Пт, 2024-04-19, 05:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 28 » Юдеї всього світу зустрічають Новий 5772-й рік
16:05
Юдеї всього світу зустрічають Новий 5772-й рік
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У середу, 28 вересня, із заходом сонця настане новий, 5772-й рік від створення світу за єврейським календарем.

Новий рік, або Рош ха-Шана, розпочинається в перший день місяця тишрей (за місячним юдейським календарем), який за світським календарем припадає зазвичай на середину вересня - початок жовтня, передає РИА "Новости".

Рош ха-Шана святкується протягом двох днів, які мають назву "йом-ха-аріхта" (один довгий день), і в цей час заборонена будь-яка робота. В юдейському календарі всі дні починаються не з ранку і не з півночі, а з вечора напередодні, від заходу сонця. Відповідно, всі юдейські свята починаються з вечора.

У 2011 році Рош ха-Шана, який належить до найважливіших юдейських свят і пов'язаний з багатьма символічними обрядами, починається ввечері 28 вересня і закінчується ввечері 30 вересня.

У перший вечір Рош ха-Шана після запалювання свічок у синагозі відбувається святкове богослужіння, під час якого читаються молитви розкаяння і надії на щасливий результат суду.

З Рош ха-Шани починається десятиденний період - "дні трепету" (йомім ха-нора), який завершується Йом Кіпуром - днем всепрощення, спокутування. У вірних є десять днів для того, щоб обдумати свої вчинки, виправити допущені помилки, покаятися. Лише після Йом Кіпура Божественне рішення остаточно затверджується і визначається доля людини на найближчий рік.

У дні святкування Нового року євреї просять у ближніх прощення за заподіяну кривду і бажають один одному бути записаними Всевишнім у Книгу життя в майбутньому році. Під час ранкових зборів у синагозі сурмлять у шофар (баранячий ріг), звуки якого мають пробудити розкаяння в серцях присутніх.

У дні Рош ха-Шани особлива увага припадає на всілякі ознаки і природні катаклізми. Рабини вважають, що в ці дні знамення мають особливий сенс.

Щоосені паломники їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера цадика Нахмана відсвяткувати Рош ха-Шану. Цього року виповнюється 200 років від дня смерті праведника. Він народився в місті Меджибожі (нині - Хмельницька область) 1772 року (5532-й від створення світу за єврейським календарем). Потім вів кочовий спосіб життя, бував у різних містечках України, переважно у Медведівці та Златополі, а останні вісім років життя провів у Браславі (нині - Бєларусь). У 1808 році Ребе Нахман захворів на туберкульоз, оселився в Умані, де й був похований у 1810 році. Відтоді це місто стало центром поклоніння хасидів, куди вони з'їжджаються з усього світу кожного єврейського Нового року.

Через скасування візового режиму між Україною та Ізраїлем цього року очікують приїзду понад 30 тис паломників - рекордну кількість за всю історію паломництва до Умані. 28-29 вересня хасиди з усього світу зустрінуть юдейський новий рік на могилі пророка Ребе Нахмана.

Восени 2010 року стався інцидент в Умані між паломниками та мешканцями міста. З України до Ізраїлю депортували десятьох паломників. Восени 2011 року з України вже депортували вісьмох хасидів.

Зазначимо, що кілька років тому канцелярія прем'єр-міністра Ізраїлю пропонувала перенести могилу уманського праведника Нахмана до Єрусалима і навіть заплатити за це високу фінансову компенсацію.

За словами тодішнього радника з питань релігії Сивана Рахав-Меїра, "українці не хочуть втрачати таку важливу туристичну "перлину". "Тому в Ізраїлі усвідомлюють те, що доведеться виплатити компенсацію", - зазначив він.

26 вересня Черкаська обласна організація Української народної партії запропонувала перенести прах цадика Нахмана з Умані до Ізраїлю. Листа з такою пропозицією надіслано на адресу президента України Віктора Януковича, голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба і мера Умані Юрія Бодрова.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 931 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ