Чт, 2024-04-18, 21:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 19 » Химерний "патріотизм": Москва вітає своїх футбольних хуліганів - InoPressa
07:15
Химерний "патріотизм": Москва вітає своїх футбольних хуліганів - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Москва обурюється не через побоїща на Євро-2016 з активною участю росіян, а через умовну дискваліфікацію збірної. Телебачення і Пєсков кажуть про "провокацію" - чи то УЄФА, то чи англійців або Заходу. На сцені з'явилися і "хулігани при краватках" - Лебедєв і Шпригін. "Російські ЗМІ звели патріотизм і націоналізм у таку максиму, що навіть наймиролюбніші росіяни прагнуть демонструвати м'язи за кордоном", - пише преса.

У Росії не засуджують футбольних хуліганів, які зчинили побоїще на Євро-2016, а, навпаки, захищають, пише московський кореспондент Der Spiegel Крістіан Нееф. Російських фанатів спровокували на агресивні дії - така найпоширеніша тут точка зору, за якою стоїть націоналізм чистої води.

Москва обурюється. В умовній дискваліфікації російської збірної державні телеканали вбачають провокацію. "Правда, поки не зовсім ясно, хто може за нею стояти, - УЄФА, англійці чи західний світ цілком", - пише автор статті.

Прес-секретар президента Путіна сказав, що "можна тільки закликати наших уболівальників не реагувати на будь-які провокації". Іншими словами, з погляду Кремля, провокації все ж мали місце.

Російському суспільству нема коли розбиратися хто мав рацію, а хто винен. "Молодці хлопці, показали клас!", "Бий мерзенних британців!", "За межами стадіону ми кращі!", "Помстимося за наших дідів!" - такі коментарі наповнили інтернет, повідомляє кореспондент.

Росія знайома з проблемою агресивних футбольних уболівальників не один рік, але щось робити проти них ніхто не поспішає. "Після анексії Криму російські ЗМІ звели патріотизм і націоналізм в таку максиму, що навіть наймиролюбніші росіяни відчувають прямо-таки потребу демонструвати м'язи за кордоном. Вони вважають, що представляють свою країну, яка здобула колишню велич і залишила багатьох позаду. Це люди певного психологічного складу, які захищають своїх і б'ють чужих", - констатує Нееф.

З-поміж головних дійових осіб "дипломатичного жонглювання" французьких і російських чиновників після заворушень уболівальників у Марселі - кілька політичних діячів, пише L'Expres.

"У перших рядах - Олександр Шпригін, помічник депутата-націоналіста, а у вільний час - лідер офіційного об'єднання російських уболівальників, ВОВ. Шпригін входив до складу групи уболівальників, затриманих у вівторок на південному сході Франції", - йдеться в статті

Яку роль офіційно відіграє Шпригін у цій поїздці? "Важко точно сказати, але зв'язки між політикою і футболом дуже тісні, - пише автор. - У повсякденному житті Шпригін обіймає посаду помічника депутата Ігоря Лебедєва - "людини номер 2 у ЛДПР", який поєднує це з посадою в РФС.

Шпригін - "колишній хуліган московського "Динамо", якого одного разу знято в момент нацистського привітання, але який заперечує симпатії до нацизму. "Радше він визначає себе як "патріота", а поняття "патріотизм" зараз стоїть у центрі як зовнішньої, так і спортивної політики Росії", - йдеться в статті.

Неясно, чи брав участь Кремль фінансово в поїздці своїх уболівальників, пише автор. "Зараз Росія грає в очікування", - вказав L'Expres поінформований спостерігач. "Але в цілому сьогодні Росія перебуває в постійному контексті боротьби з Заходом", - зазначив він.

"У питаннях спорту, як і в геополітиці, Кремль рідко поспішає, - підсумовує журналіст. - Фанати можуть і далі веселитися - по-своєму".

У середу в Ліллі, через кілька секунд після того, як російський футболіст Денис Глушаков забив гол словакам, якийсь уболівальник у російському секторі стадіону запалив фаєр, оповідає The New York Times. Тепер стоїть питання, чи можна вважати це використання фаєрів (заборонене правилами УЄФА) ще одним випадком "масових заворушень". Якщо так, чи усуне УЄФА російську збірну від подальшої участі в чемпіонаті Європи?

У вівторок УЄФА "умовно дискваліфікувала" Росію за насильницькі акти російських уболівальників після матчу у Марселі, але вжила розпливчасті формулювання", йдеться в статті.

Офіційний представник УЄФА Педро Пінто в електронному листі після матчу повідомив: "Фаєр кваліфікується як використання феєрверків, а не як масові заворушення".

За свідченням кореспондента, в той день переважна більшість уболівальників і з російського, і зі словацького боку поводилася доброзичливо на стадіоні і за його межами. Але після матчу поліція застосувала сльозогінний газ для розгону групи з трьох сотень людей.

Деякі російські вболівальники заявили в інтерв'ю: поліція допитала або заарештувала фанатів і з інших країн, але покарання зазнала тільки одна команда - російська.

УЄФА вказала: різниця в тому, що російські вболівальники скоювали насильницькі дії на стадіоні, а не на міських вулицях.

"Російська збірна у будь-якому випадку може виїхати додому досить рано, але в основному через те, що погано грає, - йдеться в статті. - В середу словацька збірна часто користувалася тим, що російські захисники грали недостатньо злагоджено".

"Головний біль для європейських футбольних уболівальників в наші дні створюють не так правила на футбольному полі, як їхня відсутність на трибунах і за межами стадіонів", - пише The Washington Post.

Насправді сталося ось що: сутички між хуліганами перемістилися зі стадіонів у більш затишні місця. Велика частина насильства - це не спонтанні сутички, а сплановані бої, які часто записують на відео і викладають у Мережу самі фанатські угруповання, зазначає журналіст.

Деякі дослідники називають нещодавню хвилю насильства з боку російських уболівальників ознакою нового феномена в середовищі європейських футбольних хуліганів: вони краще підготовлені до бійок і більш фанатичні, пише газета.

"Тепер багато хто з них - боксери або учасників боїв без правил, а російські хулігани часто ведуть здоровий спосіб життя, уникаючи алкоголю, який раніше був частиною цієї субкультури", - зазначає російський журналіст Андрій Малосолов.

"У той час як хуліганство в інших країнах колишнього Східного блоку тісно пов'язане з критикою уряду, тепер у Росії, здається, має місце зворотне", - пише автор статті. З іншого боку, російські чиновники мало не підтримують своїх фанатів після сутичок з англійцями - принаймні, не засуджують, зауважує він, цитуючи схвальні висловлювання в Twitter.

Поки що підсумок Росії на Євро-2016 у Франції такий: заворушення російських хуліганів на стадіонах і на вулицях - і суперечливі сигнали від російських політиків. Після того як російську збірну на ЧЄ умовно дискваліфікували, в повітрі зависло питання, а чи був правильним вибір Росії як господарки чемпіонату світу 2018 року. Однак "німецькі політики виступають проти будь-яких наслідків для Росії", пише в Die Welt Торстен Мумме.

Так, представник СДПН з питань спортивної політики Міхаела Енгельмаєр підкреслила, що проблеми з хуліганами "не характерні для якоїсь конкретної країни", нагадавши до прикладу про напад німецьких хуліганів на французького поліцейського на ЧС-1998.

Еберхард Гінгер із ХДС також заявив Die Welt, що "було б фатально, якщо кілька сотень хуліганів зможуть створити погану репутацію цілому співтовариству вболівальників і командам, за які вони вболівають". На його думку, Росія сама повинна почати діяти і використовувати нинішні "події у Франція як привід для того, щоб заново перевірити власні концепції безпеки".

Приблизно такий же настрій і в опозиції. "Я взагалі не вважаю за необхідне в даний момент розпочинати дискусію про новий розподіл прав на проведення ЧС - деякі хотіли б його почати з політичних причин", - заявив депутат від фракції "Лівих" Андре Ган.

А ось в оцінці винесеного УЄФА покарання для Росії ХДС і СДПН розійшлися: тоді як Гінгер розкритикував можливу дискваліфікацію Росії, зазначивши, що "колективні покарання ні до чого не призводять і б'ють не по тих", Енгельмаєр, навпаки, відгукнулася схвально, назвавши вердикт "суворим, але справедливим".

Окрім цього, німецькі політики висловилися категорично проти ідеї бойкотувати ЧС-2018, якщо господинею залишиться Росія. "Бойкот покарає сотні мільйонів телеглядачів", - впевнена Енгельмаєр. Ган, у свою чергу, зазначив, що "в політичному розумінні бойкоти не справляють ефекту, а спорту вони шкодять завжди".

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 991 | Додав: adminA | Теги: химерний патріотизм, москва, InoPressa, футбольні хулігани
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ