Чт, 2024-04-25, 05:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 31 » Каддафі громить повстанців, задіявши "нову зброю" - свою доньку-красуню
15:10
Каддафі громить повстанців, задіявши "нову зброю" - свою доньку-красуню
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Лівійська армія під керівництвом Муаммара Каддафі скористалася методами повстанців і змусила їх тікати, зупинивши успішне просування в бік Сирта - рідного міста лівійського лідера. Якщо раніше каддафісти переважно покладалися на танки і артилерію, то тепер вони пересіли на невеликі вантажівки з кулеметами, мінометами та зенітними гарматами, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ці вантажівки менш потужні, ніж танки, але вони викликають у повстанців також острах. Крім того, вони більш маневрені і на них легше здійснювати контрнаступ. Разом з тим це додасть проблем коаліційним військам, адже тепер буде значно складніше відрізнити вантажівку з повстанцями від машини каддафістів. Навіть якщо опозиція вирішить застосувати якісь прикметні знаки, немає жодної гарантії, що лівійська армія не буде їх копіювати.

Істотною вадою опозиційних військ є те, що у них немає чіткої структури. Повстанці виступають поодинці або невеликими групами, вирішуючи самостійно, рухатися їм вперед чи відступати.

Крім того, будь-яка поразка викликає різке падіння морального духу в лавах повстанців і змушує їх відступати ще далі вглиб країни. Цього не можна сказати про війська Каддафі. Їхня професійна підготовка здивувала спостерігачів, також серед них є офіцери, які підбурюють солдатів до наступу. Саме цього бракує повстанцям, серед яких практично немає професійних військових.

Контрнаступ урядових військ почався ще у вівторок ввечері. До того моменту повстанці були вже в околицях Сирта. Спочатку опозиція навіть заявила про взяття міста, але незабаром ці відомості не підтвердилися. Поступове і неорганізоване просування повстанців на захід зіграло на руку каддафістам.

Скориставшись розтягнутістю комунікацій повстанців, бронетанкові частини режиму виступили з Сирта і, здійснивши марш-кидок по пустелі, несподівано вдарили по противнику з флангу. Розгромивши передовий загін повстанців, війська Каддафі рушили на схід і без особливих проблем в ніч проти середи відбили Бен-Джавад, а напередодні просунулися ще на 50 км на схід і повернули контроль над Рас-Лануфом. Повстанці відступили до міста Брега. За даними Бі-Бі-Сі, це місто вже також взято під контроль лівійської армією.

Втрата Рас-Лануфа загрожує обернуться для опозиції великими проблемами, тому що там розташовується найбільший на сході країни нафтопереробний завод. Без нього повстанці можуть позбавитися важливого джерела бензину, що стримає їхню мобільність, а також не менш важливого джерела доходу. Тимчасовий уряд у Бенгазі вже збирався торгувати нафтою на експорт, зазначає "Комерсант".

Тимчасом сили міжнародної коаліції завдали нових авіаударів по позиціях армії Каддафі. Колону підконтрольних полковнику військ було атаковано в районі міста Адждабія. Раніше авіація скинула бомби на портове місто Рас-Лануф.

Нагадаємо, в Лівії в лютому почалися антиурядові виступи, які переросли у громадянську війну. Країна розкололася на два табори - прихильників режиму Каддафі і повстанців, що утворили тимчасову адміністрацію в місті Бенгазі на сході країни. 19 березня після схвалення резолюції Ради Безпеки ООН коаліція західних країн почала завдавати ракетних та авіаударів по території Лівії.

Каддафі кинув на боротьбу з повстанцями свою доньку - "Клаудію Шиффер Північної Африки"

Лівійський лідер Муаммар Каддафі, незважаючи на бомбардування іноземної авіації, почав знову тіснити повстанців, використовуючи у протистоянні з бунтівниками нову незвичайну зброю - свою красуню-дочку. 34-річна Аїша Каддафі з'явилася в Тріполі у традиційному одязі і з прапором Джамахірії, щоб підтримати солдатів, що йдуть на фронт, пише NEWSru.com з посиланням на The Daily Mail.

Втім, Аїша не завжди носить традиційну хустку на голові та культивує образ скромної мусульманки - зазвичай єдина донька Каддафі носить дизайнерський одяг і вживає косметику, зазначає британське видання. За яскраву зовнішність і вбрання ефектна блондинка навіть отримала в пресі прізвисько "Клаудія Шиффер Північної Африки".

Аїша Каддафі неодноразово з'являлася на сторінках глянцевих журналів, в Лівії вийшла її біографія під заголовком "Принцеса світу", а в січні навіть недовго ходили чутки про її роман з велелюбним прем'єр-міністром Італії Сильвіо Берлусконі. Ця інформація, зрозуміло, не підтвердилася.

У будь-якому разі, тепер її дні у ролі Клаудії Шиффер закінчилися, констатує видання. Можливо, тепер їй дістанеться роль Беназір Бхутто Північної Африки - жінки, яка намагається врятувати честь своєї сім'ї в непрості для країни часи. Аїша цілком здатна претендувати на цю роль: в порівнянні з жорстокими братами вона здається досить м'якою людиною, подейкують, що їй неодноразово доводилося мирити сварки родичів.

Деякі вважають, що Аїша долучилася до боротьби з повстанцями, бажаючи помститися за молодшого брата Хаміса. Син Каддафі нібито був нещодавно вбитий пілотом-камікадзе. Втім, лівійське державне телебачення спростувало інформацію про загибель Хаміса - після звісток про "загибель" його показали на ТБ живим і здоровим - як стверджується, в прямому ефірі.

Достеменно відомо, що Аїші є за що не любити країни Заходу, які знову завдають авіаударів по Лівії. У 1986 році в ході одного з американських бомбардувань у Тріполі було вбито її дев'ятирічну сестру Ханан. Сама Аїша тоді була поруч. "Я прокинулася від криків сестри, мене всю залило кров'ю", - згадувала пізніше дочка Каддафі.

Аїша Каддафі - юрист за освітою. У 2004 році вона навіть захищала поваленого іракського президента Саддама Хусейна. Виграти справу адвокатам тоді не вдалося - Хусейна засудили до смертної кари і повісили. Також донька лівійського лідера займається благодійністю. В інтерв'ю закордонним журналістам вона заперечує, що в країні порушуються права людини і зізнається у величезній любові до батька.

Після початку заколоту в Лівії Аїшу було позбавлено звання посла доброї волі ООН за те, що вона підтримала дії Муаммара Каддафі з придушення повстання. Дочка лівійського лідера з 2009 року займалася реалізацією проектів Програми розвитку ООН, спрямованих на боротьбу зі СНІДом і насильством щодо жінок.

За деякими даними, ще наприкінці лютого Каддафі намагався відправити Аїшу за кордон, проте Мальта, де мав сісти її літак, не дала дозволу на посадку - борту довелося повернутися до Лівії.

НАТО офіційно очолило військову операцію в Лівії

Від четверга, 31 березня, військову операцію в Лівії офіційно очолило НАТО, повідомило джерело в дипломатичних колах. Процедура передачі командування відбулася о 6-й ранку за Гринвічем (8-ма ранку за Києвом), передає ТСН.

Про те, що командування військовою операцією перейде до НАТО, було оголошено 27 березня. Спочатку передбачалося передати керівництво операцією Альянсу протягом 48 годин, однак згодом цей термін був відсунутий. Повідомлялося, що затримка викликана тим, що 28 членів НАТО не змогли остаточно домовитися про роль організації в Лівії.

У той же час, канадський генерал-лейтенант Шарль Бушар, якому доручено командування операцією НАТО, інформацію про затримку спростував. За його словами, передача командування Альянсу повинна була здійснюватися поступово протягом 30 і 31 березня.

Тим часом сили НАТО вже кілька днів беруть участь в операції в північноафриканській країні: літаки Альянсу патрулюють повітряний простір Лівії, а кораблі здійснюють морську блокаду на підтримку запровадженого ООН збройового ембарго.

Найбільш суперечливим питанням у ході переговорів про передачу НАТО командування операцією в Лівії, які проходили в Брюсселі з 21 по 24 березня, було питання про здійснення точкових ударів по позиціях наземних військ Муаммара Каддафі. З 19 березня бомбардування і ракетні обстріли здійснювала міжнародна коаліція у складі США, Франції, Великобританії і низки інших країн. Однак багато держав, зокрема і низка країн-членів НАТО, заявляли, що заподіяння ударів по позиціях урядових військ не вкладається в рамки резолюції Ради Безпеки ООН №1973, яка санкціонувала міжнародне втручання.

Резолюцію №1973 було схвалено 17 березня. Вона спрямована на захист мирного населення Лівії і передбачає використання для цієї мети "будь-яких засобів" за винятком прямого військового вторгнення.

Британці допитують міністра закордонних справ Лівії

Співробітники британської розвідки допитують главу МЗС Лівії Мусу Кусу, який несподівано прибув у середу в аеропорт під Лондоном. Він заявив, що більше не хоче працювати на полковника Каддафі, передає Бі-Бі-Сі.

Тим часом лівійський представник заявив, що Куса не є перебіжчиком і виконує в Лондоні дипломатичну місію. До призначення міністром закордонних справ Куса очолював лівійську розвідку, а ще раніше був фактично послом Тріполі в Лондоні. У 1980 році його було вислано з Великобританії після того, як він пригрозив розправою лівійським дисидентам. Британська розвідка сподівається, що глибокі знання Куси про режим Каддафі допоможуть наблизити його повалення.

Представники США вже привітали рішення Муси Куси втекти до Лондона. "Це дуже важлива втеча, яка показує, що оточення Каддафі розуміє, до чого йде справа", - сказав неназваний представник американської адміністрації.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1200 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ