Вт, 2024-04-23, 19:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 30 » Як протистояти фальсифікаціям на виборах - Яценюк знає
16:45
Як протистояти фальсифікаціям на виборах - Яценюк знає
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В опозиції підготовлено план протистояння фальсифікації парламентських виборів, вважає лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк.

"У нас підготовлено комплексний план", - сказав він в інтерв'ю"Інтерфакс-Україна". 

Він також нагадав, що опозиція підписала угоду про спільні дії.

"Це найважливіший документ. Поясню чому. Адже посадити всю опозицію за один стіл переговорів - це надважка задача, але щоб ще щось представники опозиції підписали – це взагалі неймовірно, але це сталося", - заявив він.

"Чому це сталося? Буду відвертий, це сталося у першу чергу тому, що посадили Тимошенко. Саме це стало поштовхом для того, щоб опозиція зрозуміла, якщо ми будемо по різні сторони барикад, то в принципі кожного відстріляють – це в кращому випадку. І друга причина - поки що опозиція об'єднана проти Януковича", - додав Яценюк.

Тепер, за його словами, опозиція повинна перейти в третю стадію і показати, за що виступає.

"Це найскладніша стадія, що, по-перше, передбачає формування коаліції в новому парламенті. По-друге, передбачає спільне голосування щодо низки законів, які необхідні країні і які повинні стати частиною передвиборної кампанії", - заявив він.

"По-третє, це обрання свого (від опозиції) голови парламенту. По-четверте, позбавлення президента Януковича права призначати свого прем'єр-міністра і свій уряд, тому що тільки парламент дає згоду на призначення прем'єра. У такий спосіб у Януковича відбирають виконавчу гілку влади. Усе це збалансує країну, відновить конституційний устрій країни і принцип розподілу влади", - окреслив плани Яценюк.

Також частиною цієї програми він назвав судову реформу і проведення чесного і незалежного суду в справі Тимошенко.

"Я вважаю, що найкращий шлях до звільнення Тимошенко – це в перший тиждень засідання нового складу парламенту внести зміни до законодавства, що регулює діяльність судової гілки влади, наділити відповідними повноваженнями Верховний суд України", - заявив Яценюк.

"Нам не треба приймати окремий закон по Тимошенко, там (у кримінальній справі проти екс-прем'єр-міністра) немає складу злочину. Якщо буде проведено чесний суд, то Тимошенко буде виправдана за всіма статтями", - додав він.

На запитання, що в такий спосіб звільнення Тимошенко можливе лише внаслідок перемоги опозиції на виборах, Яценюк відповів: Якщо ми приходимо до влади, ми розуміємо, як звільнити Тимошенко. Сьогодні вона може бути звільнена тільки в одному випадку - якщо Янукович ухвалить для себе таке рішення".

Раніше повідомлялось, що партія "Батьківщина" та партія "Народна самооборона" сформують єдиний список кандидатів у депутати на парламентських виборах у 2012 році. У партії "Батьківщина" наголосили, що процес об'єднання з партією "Народна самооборона" тільки почався, і до нього можуть долучитися інші політичні сили.

Раніше захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко оприлюднив відкритого листа лідера "Батьківщини", в якому вона звертається до всіх лідерів опозиційних партій "з низьким проханням... нарешті по-справжньому, а не на словах, об'єднатися і дати на парламентських виборах 2012 року бій правлячій мафії".

Яценюк упевнений, що влада спробує змінити закон про вибори

Лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк упевнений, що влада спробує змінити закон про вибори, використавши для цього опозиційних депутатів або Конституційний Суд.

"Я чітко заявив, що у влади існують плани змінити закон про вибори. Як вона може реалізувати цей план? Вони (представники влади) збираються знайти кілька народних депутатів України, нібито з опозиційного табору, що внесуть свої пропозиції в закон про вибори і зареєструють законопроект у Верховній Раді", - заявив він.

"Більш того, щоб одержати певні голоси, вони хочуть кинути кістку у вигляді зниження виборчого бар'єра (у законі прохідний бар'єр становить 5%). Ну, якщо буде знижений виборчий бар'єр – це відразу ж відновить хворобливе гетьманство серед окремих українських опозиціонерів", - відзначив Яценюк.

Таким чином, за його словами, представники провладної більшості хочуть вирішити дві задачі – створити напругу в опозиційному таборі і, "кинувши кісту окремим опозиціонерам, дати можливість владі контролювати виборчий процес і фактично легітимізувати зловживання на виборах".

Ще один варіант, вважає він – влада спробує через Конституційний суд визнати окремі положення закону про вибори неконституційними.

"Є базове положення про балотування кандидата в народні депутати одночасно за партійним списком і в мажоритарних округах. Опоненти кажуть про те, що це положення неконституційне, посилаючись на рішення Конституційного суду від 1998 року, що, розглянувши аналогічне питання, визнав дану норму такою, що не відповідає Основному закону", - заявив Яценюк.

За словами Яценюка, Партія регіонів хоче змінити закон, тому що її представники розуміють, що відповідно до чинного закону, вони не назбирають не те що триста (конституційна більшість), вони не назбирають навіть 226 голосів (кількість голосів, необхідна для ухвалення рішень).

"Ми ліквідували можливість зняття кандидатів у депутати під час передвиборної гонки. Ми мінімізували можливі способи фальсифікації - передбачили необхідність збереження бюлетенів протягом п'яти років, оперативне оприлюднення інформації про явку виборців, що не дає можливості вкидати бюлетені. У цьому законі існують ще десятки запобіжників, саме тому вся ця бригада хоче почистити ці положення", - заявив лідер "Фронту Змін".

Про те, що об'єднана опозиція виступає категорично проти внесення будь-яких змін до виборчого законодавства, які готує сьогодні Партія регіонів, Арсеній Яценюк заявляв ще 20 січня.

Закон про вибори народних депутатів, ухвалений парламентом 17 листопада, встановив змішану систему виборів 50% на 50%, підвищив прохідний бар'єр з 3% до 5% та заборонив участь блоків партій у виборах.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко - проти закону "Про вибори народних депутатів", але фракція БЮТ проголосувала, щоб не було фальсифікацій.

Нагадаємо, що глава Представництва ЄC в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що під час зустрічі з єврокомісаром Штефаном Фюле Тимошенко заявила, що голосування за закон про вибори було помилкою опозиції. Хоча у президента кажуть, що Венеціанській комісії сподобався компроміс щодо закону про вибори.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1221 | Додав: adminA | Теги: фальсифікаціям на виборах - Яценюк
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ