Чт, 2024-04-25, 12:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 21 » Юпітер зіткнувся з дуже великим астероїдом
08:28
Юпітер зіткнувся з дуже великим астероїдом
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Найбільша планета Сонячної Системи - Юпітер - минулого тижня зіткнувся з астероїдом, який, за попередніми даними, розмірами лише трохи менший від Землі, але більший від Місяця.

Землі дуже пощастило: якби астероїд потрапив в нашу планету, трагедія була б планетарних масштабів, рахунок людських жертв відкрився б на багато сотень мільйонів.

"Нам дуже пощастило, що ми зафіксували зіткнення подібного масштабу. Це велика рідкість. Раніше ми спостерігали на Юпітері різноманітні погодні феномени, які залишали сліди у верхніх шарах планети, але сьогоднішній випадок на них не схожий", - розповідає Гленн Ортон, астроном з Лабораторії реактивного руху.

Очевидно, що в Юпітер врізався один або декілька досить великих астероїдів, яких поблизу орбіти гігантської планети немало.

За словами астрономів, враховуючи масштаби Юпітера і його газову суть, катастрофа не мала суттєвого впливу на всю планету.

За словами Лея Флетчера, астрофізика з Лабораторії реактивного руху НАСА в місті Пасадіна (Каліфорнія), сьогоднішній випадок став другим подібним фактом за останніх 15 років. Тоді близько двох десятків великих фрагментів комети Шумейкера-Леві врізалися в Юпітер. Зараз на газовій планеті трапилося щось дуже схоже, впевнений Флетчер.

Учені кажуть, що з початку досліджень у них були ще дві теорії: перша свідчила про те, що яскрава атмосферна пляма на планеті - це тінь від одного з місяців Юпітера, друга, що яскрава пляма - це якийсь невідомий на сьогодні унікальний для Сонячної системи атмосферний феномен, здатний за декілька годин розростися до розмірів Землі.

Пізніше ці ідеї довелося відкинути.

У НАСА кажуть, що досліджували наслідки зіткнення за допомогою інфрачервоного телескопа, встановленого на Гавайських островах і дійшли до висновку, що пляма на Юпітері - це саме слід від удару, оскільки температура тут суттєво вища за довколишні регіони, а крім того щільність атмосфери тут нижча.

Іншими словам, все говорило про те, що кілька десятків годин тому тут пролетів на великій швидкості великий розігрітий об'єкт.

За його словами, те, що відбувається зараз на Юпітері, нагадує ефект хвиль, що розходяться, і виникають після того, як у воду кидають камінь.

"Наші перші спостереження показали, що спочатку слід був значно темніший, потім він почав освітлюватися, тоді ж у нас з'явилося припущення, що на Юпітері відбулося зіткнення. Наскільки нам на сьогодні відомо, на Юпітері немає природних джерел, здатних викликати щось подібне", - говорить Ортон.

Найближчим часом вчені мають намір провести віддалений хімічний аналіз плями, оскільки 15 років тому після зіткнення з уламками комети в районі контакту було виявлено нетипово високий для Юпітера вміст ціаністого водню в атмосфері.

Першим факт зіткнення загадкового космічного тіла з Юпітером був помічений австралійським астрономом-любителем Ентоні Уеслі, який повідомив про побачений в своєму блозі минулої неділі.

Одночасно з цим він зв'язався з низкою великих наукових обсерваторій і з НАСА, куди передав всі наукові дані. Астроном повідомив, що нимбуло зафіксовано абсолютно чітку атмосферну пляму яскраво-жовтого кольору в районі південного полюса Юпітера. Ще добу тому тут нічого подібного не спостерігалося.

Гравітаційні поля Сатурна і Юпітера захищають Землю від зіткнення з кометами і астероїдами.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1691 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ