі, отруїли гостей - як їм в очі тепер дивитися?".

"Всього з моменту першого звернення стаціонар київських лікарень пройшли 54 людини, з-поміж них п'ятеро дітей. У суботу (11 червня) ситуація стабілізувалася, пацієнтам стало краще, вони почали виписуватися. На ранок 12 червня в лікарнях залишилися 44 особи. Достеменна причина отруєння буде відома у вівторок, коли будуть результати проб", - повідомив заступник начальника ГУ охорони здоров'я Володимир Загородній.

У СЕС уточнюють: "Можливо, що курей, заражених сальмонельозом, до супермаркету привіз постачальник, але якщо б у магазині тушки як слід обробили (за 80 градусів термічної обробки сальмонела гине), тобто просто нормально прожарили, нічого б не було", - цитують головлікаря Оболонської СЕС Владислава Сначева і Тетяна Биркович у статті "Куряча паніка" для газети "Сегодня".

СЕС вже оштрафувала магазин на 1700 грн - чотири штрафи по 425 грн. "Поки це тільки дрібні порушення: щось не там стояло, не в призначеному місці зберігалися особисті речі персоналу", - говорить Вербич.

Якщо підтвердиться, що причиною масового отруєння людей стали продукти, куплені в супермаркеті, штрафні санкції можуть бути набагато серйознішими. "На супермаркет можуть накласти значні штрафи, а можуть і закрити на карантин, поки адміністрація не наведе порядку. Все стане відомо після результатів бактеріологічних досліджень", - цитують Загороднього Олександр Бочкарьов і Денис Гонтар у матеріалі "В отруєних курми-гриль киян виявили сальмонельоз" для "Комсомольской правды в Украине".

У головному офісі "Кишені" відмовилися коментувати ситуацію, поки не буде офіційних висновків СЕС. А до 15 червня районні СЕС повинні будуть провести комплексну перевірку всіх кулінарій у супермаркетах.

Тим часом майже всі, хто отруївся в лікарні, обмінюються телефонами, щоб потім спільно домагатися покарання і компенсації. Багато хто вже написав свої скарги в супермаркеті, але що робити далі, ще не знають, зауважує "Газета по-киевски".

Адміністратор маркету розповідає, що поки до них звернулися тільки три постраждалі сім'ї.

"СЕС взяла проби у наших співробітників, щоб знайти причину отруєння, - каже адміністратор, показуючи список з 35 осіб. - Ми пропонуємо потерпілим залишити запис у книзі скарг. Директор поки щона ці скарги не відповідає, потрібно почекати ще пару днів, коли з'являться результати проб. Отруїлися переважно сім'ї, тому до нас приходять по одній людині, пишуть скаргу за всю сім'ю".

Співробітники супермаркету радять тим, хто звертається, пошукати чек, який свідчить про покупку. А фахівець із захисту прав споживачів Святослав Маслак впевнений: якщо вже відома причина отруєння, то потерпілі можуть подати до суду на супермаркет.

"Також вони можуть звернутися до власника магазину. Якщо пропозиція не влаштує власника або він не запропонує компенсацію, то треба писати заяву в орган захисту прав споживачів. За такі кричущі факти порушення правил зберігання та продажу зіпсованих продуктів керівництво супермаркету повинно понести відповідальність", - додав він.

Як розповіла газеті "Сегодня" одна з екс-робітниць супермаркету на Борщагівці Олена П., отруїтися можна в будь-якому іншому супермаркеті. "Коли термін зберігання м'яса, овочів або ковбас підходить до кінця, їх найчастіше віддають в кулінарію. Там, щоб був непомітний "душок", його рясно посипають спеціями або часником. Салати в кращому випадку роблять в рукавичках, а щоб вони здавалися свіжими, в старий салат додають новий майонез і вже таке враження, що салат був зроблений буквально зранку. А овочі другої свіжості просто труть на тертці або дрібно ріжуть", - розповідає Олена.

За її словами, перш ніж взяти працівника в кулінарію, супермаркети ретельно перевіряють лояльність людини до магазину і вибирають тих, кому робота потрібна конче і хто не буде базікати зайвого. У СЕС про такі "хитрощі" супермаркетів не знають. "Можливо, таке і є, але ми такого не помічали і не знаємо. Може, це конкуренція", - сказала Вербич. Звісно, в супермаркетах також запевняють, що дотримуються всіх санітарних норм, а подібні розповіді - це помста конкурентів або звільнених співробітників.

А колишній продавець курей-гриль Володимир Н. поділився з "Газетою по-киевски" секретами, як він надавав протухлим тушкам товарного вигляду.

"Курей нам постачали партіями - раз на кілька днів. На моєму робочому місці був холодильник, але до нього не встигли (чи не захотіли) провести електрику. За день ми ніяк не могли встигнути продати всі тушки, складували їх у неробочий холодильник. Через спеку кури швидко псувалися, гнили. Але викидати товар нам не дозволяли. Тому ми користувалися різними хитрощами, щоб продати тушки", - розповів він.

"Спочатку трохи зіпсуту курочку відмочували в оцті, це надавало їй свіжого кольору, м'ясо ставало знову біле. Потім засипали спеціями - перцем, різними приправами, щоб забити неприємні запахи. Найкращі гнилі курки, які ніяк не вдавалося "реанімувати", віддавали на шаурму. Там тушки знову відмочували в оцті, посипали приправами, різали на дрібні шматочки і продавали", - повідомив Володимир.

Сальмонели - це рід ентеробактерій. Видів сальмонел дев'ять, різновидів - більше тисячі. Під дією цих мікроорганізмів розвиваються такі тяжкі захворювання, як паратиф і черевний тиф. У копченостях і солонині сальмонели зберігаються кілька місяців, у вершковому маслі до півроку. Дуже добре почуваються і в сухому, і у вологому середовищі. Для захисту від зараження сальмонелою потрібно підігрівати їжу принаймні десять хвилин при 75 градусах. Сальмонели не гинуть при заморожуванні.

Сальмонельоз - інфекційне захворювання, викликане бактеріями з роду Salmonella. Основний шлях зараження - вживання в їжу продуктів, які зазнали неправильної кулінарної обробки. На початку хворий відчуває себе знесиленим, з'являються головний біль, гарячка, болі в животі, нудота, блювота, діарея. Знижується артеріальний тиск, з'являються м'язові судоми. Якщо втрати рідини досягають 7-10 відсотків маси тіла, може розвинутися гостра серцева і ниркова недостатність. Гарячковий стан триває 7-20 днів, але вже на сьомий день захворювання, як правило, відбуваються незворотні зміни в печінці і селезінці.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1021 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ