Сб, 2024-04-27, 05:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 2 » Кабмін збільшив доходи бюджету більш ніж на третину
12:25
Кабмін збільшив доходи бюджету більш ніж на третину
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Кабінету міністрів вдалося більш ніж на третину збільшити доходи бюджету. Як стало відомо, в держскарбницю в січні було зібрано 12,44 млрд грн, що більше, ніж в докризовий січень 2008 року. Свої плани перевиконали і Держмитниця, і Державна податкова адміністрація (ДПАУ). Втім, говорити про завершення бюджетної кризи ще рано, оскільки держава продовжує використовувати авансові податкові платежі, блокувати відшкодування ПДВ і не може фінансувати всі державні витрати, зазначають експерти, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Доходи загального фонду держбюджету в січні сстановлять 12,44 млрд грн, що на 1,2 млрд грн більше плану, повідомило джерело в Мінфіні. Цей показник виявився вищим ніж доходи не лише кризового січня минулого року, але і першого місяця 2008 року, коли в умовах зростання економіки в держскарбницю надійшло 11,21 млрд грн. Стрибок до січня 2009 року, коли зібрали 9,07 млрд грн, становив одразу 37,2%. За словами співрозмовника, митники перевиконали план на 20,3%, а податківці - на 8,6%.

У Держмитниці перевиконання пояснюють активізацією імпортерів, але обсяги зібраних податків не повідомляють. "Називати якісь цифри неправильно, тому що, думаю, нам план збільшать, і вийде 100-процентне виконання", - сказав чиновник. Раніше повідомлялося про плани відомства зібрати 5 млрд грн, таким чином відомство додатково отримало 1 млрд грн.

Джерело в ДПАУ розповіло, що при плані в 5,84 млрд грн вони перерахували до бюджету 6,34 млрд грн. З платників більше ніж очікувалося зібрали податок на прибуток - 975 млн грн (+295 млн грн), і акцизний збір - 1,54 млрд грн (+400 млн грн). Лише ПДВ отримано на 170 млн грн менше ніж заплановано - надійшло 3,11 млрд грн.

"Нам завищили план по ПДВ. Сьогодні з динаміки обсягів виробництва і продажів ми ще не вийшли на рівень минулого року, ми йдемо нижче, тому і не можемо виконати показників", - пояснив співробітник ДПАУ.

Додатково збільшити доходи бюджету уряд зміг за рахунок фактичної зупинки відшкодування ПДВ. За інформацією ДПАУ, податківці подали до Держскарбниці реєстри на повернення податку на 1,322 млрд грн (план січня в 1,3 млрд грн був рекорд низьким за останній рік), а скарбниця відшкодувала майже удвічі менше - 698 млн грн. За даними секретаріату президента (СП), до 25 січня було відшкодовано 171 млн грн, з них 146 млн грн - підприємствам Запорізької області (19 областей не отримали нічого). При відшкодуванні 1,3 млрд грн ДПАУ не виконала б план на 100 млн грн.

Успішне наповнення прибуткової частини бюджету в січні економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован пов'язує з позитивними очікуваннями виходу економіки з кризи і активізацією металургійної галузі, яка збільшила виплавку сталі на 25% порівняно з січнем 2009 року.

"Крім того, в грудні спостерігалася позитивна динаміка в машинобудуванні і будівництві. Тенденція зростання імпорту пов'язана з новорічним бумом - могли завозитися автомобілі і побутова техніка для акційних продажів", - сказав він, додавши до цих чинників і 12-процентну річну інфляцію.

Інші аналітики упевнені, що говорити про завершення бюджетної кризи ще рано. "Кабмін може перевиконувати свої плани скільки завгодно, але грошей на виконання всіх його зобов'язань немає", - категоричний директор центру "CASE-Украина" Дмитро Боярчук. При доходах в 12,44 млрд грн захищені витрати Кабміну, за оцінками СП, становили в січні 15,5 млрд грн, тому вже з'явилася заборгованість з зарплат в бюджетній галузі.

"Кабмін використовує низьку базу порівняння. На фоні 13-процентного падіння ВВП це мінімальне зростання доходів, для якого особливих зусиль не вимагалося", - додав економіст Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров. Січень - один з найскладніших місяців з наповнення бюджету через тривалі свята і відсутність термінів сплати з податку на прибуток. У цих умовах, на думку експерта, податківці могли удатися до авансових платежів, щоб напередодні виборів не погіршити ситуацію з соціальними витратами уряду.

Як повідомлялося, у січні Міністерство фінансів дозволило Державній податковій адміністрації відшкодувати найменшу суму ПДВ за минулий рік. Підприємства можуть розраховувати лише на 1,3 млрд грн, тоді як в січні-лимтопаді 2009 року обсяг відшкодування ПДВ не опускався нижче 2 млрд грн. Експерти пояснюють скорочення повернення ПДВ тим, що Мінфін не може покрити дефіцит бюджету випуском держоблігацій в умовах відсутності закону про держбюджет на 2010 рік.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1375 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ