Сб, 2024-04-20, 11:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 16 » Каддафі обіцяє швидку перемогу, а США можуть віддати його гроші опозиції
11:29
Каддафі обіцяє швидку перемогу, а США можуть віддати його гроші опозиції
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Лівійський лідер Муаммар Каддафі у своєму виступі, який транслювало лівійське телебачення, пообіцяв швидку перемогу над повстанцями, передає РИА "Новости".

"Ми впевнені, що розіб'ємо супротивника", - сказав Каддафі. За його словами, "у заколотників не залишилося жодних надій, і їхній задум провалився".

Він знову відкинув вимоги західних країн відректися від влади, закликавши лідерів Франції, Великобританії і США самим "залишити свої пости, щоб подарувати справжню свободу своїм народам". Крім того, він підкреслив, що західним країнам не вдасться захопити багаті нафтові запаси Лівії. "Весь лівійський народ готовий битися, щоб захистити нафту", - додав Каддафі.

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ Лівії Халід Каїм заявив у вівторок у Тріполі, що "криза в Лівії може негативним чином позначитися на майбутньому її партнерства із західними нафтовими компаніями".

"Ліги арабських держав, яка виступила проти Лівії, більше не існує", - підкреслив Каддафі. Його висловлювання стали відповіддю на нещодавнє звернення представників країн ЛАД до Ради Безпеки ООН із закликом встановити над Лівією безполітною зони. Як зазначив генсек ЛАД Амр Муса, метою даного кроку став би захист цивільного населення.

Державне телебачення Лівії повідомило про тріумф урядових військ, що наступають на східному фронті, та "наближенні години звільнення від найманців і терористів "Аль-Каїди" жителів Бенгазі (головного оплоту повстанців)". При цьому влада закликає жителів міста бути обережними, виявляти терористів і бойовиків. Тим, хто погодиться здати зброю і відмовитися від насильства, армія обіцяє негайну амністію.

Тим часом командувач формуваннями Перехідної національної ради (ПНР) генерал Абдель Фаттах Юнес спростував інформацію про здачу Адждабії, за 75 км на північ від порту Марса-ель-Брега. Він назвав "абсолютною вигадкою" повідомлення, передане урядовим телебаченням.

Генерал уточнив, що війська противника зупинені та відкинуті на захід від Адждабії, де розташована головна військова база повстанців. Передові частини відданих Каддафі сил, які увірвалися в місто, потрапили в засідку і зазнали великих втрат у живій силі і техніці. Повстанці захопили 7 покинутих танків і кілька джипів, знищено та взято у полон багато солдатів, зазначив Юнес.

Голова ПНР Мустафа Абдель Джаліль спростував інформацію про здачу портового міста Марса-ель-Брега, де розташовані нафтовий термінал і електростанція, що живить енергією Бенгазі. Каддафі "веде пропагандистську війну і намагається залякати людей швидкої розправою над повстанцями", заявив він.

Каддафі попередив країни Заходу, що у разі іноземної інтервенції Лівії його країна оголосить священну війну.

Заворушення в Лівії тривають вже місяць. За цей час вони переросли на повномасштабну громадянську війну. На бік противників Каддафі перейшла частина армії і поліції, але сили, якими володіє полковник, за оцінками фахівців, перевищують сили супротивників. Альтернативний уряд у Бенгазі - Національну перехідну раду (НПР) - вже визнала легітимним низка іноземних держав.

РБ ООН обговорить проект нової резолюції щодо Лівії

Однак у Раді Безпеки, як і раніше, немає єдності з приводу прийняття нової резолюції щодо Лівії. Проти посилення санкцій виступає делегація КНР, повідомив глава МЗС Франції Ален Жюппе, передає ИТАР-ТАСС.

За його словами, Китай "не бажає розглядати резолюцію, яка б санкціонувала втручання світової спільноти в справи Лівії". Представлений у вівторок членам РБ ООН проект резолюції передбачає встановлення забороненої для польотів зони над її територією. Документ також посилює збройне ембарго.

Як заявив журналістам постійний представник Німеччини при ООН Петер Віттінг, "проект резолюції залишає без відповіді багато питань". За словами дипломата, текст документа "суперечить заяві Ліги арабських держав, яка виступає проти іноземної військової інтервенції".

Міністри закордонних справ "великої вісімки", які зібралися в Парижі, закликали РБ ООН посилити тиск на режим Муаммара Каддафі. За підсумками наради, однак, стало очевидним, що більшість світових держав віддають перевагу обережним підходам до заходів впливу на Тріполі. Франція, попри свій статус господині зустрічі, залишилася в меншості.

США готові "підтримати доларом" лівійську опозицію

США готові надати фінансову підтримку лівійської опозиції, використовуючи для цього заарештовані активи режиму Муаммара Каддафі, що оцінюються в 32 млрд доларів. Як заявив у Білому домі його офіційний представник Джей Карні, США зараз "вивчають повноваження", які дозволили б їм це зробити.

Карні згадав про це з посиланням на переговори держсекретаря США Хілларі Клінтон з представником лівійської опозиції в Парижі. За його словами, це "чергове підтвердження постійного пошуку різних варіантів посиленні тиску на режим Каддафі" з боку Вашингтона.

Також Вашингтон наклав односторонні економічні санкції проти 16 компаній і організацій, що належать уряду в Тріполі або контрольованих ним. До таких належать, зокрема, державний авіаперевізник Лівії - "Іфрікія", національна нафтовидобувна компанія, інвестиційний фонд Сеїфа аль-Іслама Каддафі, ціла низка банків, що належать владі в Тріполі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 906 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ