Пт, 2024-04-26, 02:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 20 » Хмара попелу повертає до Арктики. Але може прокинутися інший вулкан
21:41
Хмара попелу повертає до Арктики. Але може прокинутися інший вулкан
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/


Хмара вулканічного попелу з Ісландії, яку вивергає вулкан Ейяфьятлайокудль, наприкінці тижня поміняє напрямок і поверне у бік Арктики, впевнені представники Всесвітньої метеорологічної організації. Водночас звучать побоювання, що Ейяфьятлайокудль незабаром "розбудить" ще більший вулкан Катла.
Зміна напрямку вітру може призвести до того, що попільна хмара від вулкана, що вивергається в Ісландії, поверне до кінця тижня в бік Північного полюса, повідомили у вівторок експерти Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), передає "Інтерфакс-Україна".

Крім того, експерти ВМО заявили, що на підставі останньої інформації, переданої організації представниками ісландської влади, можна зробити висновок, що "колір стовпа викидів над вулканом вказує на те, що в ньому більше пари, ніж попелу".

Метеорологи очікують, що наприкінці тижня ситуація зміниться, коли над Ісландією утвориться область низького тиску (циклон).

"Зниження тиску і зміна вітру підштовхне хмару в напрямку Арктики. Крім того, дощі, пов'язані зі зниженням тиску, приведуть до розмивання хмари попелу в нижніх шарах атмосфери", - вважають у ВМО.

Вулкан Ейяфьятлайокудль, розташований за 200 кілометрів на південний схід від ісландської столиці Рейк'явіка, почав виверження 14 квітня. Це привело до утворення великої хмари попелу. Зараз його виверження вступило в нову фазу: тепер викидається менше попелу і більше лави, заявив професор геофізичного інституту Університету Ісландії Магнус Гудмундссон.

"Виверження триває шостий день, і немає ознак його припинення. Перші три дні вулкан викидав 600-800 тонн попелу в секунду. В останні два дні потужність виверження знизилася і попелу викидається менше", - сказав учений, відповідаючи на запитання про поточну ситуацію навколо вулкана.

За його словами, напередодні ввечері збільшилася магматична активність вулкана, знизилася кількість вибухів пари. "З кратера почала текти лава, і її фонтани викидаються на висоту 300 метрів. Це гарна новина, оскільки це означає, що вулкан викидатиме менше попелу", - сказав Гудмундссон.

Саме значні викиди попелу зробили вулкан в останні дні центром світових новин. Хмара попелу, простягшись над усією Європою, паралізувала авіаційне сполучення і призвела до багатомільярдних збитків.

Гудмундссон вважає, що робота вулкана може тривати деякий час у фазі лавового виверження. "Виверження може закінчитися через кілька днів або тижнів. Вибухова активність спаде", - сказав він.

Водночас вулканолог Женевського університету Мікаель Дунган розповів, що "цей вулкан лежить під льодовиком, та лава, досягаючи поверхні землі, контактує із замерзлої водою, внаслідок чого відбувається термічний удар, який у свою чергу може призвести до нових вибухів і викидів пари, застиглої лави і шлаків".

Викид пари, зазначає у свою чергу ісландський вулканолог Фрейстейн Сігмундссон, може тривати ще кілька днів. Однак існують побоювання, що Ейяфьятлайокудль "розбудить" більший вулкан Катла, який розташований далі на схід.

Єврокомісія закликає посилити координацію для мінімізації наслідків транспортного колапсу

Єврокомісія, у свою чергу, виступає за підвищення рівня координації на загальноєвропейському рівні для швидкого виходу з транспортної кризи, що виникла через скасування більшості авіарейсів після виверження вулкана в Ісландії. Про це заявив сьогодні єврокомісар з питань транспорту Сіїм Каллас, виступаючи перед депутатами на пленарній сесії найвищого законодавчого органу ЄС у Страсбурзі, передає ИТАР-ТАСС .

"Розвиток ситуації показує, що для ефективного вирішення подібних проблем недостатньо вжиття заходів на національному рівні, - зазначив Каллас. - Такий підхід застарів".

"Ця загальноєвропейська проблема, яка вимагає спільних зусиль", - продовжив він.

Єврокомісар рішуче відкинув критику на адресу вищого виконавчого органу ЄС, згідно з якою початі Єврокомісією кроки були неефективними та несвоєчасними, що призвело до тривалого блокування повітряного простору Європи.

"Ми діяли відповідно до раніше розроблених норм, - зазначив він. - Єврокомісія має намір ретельно проаналізувати ситуацію, що склалася, разом з тим зараз важливо поступово відновити польоти". За його словами, "найближчим часом буде проведена позачергова зустріч міністрів транспорту країн ЄС для обговорення практичних питань ліквідації нинішньої кризи".

Нагадаємо, що вчора британська метеорологічна служба повідомила, що виверження вулкана практично припинилося. Проте незабаром фахівці заявили, що Ейяфьяллайекюль знову викидає попіл на висоту від 3 до 4,5 тисячі метрів. На думку ісландських вчених, у виверженні вулкана настала нова фаза - вивергається більша кількість лави і менше попелу та пилу.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1080 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ