Пт, 2024-04-26, 21:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Червень » 1 » Кабмін показав меморандум МС, який утискає інтереси України
18:22
Кабмін показав меморандум МС, який утискає інтереси України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Прес-служба Кабміну в суботу зранку оприлюднила текст меморандуму про поглиблення взаємодії між Україною та Євразійською економічною комісією.

Як відомо, у п'ятницю з української сторони документ підписав прем'єр Микола Азаров, а з боку Митного союзу Віктор Христенко - глава Євразійської економічної комісії, яка є регулюючим органом організації.

Партія "УДАР" вимагала оприлюднити текст меморандуму. Раніше проект меморандуму вимагала оприлюднити екс-прем'єр Юлія Тимошенко, але прес-секретар Азарова Віталій Лук'яненко заявив, що текст меморандуму передбачається оприлюднити після його підписання.

Додамо, за інформацією ZN.UA, остання редакція меморандуму у порівнянні з першою не враховує низку інтересів офіційного Києва. Видання зазначає, що, незважаючи на декларативний характер меморандуму, документ за минулі два місяці за наполяганням глав держав МС зазнав істотних змін.

Хоча деякі фрази з початкового українського варіанту (з якого можна було зробити висновок про обопільне прагнення сторін "підтримувати і розвивати співробітництво, ґрунтуючись на принципах рівноправності, взаємної поваги і вигоди") і перекочували в заяву чотирьох президентів і меморандум, тепер у цих документах підкреслюється бажання саме України "поглиблювати взаємодію" з державами - членами Митного союзу і Єдиного економічного простору і стати спостерігачем при Євразійському економічному союзі.

Причому згадки про "рівноправність" і "вигоду" з меморандуму випали, залишилася лише "взаємна повага", зазначає видання.

Навіть назва документа змінилася - раніше це був меморандум про надання Україні статусу спостерігача при Євразійській економічній комісії (ЄЕК). Тепер - про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною.

Статусу спостерігача нашій країні поки що не надали. Згідно з українським проектом, Україна "як спостерігач при Комісії" "мала право", тепер же Україні, вже не спостерігачеві, просто "надається можливість".

Зафіксовані в документі можливості значно вужчі, ніж вони були в початковій редакції. Україна не зможе бути присутньою на всіх засіданнях Комісії, як було записано спочатку, тільки - на запрошення голови Ради або Колегії та за згодою всіх членів Ради ЄЕК, і тільки на відкритих засіданнях. Причому, "без права участі в ухваленні рішень" (навіть у питаннях, які зачіпають інтереси нашої країни).

Не зможе Україна, як передбачалося раніше, отримувати і всі документи і рішення ЄЕС, Комісії та її органів. Україну можуть ознайомити тільки з тими з них, які не містять "інформації обмеженого поширення" (тобто не конфіденційними і не для службового користування). При цьому видання відзначає, що з неконфіденційними документами можна ознайомитися і на сайтах цих структур.

Але найдивовижніший пункт меморандуму, 3-й, що викликав здивування як у вітчизняних, так і у європейських експертів і дипломатів, говорить про таке: "Україна декларує наміри дотримуватися принципів, зафіксованих у документах, що формують договірно-правову базу Митного союзу і Єдиного економічного простору, і утримуватися від дій і заяв, спрямованих проти інтересів Митного союзу і Єдиного економічного простору".

Отож Україна декларує намір дотримуватися принципів МС і ЄЕП, не маючи навіть статусу спостерігача, і обіцяє діяти тільки в інтересах Митного союзу.

Крім того, якщо в первинному проекті передбачалося набуття меморандумом чинності тільки після завершення всіх внутрішньодержавних процедур сторін, то тепер він почне застосовуватися просто з дати його підписання. Внесення до документу змін і доповнень вже не передбачається, положення про врегулювання суперечок та процедуру припинення дії меморандуму також випали з тексту.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 951 | Додав: adminA | Теги: інтереси України, Кабмін, меморандум МС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ