Сб, 2024-04-20, 16:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 20 » Хрущовки у Києві почнуть зносити вже 2011 року
15:36
Хрущовки у Києві почнуть зносити вже 2011 року
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

  Знесення застарілого житлового фонду в Києві може початися вже 2011 року. Про це заявив заступник столичного мера Олександр Мазурчак. "Ми ухвалили програму стратегічного розвитку і програму реформування ЖКГ до 2014 року. У документах йдеться про реконструкції районів старої забудови. У ході виконання цих програм будуть затверджуватися конкретні заходи", - сказав він, пише "Комсомольская правда "в Украине".

"У грудні ми почнемо формувати бюджет на 2011 рік, тоді стане зрозуміло і щодо хрущовок. Якщо будуть кошти, то реконструкцію почнемо в наступному році, а якщо ні - то в 2012 році", - заявив чиновник.

Зносу підлягає мікрорайон Соцмістечко (єдине місце, де такі роботи вже ведуться, а жителів відселено в нові квартири), Лісовий масив, масив Микільської Борщагівки, Відрадний, вулиці Щербакова, Маршала Гречка, Ризька, Щусєва і Теліги, просп. 40-річчя Жовтня, бульвари Лихачова та Дружби народів, а також вулиці Осиповського, Западинська і Макіївська.

Про плани зносити будинки 60-х років столична влада почала розповідати ще з 1996 року. Але оскільки цегляні хрущовки розраховані на 100 років експлуатації, особливо не поспішали. А ось з їхніми панельними побратимами складніше - вони менш міцні і до того ж дуже холодні. За даними держадміністрації, в місті приблизно 3 тис хрущовок, третина з яких - панельні.

У мерії раз у раз ухвалювали різні проекти зі зносу застарілого житла, навіть розроблялися і затверджувалися нові будівлі. Так, в 2004-му, після поїздки Олександра Омельченка до Москви, в Києві вирішили знести 61 будинок практично у всіх районах міста. У 2007-му Київрада ухвалила програму зносу хрущовок на вулицях Гречка і Стеценка на Нивках (територія - 46 гектарів). Але як успішно програма була ухвалена, так само "успішно" і не була реалізована.

Сьогодні вже остаточно вирішили зносити - реконструкція районів п'ятиповерхової забудови дасть можливість звести 15-17 млн кв м житла.

Для старту будь-якого проекту зі зносу потрібні колосальні кошти. Як приклад - в 2007 році на вулицю Гречка хотіли витратити 2,2 млрд грн. Зараз ці суми можна сміливо множити помножити на два, адже разом з новою забудовою повністю потрібно відновити комунікації. Втім, до конкретних робіт ще далеко. Потрібне законодавство, яке визначить типові договори і, найголовніше, розміри нової житлової площі - давати квартири за нормами "на людину" або просто у півтора рази більше за старі (саме так хотіли робити років п'ять тому).

"Сам процес реновації в ідеалі повинен виглядати таким чином. Спочатку визначається місце забудови. Потім опрацьовується детальна схема розвитку і планування території, обов'язково за європейськими стандартами. Все затверджується на рівні влади. Інвесторам повинні гарантувати пільгові кредити, адже спершу вони будують соціальні будинки", - роз'яснила архітектор Лариса Скорик.

"Після цього зводиться стартовий будинок, в який повинні заселитися жителі мінімум двох старих будинків. Далі зводиться другий будинок, частину його заселяють жителями хрущовок, частину квартир продають. Ну і так далі. У результаті інвесторам залишиться велика територія під комерційне будівництво. Що стосується розміру нових квартир, то їх повинні давати по сьогоднішній нормі, яка протримається ще років 10, - 22-25 м кв на людину. Тоді люди будуть задоволені. До речі, нові будинки повинні бути не нижче 20-25 поверхів, інакше інвесторам немає сенсу затівати будівництво", - додала Скорик.

Ну а для того, щоб власники хрущовок масово не почали прописувати до себе далеких родичів, влада, на думку Скорик, напевно запровадить обмеження. Наприклад, мешканців рахуватимуть на момент приватизації квартири. А ось самотнім напевно пощастить - оскільки крихітних квартир на 25 квадратів зараз не будують, та й комуналок немає, вони можуть отримати квартиру метрів на 45.

До речі, якщо в районі реконструкції немає місця для стартової будівлі, людям можуть запропонувати переїхати у вже готові будинки в інших районах. А спосіб зацікавити знайдуть, вважає Скорик.

Як повідомлялося, проект будівництва демонстраційних будинків з використанням нових технологій (дешевого житла) може бути реалізовано через півроку. Про це повідомив під час інтерв’ю міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба.

Він також зазначив, що Міністерство отримало майже сімдесят пропозицій для зведення дешевих будинків, з яких будуть відібрані найбільш показові і конкурентоздатні проекти. Ціна запропонованих будинків різна і коливається в діапазоні 20-70 тисяч доларів.

"Підприємці з метою реклами власної продукції і послуг побудують такі будинки власним коштом. Зрозуміло, що реалізація цього проекту вимагає вирішення земельного питання. Зараз виконується ескізний проект, вирішуються майнові і юридичні питання" – зауважив міністр, передає прес-служба міністерства.

Яцуба також висловив переконання, що програма спорудження доступного житла – це найбільш реальна можливість розв'язання житлового питання для більшості громадян, яка дозволяє здешевити вартість квартири на декількох рівнях – через відшкодування 30% її вартості, вирішення земельного питання та здійснення інженерного забезпечення території.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 985 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ