Пт, 2024-03-29, 18:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Січень » 1 » Як він став символом боротьби за свободу України - День народження Степана Бандери
06:25
Як він став символом боротьби за свободу України - День народження Степана Бандери
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У день народження Степана Бандери розуміємо, яке значення має для України, і які відомості про нього є міфами.

1 січня в Україні особливе свято: наша країна відзначає день народження Степана Бандери - особистості неординарної та різнобічної. Про нього складено чимало міфів і легенд. Що з них – правда, а де – дозвільні домисли, в коментарі пояснив кандидат історичних наук, дослідник українського визвольного руху ХХ століття Микола Посівнич.

Що зробив Степан Бандера для України і чим важливе свято 1 січня

"Степан Бандера і перше січня – це є символ боротьби, визвольного руху. Перше січня вибрано через те, що Степан Бандера є уособленням цього визвольного руху. Цього дня вшановують Степана Андрійовича, його послідовників, усіх учасників визвольного руху. Самі слова "Бандера", "бандерівці" уособлюють тепер весь визвольний рух, як в ранішні історичні періоди було "петлюра", "петлюрівці" або "Мазепа", "мазепинці". І тому ця плеяда, яка була і разом із Бандерою, і проти Бандери і пізніше відійшла від цього руху – окупанти. Як і німці. Як їх радянські окупанти охрестили за іменем провідника. "Бандера" стало загальною назвою всього руху", - пояснив Посівнич.

За його словами, для нинішніх російських окупантів ті, хто говорить українською, носить вишиту сорочку – це теж бандерівець, і хто бореться за незалежність України – також бандерівець, незалежно від того, російськомовний він, православний чи католик.

"Це кліше було у ворожій пропаганді 70 років тому й існує і зараз. Ще в підпіллі публіцист Петро Федун (псевдонім – Петро Полтава, заступник голови Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради, член ОУН і член Проводу ОУН – ЗМІ) в 1948 році написав агітаційно-публіцистичну роботу "Хто такі бандерівці і за що вони борються?". Там "бандерівець" - це синонім до слів повстанець, революціонер. В одному з листів до головнокомандувача УПА Василя Кука Степан Бандера писав наприкінці 1950 року, що найгірше, що його засмучує, це бути іконою визвольного руху, адже зразком бути найважче в житті, бути таким святим, щоб пропагувати ідеї та бути еталоном і зразком. І, власне, тепер в Україні він і став такою іконою", - вважає історик.

При цьому експерт підкреслив, що для наших ворогів – росіян – Бандера є "антиіконою", адже він був одним із найуспішніших символів, був, як зараз модно говорити, менеджером визвольного процесу. Тому ворожа пропаганда і зробила його уособленням усіх борців проти окупації - проти однієї людини набагато легше боротися на пропагандистському фронті: мовляв, якби не Бандера, то українці не боролися б.

"Тому ці слова - Бандера, бандерівці - є таким хорошим інформаційним інструментом, коли можна ним свідомо маніпулювати, і проти однієї людини набагато легше боротися, ніж проти сотень тисяч", – пояснив дослідник українського визвольного руху.

Степан Бандера: біографія

1 січня 1909 року - саме цього дня Степан Бандера з'явився на світ у родині греко-католицького священика в селі Старий Угринів (знаходиться на території сучасної Івано-Франківської області, а в ті часи було у складі Австро-Угорської імперії).

Активною політичною позицією Степан пішов у батька: той теж брав активну участь у політичному житті, був свого часу послом у парламенті ЗУНР - УНР у Станіславі.

Бандера відучився в гімназії, потім до 1933 року навчався в Агрономічному відділі Високої Політехнічної школи у Львові. Вже тоді польська влада взяла хлопця "на замітку" за участь в українських національних ініціативах. Закінчити Політехнічну школу у Бандери так і не вийшло: його заарештували напередодні дипломного іспиту.

В Організацію Українських Націоналістів (ОУН) Бандера вступив ще в 1929 році, а за чотири роки став на західно-українських землях офіційним крайовим провідником ОУН.

В ОУН Бандера проявив себе як радикальний політик: наприклад, він організував кілька політичних вбивств (у тому числі секретаря консульства  у Львові Олексія Майлова – як відповідь ОУН на Голодомор в Україні).

У 1936 році Бандері винесли вирок – довічне ув'язнення, проте після захоплення Польщі Німеччиною в 1939 році політичний діяч вийшов на свободу. У цей період Бандера працює над розширенням мережі визвольної організації на територію всієї України – але планам цим не судилося збутися: в організації починається розкол.

Частина ОУН, яка остаточно перейшла під керівництво Бандери, отримала назву "бандерівці" або ОУН (б). За допомогою цих прихильників Бандера мріяв створити незалежну Українську державу на західноукраїнській території. Про її створення він і проголосив 30 червня 1941 року у Львові – але німецька влада не підтримала подібне рішення. Бандеру заарештовують і кидають у концтабір Заксенгаузен.

Після цього українські підрозділи УПА (остаточно були сформовані навесні 1943 року) починають боротися не тільки проти польських і радянських партизанів, а й проти німецької окупації. При цьому сам Степан особисто ніколи не очолював УПА.

Звільнився Бандера в 1944 році. І відразу ж повернувся до діяльності в ОУН.

У 1959 році Бандеру вбили в Мюнхені, де той провів останні роки життя. За смерть Бандери відповідальність несе радянський агент богдан сташинський.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 430 | Додав: adminA | Теги: символ боротьби, день народження Степана Бандери, свобода України
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ