Чт, 2024-04-18, 17:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 7 » Якщо кіберепідемії боїться Касперський, це вже не кіно
13:58
Якщо кіберепідемії боїться Касперський, це вже не кіно
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Спільно розробляючи комп'ютерні віруси, націлені на іранські ядерні об'єкти, американці й ізраїльтяни реалізують найбільшу кібероперацію в історії. На конференції в Тель-Авіві російський "кіберсищик" Євген Касперський дав зрозуміти, що відверто наляканий перспективою кібертероризму: "Зупиніться, поки не пізно. Ідеї поширюються дуже швидко". Аудиторія відповіла мовчанкою.

Ухвалюючи рішення про активізацію кібервійни проти Ірану, Барак Обама насамперед хоче не дати Армії оборони Ізраїлю здійснити рейд проти іранських ядерних об'єктів, щоб не відкривати в регіоні ще один фронт, який ризикує його дестабілізувати, вважає кореспондент Le Figaro Ізабель Ласер.

"Спільно розробляючи комп'ютерні віруси, в останні роки націлені на іранські ядерні об'єкти, американці й ізраїльтяни реалізують найбільшу кібероперацію в історії", - йдеться в статті. У 2010 році черв'як Stuxnet пошкодив п'яту частину іранських центрифуг для збагачення урану і відсунув реалізацію ядерної програми.

Кібероперації - новий етап у веденні війн. Атакуючи комп'ютери, кібервійна не спричиняє людських жертв, принаймні поки що, йдеться в статті. Багато хто вважає також, що ця таємна війна разом з адресними вбивствами науковців не менш ефективна, ніж гіпотетичні ізраїльські удари.

"Ця таємна кампанія дозволяє купити час, ось і все", - переконаний екс-начальник ізраїльського генштабу Габі Ашкеназі. Водночас сфера кібератак, витрати на які й далі зростають, є ризикованою: джин цілком може вислизнути з глечика і спрямувати зброю проти свого винахідника. Тим часом у США дехто вже мріє застосувати іранську модель кібервійни проти Північної Кореї, ісламістів "Аль-Каїди" або сирійських урядових військ, пише на закінчення Ізабель Ласер.

Вчора, виступаючи на конференції в Тель-Авіві, російський "кіберсищик" Євген Касперський говорив про небезпеку кіберзброї, повідомляє оглядач журналу Time Карл Вік. Минулого тижня Касперський повідомив про виявлення найбільш витонченого комп'ютерного вірусу, спрямованого проти Ірану.

Касперський застеріг: будь-які нові знання, що уможливлюють створювати кіберзброю, незабаром стануть відомі іншим державам і можуть бути повернені проти початкових розробників. "За деякими відомостями, президент Обама висловив ті ж таки побоювання, коли санкціонував спільну програму кібершпіонажу з Ізраїлем", - зазначає автор.

Хакери-активісти можуть зробитися кібертерористами, з якими, в свою чергу, подружаться традиційні терористи, пророкує Касперський. "Зупиніться, поки не пізно. Ідеї поширюються дуже швидко", - заявив Касперський, звертаючись до тель-авівської аудиторії.

Кіберзброя може самостійно "розмножуватися", застеріг він, а цивільна інфраструктура використовує операційні системи типу Microsoft Windows, які неможливо захистити від хакерів. Єдиний вихід - розробити нову операційну систему, де безпека буде поставлена ​​на чільне місце. "Поки такої системи немає, будь-яка країна, що завдає кіберударів, страшно ризикує", - переказує автор виступ Касперського.

Аудиторія вислухала його мовчки. Вранці того ж дня міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак вперше публічно визнав, що Ізраїль має в своєму розпорядженні наступальні кіберозброєння, правда, обмовившись, що захист від кібератак набагато важливіший.

Соціолог і політолог Роланд Бенедиктер, що працює в університетах Стенфорда і Каліфорнії (Санта-Барбара), в інтерв'ю Der Standard заявив, що "системи озброєння стають дедалі потужнішими, тому протистояння переходять на більш складний рівень, а "холодні" і "гарячі" війни все частіше ведуться по Інтернету за допомогою хакерських атак". За його словами, атаки вірусу Flame "напевно походять від урядів" і "в майбутньому класичне шпигунство буде фокусуватися на превентивному захисту від подібних розробок". Він навів як приклад американську стратегію, що передбачає наголос не на "шпигунів на зразок Джеймса Бонда, що діють на землі", а на супутникове спостереження і безпілотні апарати з дистанційним управлінням. Як підкреслює соціолог, немає ніяких вказівок на те, що кібератаки виходять від виробників антивірусного ПЗ.

За словами експерта, найбільший розквіт переживає промислове шпигунство, що стосується ноу-хау, механізмів виробництва і схем обладнання. Друге місце з кількісного погляду посідає інтернет-злочинність. Крім цього, існують практики ведення інтернет-війни - такі розробки давно ведуть США і Китай, поступово вони з'являються і в Європі. Сучасні війни не ведуться без попередньої кібератаки. Здійснюється кібератака на радіолокаційні станції, вони вимикаються на дві-три хвилини, і в цей час пролітають винищувачі-бомбардувальники. Громадян це може зачепити, оскільки при веденні "гарячої" війни через Інтернет можна відключити енергопостачання, перекрити водопостачання і паралізувати основні системи життєзабезпечення, тобто цілу країну.

Експерт не зміг назвати країну, яка найкращим чином підготувалася до кібервійни, адже вперше в історії людства створилася парадоксальна ситуація: найбільш прогресивне, технологізоване і залучене в мережеві структури суспільство є і найбільш уразливим.

Бенедиктер також прогнозує, що американці виростять "супервояка", тіло якого підключено до Інтернету, імплантати вживлені в мозок і безпосередньо підключені до комп'ютера. Проблеми будуть, якщо щось трапиться з системою комп'ютерної безпеки і до супервояка підключиться хтось сторонній, вказує він.

Однак, міркує експерт, "будь-яка революційна технологія спершу вселяла людям страх. Я вірю, що людство зуміє впоратися і з цією".

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: кіберепідемії, не кіно, касперський
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ