Пт, 2024-04-26, 10:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 6 » Януковичу ЄБРР висунув антикорупційний ультиматум
13:15
Януковичу ЄБРР висунув антикорупційний ультиматум
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Європейський банк реконструкції та розвитку фактично висунув владі України ультиматум - без поліпшення інвестиційного клімату збереження нинішнього рівня кредитування перебуватиме під загрозою. Для вирішення проблеми банк запропонував Віктору Януковичу рекомендації з поліпшення бізнес-клімату, серед яких – створення інституту бізнес-омбудсмена.

Погіршення інвестиційного клімату в Україні стурбувало кредиторів країни. Під час візиту до Києва президент Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Сума Чакрабарті звернув на цю проблему підвищену увагу, пише «КоммерсантЪ-Украина».

За словами Чакрабарті, зазначені проблеми можуть привести до зменшення кредитування: "Минулого року ми вийшли на рекордний рівень - обсяг наших кредитів українській економіці досяг $ 1,2 млрд. Ми розраховуємо на повторення цього показника в 2013 році, але існуючий інвестиційний клімат може перешкодити таким планам. Багато наших клієнтів будуть просто не в змозі продовжувати діяльність в Україні".

Обмеження кредитування ЄБРР, за словами джерела видання, може торкнутися держпроектів. "У нас пропорція фінансування державних і приватних позичальників приблизно 30/70. На цей рік ми вже отримали дві великі заявки від уряду: проект посилення безпеки атомних електростанцій на 300 млн євро і будівництво метрополітену в Харкові на 150 млн євро. Однак для затвердження фінансування цих програм нам необхідно набрати ще більше заявок від бізнесу, щоб зберегти пропорцію. Без різкого покращення бізнес-клімату це неможливо ", - зазначає співрозмовник видання у банку.

Ці аргументи вразили президента Віктора Януковича. "Під час зустрічей з президентом і членами уряду України я виклав ці обставини, і уряд готовий працювати з нами", - заявив Сума Чакрабарті, пообіцявши вислати рекомендації банку президенту.

За словами джерела, ці рекомендації включать у відповідний указ глави держави. "ЄБРР часто консультує президентів і прем'єр-міністрів з питань проведення реформ, але такої жорсткої вимоги в історії банку ще не було. Нинішня ситуація вимагає рішучих дій", - пояснив керуючий директор ЄБРР в регіоні Туреччини, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Олів'є Декамп.

Проблеми корупції недобросовісного ведення бізнесу ЄБРР пропонує вирішувати шляхом створення робочої групи для підготовки меморандуму, який підпишуть уряд, бізнес-асоціації та міжнародні фінансові інститути. "Меморандум про взаєморозуміння повинен визначити ключові принципи і конкретні дії як для державних служб (податкової, митниці та інших), так і для приватних підприємств", - наголошується в рекомендаціях ЄБРР.

Також банк рекомендує створити інститут бізнес-омбудсмена – незалежний орган з врегулювання спорів між інвесторами та органами влади. Раніше це ж пропонували зробити в Держкомпідприємництва, посилаючись на успішний досвід роботи бізнес-омбудсмена в Росії. В ЄБРР вимагають і змін до інструкції НБУ № 118, щоб дозволити міжнародним фінансовим організаціям залучати і видавати кредити в гривні з метою зниження валютного ризику.

Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко погоджується з оцінкою глави ЄБРР, що інвестиційний клімат в останні місяці різко погіршився. "Клімат як мінімум не поліпшується. Однак в останні місяці негативні очікування бізнесу були підкріплені негативною макростатистикою", - пояснила Дерев'янко. Щоквартальна оцінка інвестиційного клімату в країні, що розраховується ЕВА, показала різкий спад в III кварталі 2011 року. Тоді індекс впав з 3,39 до 2,56 балів (за 5-бальною шкалою), зараз він становить 2,19.

За словами голови Ради підприємців при Кабміні Леоніда Козаченка, уряд піде назустріч ЄБРР. "Це вельми авторитетна організація, тому до їхніх рекомендацій варто прислухатися. Тим більше, раз президент погодився з їх зауваженнями, можна очікувати, що якщо не всі, то більшість їх рекомендацій будуть враховані", - заявив він. У той же час експерти скептично оцінюють можливість практичного прийняття таких рекомендацій. "Що користі в прийнятті нових законів, якщо у нас в країні вони не діють. Однак той факт, що ЄБРР вимушений переконувати владу покращувати бізнес-клімат і робить це, таким чином показує, що ситуація дуже критична", - вважає заступник глави комітету Верховної ради з питань економічної політики Ксенія Ляпіна ("Батьківщина").


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: Януковичу, антикорупційний ультиматум, ЄБРР
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ