Пт, 2024-04-19, 00:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 15 » Якщо "Південний потік" перешкодить Транскаспійському газопроводу, Європа погрожує "Газпрому" проблемами
11:22
Якщо "Південний потік" перешкодить Транскаспійському газопроводу, Європа погрожує "Газпрому" проблемами
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

16 вересня "Газпром" повинен підписати угоду акціонерів, що юридично зобов'язує, з учасниками South Stream - італійською ENI, французькою EDF і німецькою Wintershall - про їхнє входження в проект і гарантії його запуску. Але документ готується під серйозним тиском з боку влади Європи. Єврокомісар Гюнтер Оттінгер безпосередньо назвав проект таким, що суперечить інтересам Євросоюзу, і погрозив "Газпрому" проблемами з контрактами, якщо South Stream перешкодить конкуруючому європейському газопроводу Nabucco. Можливості для цього у Єврокомісії будуть: вона планує найближчим часом стати ключовою стороною у всіх газових переговорах Європи, пише "КоммерсантЪ".

Завтра на інвестфорумі "Сочі-2011" "Газпром" має намір підписати угоду акціонерів з іноземними учасниками проекту South Stream з будівництва газопроводу з Росії в Європу по дну Чорного моря - італійською ENI, німецьким Wintershall і французькою EDF. Сторони підпишуть документ, що "юридично зобов'язує, який детально обумовлює всі права і обов'язки сторін, розподіл часток між ними і параметри можливого виходу з проекту", говорять джерела.

Досі нічого подібного з партнерами по South Stream "Газпром" не підписував. Мова йшла лише про меморандуми, що ні до чого не зобов'язують, але акціонерна угода означає "гарантію реалізації проекту". Документ підписуватиметься у присутності прем'єра Володимира Путіна. Ні у "Газпромі", ні в прес-службі прем'єра його не коментують.

Перша нитка South Stream має бути запущена не пізніше за 2015 рік (потужність - 15,75 млрд кубометрів газу на рік), і глава "Газпрому" Олексій Міллер запевняв, що проект йтиме строго по графіку. Проте напередодні появи ключового документа по South Stream влада Європи, яка давно намагається боротися з монополізмом "Газпрому" і реалізує конкуруючий проект газопроводу Nabucco, почала безпрецедентний тиск на учасників російського проекту.

Deutsche Welle у вівторок опублікувала зроблені минулого тижня в Кельні заяви енергокомісара ЄС Гюнтера Оттінгера (представник чиновника підтвердив достовірність його слів). Чиновник оцінив South Stream як спробу росіян запобігти проекту "Південного коридору", тобто доставку газу в Європу по маршруту в обхід Росії: з Туркменістану по дну Каспія до Азербайджану і далі через Туреччину з використанням Транскаспійського газопроводу (рішення про його будівництво ще не ухвалене) і газопроводу Nabucco.

Оттінгер попередив Росію: якщо вона і справді вважає, що South Stream "або будь-який політичний тиск на Ашгабад і Баку" змусять Європу відмовитися від Транскаспійського газопроводу і Nabucco, "особисто я стану менше довіряти довгостроковим газовим контрактам і менше вірити в те, що газ не є політичним інструментом". "Росіянам вигідно мати частку на газовому ринку Європи в 30% від об'єму 600 млрд кубометрів, ніж 40% від 400 млрд", - підкреслив Оттінгер.

Відповідно, він дав зрозуміти російській стороні, що нарощувати фактичні закупівлі газу з Росії Європа буде готова лише в тому випадку, якщо частка "Газпрому" на європейському енергоринку, а отже, і залежність Євросоюзу від російських енергоресурсів впадуть. Без будівництва Транскаспійського газопроводу це неможливо. А Росія вже висловилася проти його будівництва, піклуючись про екологію Каспія.

У Кельні Оттінгер дозволив собі те, що Європа досі не дозволяла, - відвертий тиск вже не тільки на "Газпром", а на його європейських партнерів по South Stream. Енергокомісар підкреслив, що в курсі завтрашнього підписання документів по South Stream. І тут же додав, що особисто він сумнівається в тому, що проект буде реалізований: "аж надто дорого тягнути трубу по дну Чорного моря" (підводна частина South Stream оцінюється в 10 млрд євро, а весь проект - в 15,5 млрд євро).

Оттінгер уточнив з приводу різниці між South Stream і іншим газопроводом з Росії в Європу, Nord Stream, будівництво якого завершене. Він, за словами чиновника, "став частиною європейської газової інфраструктури" і виведений з-під вимог третього енергопакету. South Stream не тільки не отримав цих пільг, але йому їх навіть не обіцяли.

Те, що подібні заяви робить саме єврокомісар, неприємний для Москви момент ще і тому, що саме Єврокомісія з недавнього часу претендує на статус головного парламентера з Росією за умовами імпорту газу, а також з іншими країнами зі створення "Південного коридору". Оттінгер активно лобіює так звану ним політику "єдиного голосу", коли всі 27 країн єврозони повинні узгоджувати одна з одною умови закупівель газу і нафти з країн за межами ЄС і навіть допускають представників Єврокомісії на комерційні переговори з постачальниками енергоресурсів. Європарламент повинен розглянути цю ініціативу до кінця осені.

У "Газпромі", EDF і Wintershall сумніву Оттінгера щодо долі проекту не коментували, а в ENI запит залишили без відповіді. У Міненерго сказали, що восени, імовірно в Астрахані, Росія збирається провести конференцію прикаспійських країн, на якій обговорюватиметься "правовий статус Каспія (від нього залежить проект Транскаспійського газопроводу), зокрема за участю європейських партнерів".

Чи обговорюватиметься South Stream, у відомстві не сказали, але сам факт присутності європейської сторони на конференції показовий: ще у вівторок глава Міненерго Сергій Шматко говорив, що правовий статус Каспія - "прерогатива тільки прикаспійських країн" і Єврокомісія до неї відношення не має. Тобто тепер ця позиція змінюється.

"Нам дають зрозуміти, що Транскаспійський газопровід з'явиться у будь-якому випадку, і будувати в цих умовах South Stream чи ні - це вже наша особиста справа", - говорить глава Rusenergy Михайло Крутіхін. Поки це тільки полеміка, але "ризик того, що South Stream буде заморожений або недозавантажений через тверде бажання Європи запустити альтернативну трубу, зберігається". З іншого боку, уточнює Крутіхін, відмова від South Stream із запуском "Південного коридору" означатиме для Росії зростання залежності від транзиту газу через Україну, і якщо "сьогодні Москва диктує Києву, то ситуація зміниться з точністю до навпаки".

Поки зрозуміло одне, зазначає глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін - від поточної ситуації однозначно виграє Туреччина, через яку пройде Nabucco і яка в той же час може дати або не дати "Газпрому" дозвіл на прокладку South Stream в своїх водах. Від South Stream, який, на думку експерта, "надзвичайно витратний і зіпсує економіку "Газпрому", Москва не відмовиться, тому що для "російської сторони це означатиме втрату обличчя".

Довідка

"Північний потік" (англ. Nord Stream) - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газогін пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборг) до узбережжя Німеччини (район м. Грайфсвальд). Протяжність газопроводу становитиме близько 1,2 тис км. Будівництво другої нитки газопроводу приведе до збільшення його пропускної спроможності до 55 млрд куб м. Nord Stream – це один із проектів, що є альтернативою української ГТС.

"Південний потік" (англ. South Stream) - російсько-італійський проект газогону, який проляже по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варна (оминаючи Україну). Далі його дві гілки пройдуть через Балканський півострів до Італії та Австрії. Згідно з планами, газопровід має бути запущено до 2015 року. Планована потужність "Південного потоку" - 63 млрд кубометрів газу на рік.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 959 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ