Чт, 2024-04-25, 09:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Головна » 2015 » Лютий » 1 » Хто зриває мобілізацію і яка зарплата має бути у солдата - розповів Бутусов
10:10
Хто зриває мобілізацію і яка зарплата має бути у солдата - розповів Бутусов
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Указ про мобілізацію 2015 р. нічим не відрізняється від указів про мобілізацію 2014-го. Жодних системних змін не відбулося. А якщо розглянути ситуацію, то очевидно, що умови проведення мобілізації 2015-го значно погіршилися, а ефективність заходів держави з мобілізації військовозобов'язаних значно знизилася. Про це в статті для DT.UA пише журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов.

Як пише Бутусов, за мобілізацію відповідають державні обласні й районні адміністрації та військові комісаріати Генерального штабу.

"На жаль, президент і Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко проявив повну неувагу до призначення ключових виконавців процесу мобілізації — влади на місцях. Саме президентська вертикаль — головний виконавець у структурі мобілізації, й основна відповідальність — саме на місцевій владі. А ця вертикаль деградувала. У більшості областей України президент не призначив приблизно 50% керівників районних і обласних адміністрацій", - зазначає Бутусов.

"Влада наполовину сама себе паралізувала. Найтяжче становище склалося в Запорізькій області — тут немає не тільки багатьох глав районів, а й ось уже півроку не призначається керівник обласної державної адміністрації. Ставлення до призначення глав президентської вертикалі демонструє повну неувагу президента й Верховного Головнокомандувача до мобілізації та неналежне виконання ним службових обов'язків", - йдеться в статті.

"Посилює проблему те, що військові комісари, призначені Генштабом, масово заражені корупцією та некомпетентністю. Зараз правоохоронні органи почали системно боротися з військкомами-хабарниками, які зривають мобілізацію. Але ніякої відповідальності за ці випадки куратор військкомів - заступник начальника Генерального штабу Пушняков не несе", - зазначає автор.

"На заході України, що його дехто обвинуватив у зриві мобілізації, наразі, за даними ОК "Північ", командуванням Сухопутних військ не призначено 17 (СІМНАДЦЯТЬ!) військових комісарів! Що заважає призначити людей на вакансії? Адже цілком очевидно, що без цього якась серйозна робота просто неможлива. Абсолютно немає контролю за роботою військових комісарів, — яку якість призовників вони забезпечили?" - пише автор.

Крім цього, план мобілізації неефективний без створення системи обліку призовників. На думку начальника мобілізаційного управління Оперативного командування "Північ" Віктора Кевлюка, структура мобілізації має бути такою: Національна система обліку - військові комісаріати - Мобілізаційний центр ЗСУ - навчальні центри ЗСУ - напрям у конкретні частини.

Держава має спочатку розробити план призову — визначити, кого й куди треба направити, яку кваліфікацію має той чи інший громадянин, у яких військах служив і який досвід отримав. І тільки на основі цього складається план мобілізації. Інакше ми повторюємо помилки мобілізації-14, коли через поспіх у різні роди військ призивали людей, які ніколи там не служили або не мали відповідного досвіду.

"Генштаб просто провалив створення системи обліку. Формально в нас є електронна база обліку призовників "Ствол". Але, оскільки Янукович знищив систему військкоматів, вона потребує наповнення та відновлення. Однак електронного обліку за рік у районних військкоматах так і не створено. Немає комп'ютерів. А там, де комп'ютери хочуть купити волонтери, це забороняється, оскільки вони не сертифіковані й не забезпечують захисту держтаємниці. Від кого ми бережемо таємницю? Від "Майкрософта"? Оскільки штат військкоматів мізерний, то без електронного обліку організувати якісну роботу просто неможливо. Тому у військкоматах усе на папері, — невже стоси макулатури краще зберігають держтаємницю?" - пише Бутусов.

Генштаб не створив базу людей, яких необхідно призвати, — за спеціальностями і родами військ. За останні 23 роки в армії відслужили понад 1500 офіцерів, які пройшли навчання в західних військових навчальних закладах. Службу в армії тільки в частинах ПДВ, спецназі, розвідувальних частинах ЗСУ, прикордонних військ, СБУ, Нацгвардії пройшли не менше 800 тис. чоловік. Війну в Афганістані пройшли понад 260 тис. людей. Участь у локальних війнах у складі миротворчих місій в Іраку, Афганістані, Югославії, Африці за останні 23 роки взяли не менш як 40 тис. людей. В Україні розміщувалося багато найкращих військових училищ СРСР, і ми володіємо цінними кадрами, які не використовуються або використовуються не за призначенням.

Бутусов: мінімальна зарплата солдата має становити 1 тис. доларів

Уряду України слід істотно підвищити зарплату мобілізованим. Таким чином дуже багато негативних проблем було б знято, а сама мобілізація отримала б кращу рекламу, вважає Юрій Бутусов.

Автор нагадує, що в березні 2014-го мобілізований плюсував зарплату "контрактника" і в разі переміщення в зону АТО отримував 100-відсоткову надбавку. Зарплату "контрактника" було встановлено у 2012 р., і на той період вона допомагала залучити в армію чимало мотивованих громадян. Відтоді багато що змінилося — інфляція й курс долара, але розмір оплати залишився незмінним, і перед мобілізацією-2015 грошову винагороду не переглянули.

"Україна потребує створення професійного ядра в армії, і насамперед в ударних бойових з'єднаннях. Для цього мінімальна зарплата солдата має становити, навіть без направлення в зону АТО, 800–1000 дол., сержанта — 1200–1500, офіцера — 2000–2500 дол. Такий рівень оплати буде конкурентоспроможним, порівняно з приватним сектором, і буде добрим стимулом для професіоналізації армії", - зазначає Бутусов.

"Люди, які хочуть пов'язати з армією своє життя, повинні отримати таку можливість і бути впевненими в завтрашньому дні. І тільки таким людям можна довірити керування надзвичайно складними й дорогими видами бойової техніки, артилерією й танками", - пише автор.

"Цікаво, що коли Порошенко йшов на президентські вибори, він чудово розумів важливість і пріоритетність високих зарплат для стимулювання призовників і обіцяв 1000 грн на день та мільйонну страховку. Минулого тижня президент знову повернувся до цієї теми й заявив, що по 1000 грн на день отримуватимуть військові, які ведуть активні бойові дії. Однак DT.UA уважно вивчило текст постанови уряду, що встановлює норми оплати праці військовослужбовців. Там немає ані слова про 1000 грн на день. Отож на чому базується заява Головнокомандувача, — незрозуміло", - зазначає Бутусов.

Нагадаємо, за знищення військової техніки супротивника учасники антитерористичної операції будуть отримувати додаткову винагороду. Відповідне рішення було ухвалено у середу, 28 січня, на засіданні Кабінету міністрів. Проектом постанови передбачається виплачувати у двократному розмірі грошове забезпечення військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь в АТО, військових конфліктах; в трикратному розмірі – грошове забезпечення військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях з моменту оголошення воєнного часу; 1000 гривень за кожну добу безпосередньої участі військовослужбовця у бойових діях, додаткову винагороду за знищення військової техніки супротивника.

Так, за знищення автомобіля винагорода становить 10 мінімальних заробітних плат (12 тис. грн); танка – 40 мінімальних заробітних плат (48 тис. грн); реактивної системи залпового вогню – 50 мінімальних заробітних плат (60 тис. грн); бойового літака – 100 мінімальних заробітних плат (121 тис. грн).

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1531 | Додав: adminA | Теги: солдата, бутусов, зарплата, мобілізацію
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ