Пт, 2024-03-29, 14:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2018 » Вересень » 13 » Які українські айтішники заробляють найбільше та як стати одним з них - День програміста
20:28
Які українські айтішники заробляють найбільше та як стати одним з них - День програміста
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

  День програміста: які українські айтішники заробляють найбільше та як стати одним з них

13 вересня – день програміста. У тому, які вони – українські програмісти, скільки заробляють та що робити, аби стати крутим високооплачуваним працівником сфери IT розбирались журналісти сайту 24 каналу.

Скільки айтішників є в Україні?

Однозначно – більше 115 тисяч. Скоро буде ще більше. Зовсім точні дані вирахувати важче. Держстат каже, що у ІІ кварталі 2018 року у цій галузі працювали 118,6 штатних працівників та 16,5 тисяч позаштатних.

Згідно із дослідженням видання Dou.ua, в Україні працюють 125 тисяч ФОПів-айтішників. Найпопулярніший КВЕД серед них — "Комп’ютерне програмування", який вказали основним 82 тисячі осіб. При цьому на початку року асоціація "IT Ukraine" зробила прогноз, згідно із яким, кількість фахівців, зайнятих у галузі, до кінця 2018 року має зрости з 116 до 145 тисяч осіб.

Які вони, ці українські програмісти?

Різні. Як розповіла сайту 24 каналу спеціаліст експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Катерина Криворученко, переважно вони – чоловіки.

Аналіз бази вакансій та резюме за період 1 січня – 31 серпня 2018 показав, що більшість програмістів (89%), які розмістили свої резюме на сайті, – чоловіки і лише 11% – жінки. І хоча за останні роки кількість представниць прекрасної статті загалом у сфері IT збільшилася, все ж вони частіше надають перевагу нетехнічним спеціальностям галузі, – розповіла вона.

Якщо говорити про вік програмістів, то майже половина – це люди віком від 26 до 35 років.

Вік працівників у сфері IT, за даними експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна

19% пошукачів перебувають у віці до 25 років, а 16% – більше 36 років. Більшість із них – 85% – мають вищу освіту.

Більше половини пошукачів (54%), котрі розмістили свої резюме на сайті hh.ua у галузі програмування, мають досвід роботи від 6 років, від 3 до 6 років досвіду роботи вказали 22% спеціалістів.

Чи дійсно вони мають найвищі зарплати в Україні?

Не найвищі. За даними Держстату, у другому кварталі 2018 року, середньомісячна зарплата у цій галузі становила 14 560 грн. При тому, що середньомісячна зарплатня в Україні взагалі у цей період складала 8 781 грн, програмістам дійсно платять непогано. Але у авіації та фінансовому секторі отримують все ж більше – відповідно 33 934 грн та 15 627 грн щомісяця.

Але це – офіційні дані. Останнє анонімне зарплатне опитування, проведене порталом Dou.ua, показало, що середні зарплати по всіх посадах у сфері IT, після сплати податків, виглядають так:

Середні зарплати по посадах у сфері IT за результатами анонімного зарплатного опитування, яке провело видання Dou.ua. Всі зарплати вказані у доларах США (за курсом міжбанку)

Які найкрутіші компанії є в Україні?

Видання Dou.ua регулярно складає рейтинги з 50 найкращих ІТ-компанії України. В останньому з них, у десятку лідерів увійшли компанії EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Ciklum, Infopulse, NIX Solutions Ltd., DataArt Київ, ELEKS та EVOPLAY.

Більшість компаній з цього рейтингу на українському ринку від 10 до 20 років. Наймолодшою компанією в списку є Ring Ukraine — працює лише 2 роки в Україні. Найстаршою — Miratech — майже 30 років на ринку.

43 компанії з ТОП-50 мають офіси в Києві, 13 компаній мають офіси тільки у столиці. Ще два міста із найбільшою кількістю ІТ-фахівців в Україні – Львів і Харків. 54% компаній планують збільшити кількість спеціалістів у межах 20-100 осіб у другому півріччі. Активно зростати (більш ніж на 100 спеціалістів) планує кожна четверта компанія. Про скорочення до кінця року не згадав жоден роботодавець.

Чи лишається ця професія перспективною?

З урахуванням планів лідерів ринку по найму фахівців – безумовно. При цьому, за оцінками компанії GlobalLogic Україна, за сприятливих умов до 2025 року сектор інформаційних технологій значно зросте, при цьому кількість робочих місць у ньому збільшиться до понад 240 тис. осіб.

Правда тут варто зазначити, що, незважаючи на вражаюче зростання, український IT-ринок за світовими масштабами продовжує залишатися невеликим і складає близько 1% від загальносвітового показника. І тут уже держава має подбати і про його розвиток, і про створення належних умов для працівників галузі.

За даними дослідження hh.ua, "ІТ, телеком" продовжує залишатися другою за поширеністю профсферою. До ТОП-10 зараз входять такі спеціалізації, як "CRM системи" та "Мережеві технології". Але і досі близько половини вакансій стосуються спеціалізації "Програмування, розробка".

Найпопулярніші спеціалізації у сфері IT за даними експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна

Рівень конкуренції у І півріччі лишався на позначці 2 людини на місце. Резюме найактивніше розміщували та оновлювали у березні та квітні. Найменш активними пошукачі були на початку року.

Як стати айтішником?

Вчитись. Багато. І йдеться не лише про вищу освіту чи мови програмування. Ще одне опитування Dou.ua показало, для студентів вища освіта в ІТ-сфері потроху перетворюється на формальність: кількість тих, хто йде в університет за "корочкою" про вищу освіту, постійно зростає.

Серед нинішніх студентів, які вже працюють в ІТ, це одна з двох основних причин вчитися у виші: майже 50% відвідують його заради диплому (серед тих, хто випустився до 2012 року, таких лише 31%). Стільки ж ідуть в університет, щоб навчитися працювати з інформацією, навчитися вчитися (але важливість цієї причини, навпаки, постійно падає — серед тих, хто випустився до 2012 року, її вказали 70%)", – зазначає видання.

При цьому українські ІТ-спеціалісти не дуже високо оцінюють свої університети за всіма показниками — середні оцінки коливаються в межах 4-7 балів з 10.

Для того, аби зрозуміти, яким саме спеціальним навичкам потрібно вчитись, потрібно проаналізувати огляд найпопулярніших посад у галузі.

Популярність посад у сфері IT за результатами опитування, яке провело видання Dou.ua

Разом з тим, як наголосили сайту 24 каналу у експертно-аналітичному центрі HeadHunter Україна, окрім спеціальних професійних навичок дедалі вагомішими стають так звані soft-skils – навички і особисті якості, що не мають прямого відношення до професії, але допомагають у роботі із клієнтами, керівництвом і колегами. Відповідно, чим більша кількість їх у арсеналі пошукача, тим більше він є конкурентним на ринку праці, і може претендувати на кращу роботу.

Аналіз бази вакансій і резюме hh.ua показав, що є 5 поширених soft-skils. Вони перетинаються, як у вакансіях, так і в резюме. Мова йде про такі особисті характеристики і навички:

    стресостійкість
    креативність
    бажання вчитися
    багатозадачність
    вміння працювати у команді

 Що цікаво – стресостійкість стає дедалі важливішою навичкою, яка вимагається роботодавцями від працівників.

Для IT-спеціаліста, як наголосили у hh.ua, є є ТОП-5, обов’язкових soft skils без яких сьогодні нікуди:

    Володіння на високому рівні, як мінімум, англійською мовою – усною та писемною. Інструкції, програмування, закордонні проекти – це все стає більш доступним, якщо не витрачається час на переклад, а є розуміння відразу.
    Вміння працювати в команді і готовність до прямого діалогу не тільки з колегами, а й з клієнтами. Міжособистісна комунікація є дуже важливою не тільки на стадії підписання угоди, а й в процесі виконання замовлення.
    Включене активне слухання. Позаяк IT-спеціалісту треба розуміти, що клієнта варто вислухати, а не просто давати йому відразу готове рішення навіть за умови, що воно оптимальне. Можливо під час розмови з’ясується інформація, яка суттєво може вплинути на результат роботи.
    Навички письмового мовлення. Працюючи віддалено, доводиться дуже багато листуватись. Треба уміти розповісти про технічні речі і процеси, зрозумілі айтішнику, людям, які далекі від сектору IT.
    Послідовність. Починаючи проект, його треба доводити до логічного завершення. Дуже часто в IT-відділах можна спостерігати, що проект розпочато, потім приходить інше замовлення – і всі переключаються на нього. Незважаючи на це, не забудьте вчасно повернутися і закінчити роботу над попереднім замовленням. Це додасть вам бонусів – клієнти побачать, що ви відповідальні і не порушуєте строків виконання замовлення.

Автор: Євгенія Мазур

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 724 | Додав: adminA | Теги: українські айтішники, стати одним з них, день програміста
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ