Чт, 2024-03-28, 11:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 28 » Кабмін ухвалив програму "покращень". Опозиція розчарована
12:18
Кабмін ухвалив програму "покращень". Опозиція розчарована
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Вчора, 27 лютого, в Кабміні затверджено програму активізації економіки країни на 2013-2014 роки. Витрати на неї уряд оцінив у 380 млрд грн, що еквівалентно річному бюджету країни. За словами прем'єра Миколи Азарова, гроші надійдуть як від держави, так і від інвесторів, повідомляє "Сегодня".

Як роз'яснив прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко, основні сили і засоби вирішено зосередити на чотирьох напрямах.

Перший - фінансова держдопомогу галузям, які найбільше дають грошей у бюджет: це металургія і машинобудування (насамперед авіапром і суднобудування).

Другий - скасування податкових пільг та легалізація ведення бізнесу: зокрема, введення касових апаратів для усіх, крім ринкових торговців.

Третій - зміни у сфері оподаткування: підвищать акцизи і мита на багато імпортних товарів, які можуть випускатися в Україні, - це автомобілі, одяг, продукти, - і знизять нарахування на зарплату найманих працівників (з нинішніх 37% до 15-18%), останні мають вивести зарплати з тіні.

Четвертий - обов'язкове декларування з 2014 року всіма працездатними громадянами доходів і витрат та посилення відповідальності власників і працівників за зарплати в конвертах (подробиці в програмі не прописані, вона буде ще допрацьовуватися).

Ще один пункт програми - підвищення тарифів на газ і "комуналку" для населення - напевно зникне, оскільки президент нещодавно заявив, що вони залишаться незмінними, і сьогодні розкритикував цю ідею, але реконструкція сфери ЖКГ буде. Очікувані результати: зростання ВВП в 2013 р. на 2,5-3,4% (в 2012 р. - зростання 0,2%), в 2014-му - на 3-4% при інфляції 5-6% на рік і дефіциті держбюджету 3,2% ВВП (як тепер).

За словами Лук'яненка, програма почне частково виконуватися вже в березні, як тільки внесуть всі правки і ухвалять постанову Кабміну.

"Звичайно, окремі пункти не в компетенції уряду: наприклад, зміна Податкового кодексу або бюджету, але ми оперативно підготуємо законопроекти, і Рада внесе зміни до ПК" , - сказав Лук'яненко.

До речі, виступаючи вчора на засіданні Кабміну, Віктор Янукович нагадав: нова редакція закону про держбюджет повинна забезпечити виконання президентських ініціатив: підвищення пенсій, допомоги малозабезпеченим, одиноким матерям, дітям-сиротам, інвалідам.

Як уточнив голова Держслужби підприємництва Михайло Бродський, допомогу отримують 140 тис осіб, сьогодні вона в середньому становить 2508 грн/міс, з 1 липня буде 2752 грн, з 1 жовтня - 3127, а з 2014 р. - 3484 грн.

Низка економістів загалом схвалює програму Кабміну, але в деталях вони розходяться. Так, екс-секретар Кабміну Віктор Лисицький каже, що не можна скасовувати пільги по податках в суднобудуванні та авіапромі, незважаючи на забезпечення їх держзамовленнями, бо прибуток від них буде через кілька років, а підвищені податки треба платити тепер.

Президент "Украналітцентру" Олександр Охріменко вважає, що для поштовху економіці потрібна грошова емісія близько 50 млрд грн. Побічно вона в програмі передбачена, а це дасть додаткову інфляцію в 3-4%. Але це далеко не катастрофічний показник.

Окремий пункт держпрограми - розвиток вітчизняної фармацевтики, збільшення частки її продукції на ринку ліків на 10%. Охріменко вважає, що це цілком реально і корисно для економіки.

Також не увійшла до Держпрограми, але буде виконуватися реформа в охороні здоров'я, запевнили нас у МОЗ. Насамперед це стосується кадрів: фахівці, які погодяться відпрацювати три роки в глибинці, відразу отримають матдопомогу у розмірі п'яти мінімальних зарплат 5735 грн тепер і 6090 грн з 1 грудня, в держбюджеті кошти на це закладені. Крім того, їх забезпечують житлом, мобільним зв'язком та безкоштовними путівками на відпочинок в межах України їм та членам їхніх сімей. Торік у рамках медреформи в селах відкрито 179 медпунктів у Вінницькій, Дніпропетровській і Донецькій областях. На 2013 рік ця цифра збільшиться в десять разів: у пункти первинної меддопомоги направлять 1900 медпрацівників.

Покращення життя за останні три-чотири роки відчув один із п'яти українців. Так, згідно з опитуванням КМІС (проведене з 8 по 17 лютого, опитано 2032 респонденти), 18% респондентів зауважили, що рівень їхнього життя зріс. 43% заявили, що їхнє життя погіршилося, а 39% - що воно відчутно не змінилося. Тих, чиє життя стало кращим, більше на Сході та Півдні (20% та 23%), значно менше - на Заході та в Центрі (14% і 16%). Помітно більше оптимістів серед молоді - 26% українців 18-29 років побачили "покращення", а от серед літніх людей таких лише 14-16%. Крім того, тих, у кого життя покращилося, більше серед людей з вищою освітою (23%).

Одним з пояснень того, чому на Сході і Півдні більше людей, що побачили поліпшення життя в країні, президент КМІС Валерій Хмелько називає економічний чинник: "Одне з моїх припущень - туди йшли великі субвенції з держбюджету, зокрема, на поліпшення комунальних умов життя, на медицину, на освіту... Тоді логічно, що там більше людей, чий рівень добробуту зріс. Ще один варіант - що політики, я маю на увазі з ПР, таки виконали частину своїх передвиборчих обіцянок, зокрема, схвалили мовний закон. І те, що на Заході сприймається як мінус, на Сході бачиться як великий плюс, адже там три чверті населення говорять російською. Це могло збільшити лояльність до влади і заодно - кількість тих, хто побачив у цьому поліпшення ситуації в країні".

"Такі питання завжди треба розглядати через політичні окуляри, - погоджується політолог Володимир Фесенко. - І тут треба враховувати, що, якщо людину запитують про ситуацію в країні в цілому, вона оцінює її більш критично, ніж особисту ситуацію. Крім того, тих, чиє життя, на їхню думку, покращилося, завжди буде меншість. Так було навіть тоді, коли загальний рівень добробуту всього населення зростав. І, по суті, кількість тих, хто поліпшення побачив, це кількість людей, які підтримують Януковича, ця цифра близька до його рейтингу (серед останніх цифр - 20%). Політичним же фактором пояснюється й те, що помітили поліпшення більше на Сході та Півдні, які значно більш лояльні до влади".

"Свободівець": держпрограма активізації економіки - суто віртуальний проект

Народний депутат з фракції ВО "Свобода" Андрій Іллєнко називає схвалену урядом Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки "фікцією, віртуальним проектом, на реалізацію якого держава не має коштів". Про це він заявив, відвідавши розширене засідання уряду, повідомляє прес-служба ВО "Свобода".

"Враховуючи, який у нас слабкий бюджет і який великий дефіцит, понад 300 мільярдів гривень, передбачених на реалізацію Програми, виглядають як мінімум фантастично. Проект Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки - це звичайнісінька фікція, суто віртуальний проект", - зазначив Іллєнко.

На його переконання, "обтічні розмірковування про залучення коштів під держгарантії і нові кредити в кращому випадку завершаться нічим. У гіршому - уряд і президент заженуть нашу країну в іще більшу економічну кризу і ще глибшу боргову яму".

Крім того, сказав депутат від "Свободи", Держпрограма має винятково регіональний напрям. Так, у багатьох її пунктах передбачено спрямування коштів на інфраструктурні проекти в Донецькій області і в південно-східних регіонах Україні, тоді як на Центр і Захід майже нічого не передбачено, зазначив він.

"На жаль, я не отримав можливості запитати главу держави, чим викликана така однобічність програми", - додав Іллєнко.

За його словами, незважаючи на те, що на засіданні було присутнє все керівництво держави, включаючи президента, керівників Верховної Ради, всіх міністрів і голів ОДА, ніяких обговорень або критичної дискусії з приводу цього цінного проекту не відбулося.

"Замість цього проходило нудне читання з листа про висмоктані з пальця речі, які не стосуються реальних проблем суспільства. Це створення ілюзії роботи і типове для них "пакращення". Засідання виглядало жалюгідно, адже імітація роботи, яку продемонстрували правителі держави, - це лише неефективна витрата часу", - зазначив Іллєнко.

Нардепи від опозиції, присутні на засіданні, спробували втрутитися в хід засідання, але глава уряду категорично відмовився надавати слово депутатам. На знак протесту проти відсутності конструктивного обговорення проекту держпрограми опозиціонери залишили Кабмін, зазначили в "Свободі".

Експерт: програма імпортозаміщення залучить інвестиції в малий бізнес

Програма імпортозаміщення віддає перевагу вітчизняним виробникам дрібної та середньої руки, що стимулює приплив інвестицій у невеликі підприємства. Київ буде потроху віддавати повноваження. Про це заявив директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко повідомляє УНІАН.

"Я не розумію політиків, які, ще не читаючи програму, почали її критикувати. Очевидно, що самі розробники програми не передбачали в ній якогось надпрориву, але низка позитивних моментів в ній присутні. Мені особливо імпонує врегулювання сфери капітальних вкладень, також непогано поетапно прописаний процес покращення інвестиційного клімату", - розповідає фінансист.

Крім того, за його словами, заслуговує на увагу в програмі активізація процесу імпортозаміщення.

"Справді, заслуговує на увагу і виписаний у програмі процес імпортозаміщення. Наскільки я розумію, у багатьох сферах в ньому віддається перевага вітчизняним виробникам дрібної та середньої руки. А це, в свою чергу, буде стимулювати приплив інвестицій в такі невеликі підприємства. При цьому в програмі дано чудовий посил - децентралізація бюджетів, Київ буде потроху віддавати повноваження, зокрема у бюджетних питаннях, регіонам", - зазначає фахівець.

На думку Устенка, поданий документ також оптимізує бюджетний процес, адже складаючи державний кошторис на 2014 рік, уряд буде виходити з положень цієї програми.

"Це спростить процес складання Держбюджету-2014, чиновники, які будуть писати його, можуть сміливо виходити з цифр і позицій, закладених у програмі. Головне, що є чіткий програмний документ, а зміни і доповнення до нього можна вносити будь-коли", - зауважує фінансист.

Як повідомлялося, на думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, значна частина представників влади зацікавлена в проведенні реформ в Україні. Однак їхній успішній реалізації заважають незацікавленість бюрократичного апарату, корупція і наближення президентських виборів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 907 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, програма покращень
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ