Сб, 2024-04-27, 00:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 9 » Киргизстан: Бакієв готовий домовлятися, опозиція радиться з РФ
12:20
Киргизстан: Бакієв готовий домовлятися, опозиція радиться з РФ
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


За даними міністерства охорони здоров'я Киргизстану, під час заворушень у Бішкеку постраждали 1520 людей. "За останніми даними, загалом під час заворушень постраждало 1520 осіб, 520 з них госпіталізовано", - повідомила в п'ятницю керівник прес-центру Міністерства охорони здоров'я Киргизстану Олена Баялінова, передає Інтерфакс.
Вона додала, що дані про загиблих на цей момент не змінилися. У Бішкеку під час заворушень загинули 75 людей, але їхня кількість може збільшитися, оскільки в лікарнях залишаються тяжкопоранені, додала представник МОЗ. 9 і 10 квітня в Киргизстані оголошені днями жалоби за загиблими.

Минула ніч у киргизькій столиці, де 7-8 квітня сталися масові заворушення, пройшла відносно спокійно, передає ИТАР-ТАСС.

Вночі по медичну допомогу звернулися 67 людей, 49 з них були госпіталізовані, переважно в Національний хірургічний центр. "Велика частина госпіталізованих отримали черепно-мозкові травми і удари від гумових куль. Але є і постраждалі від вогнепальних поранень", - повідомили в прес-службі міністерства.

У четвер увечері новий міністр МВС Киргизстану Болот Шерніязов заявив, що для розгону мародерів він дозволив своїм співробітникам застосовувати зброю. Однак, за словами очевидців, стрільба ведеться не на знищення, а в повітря як попередження.

Разом зі співробітниками міліції порядок і спокій в столиці сьогодні забезпечують кілька тисяч народних ополченців. Призначений опозицією новий мер столиці закликав громадян вступати в народні дружини, щоб захищати майно від мародерів.

У Бішкеку в п'ятницю по міських маршрутах пустили пасажирські автобуси. За словами директора муніципального автотранспортного підприємства киргизької столиці Медета Кожебергенова, з ранку 9 квітня в рейси вийшло понад 200 автобусів.

"В ході подій 7 квітня понад 80 автобусів, що працюють на лінії, серйозно постраждали від дій мародерів і вандалів. Завдяки оперативним діям мерії 7-8 квітня нам вдалося зберегти в робочому стані понад 200 автобусів".

Кожебергенов зазначив, що автобусний парк був повністю оновлений столичною владою близько року тому. "Весь муніципальний транспорт був у робочому стані. Зараз же на ремонт розбитих автобусів знадобляться великі кошти".

Тим часом, як повідомило джерело в муніципальному комунальному підприємстві "Тазалик", яке відповідає за прибирання Бішкека, "звільнені рік тому керівники комунальних служб привели 8 квітня на територію комбінату п'яний натовп з близько 100 осіб, які, прорвавшись туди, влаштували пожежу в деяких службових приміщеннях".

"Співробітники, які терміново прибули на територію комбінату, відбили атаку мародерів і очистили від них територію комунального підприємства. Нам вдалося врятувати обладнання комунальної служби", - розповів представник комунального підприємства.

США розглядають нову киргизьку владу як "проміжну адміністрацію". А Саакашвілі звинуватив Росію у втручанні у внутрішні справи Киргизстану

Вашингтон підтримує контакт "з обома сторонами" в Киргизстані. Так, державний департамент США заявив, що представники американської адміністрації зустрілися в Бішкеку з главою тимчасового уряду Розою Отунбаєвою. Тимчасовий уряд у Киргизстані на чолі з колишнім міністром закордонних справ Розою Отунбаєвою було сформовано опозиційними партіями після масових виступів у Бішкеку.

Крім того, згідно з офіційними джерелами в США, американські політики провели у четвер зустріч з міністром закордонних справ в уряді Бакієва Кадирбеком Сарбаєвим, який у ці години перебуває у Вашингтоні.

США закликали обидві сторони в Киргизстані до спокою і дотриманню законності і відзначили, що ситуація, яка склалася, ставить під питання можливість подальшого діалогу між Вашингтоном і Бішкеком до врегулювання конфлікту.

США розглядають нову владу в Киргизстані як "проміжну адміністрацію" і не поспішають формально її визнавати. Помічник держсекретаря США у справах Південної та Центральної Азії Роберт Блейк підтвердив це в інтерв'ю Бі-Бі-Сі і підкреслив, що Вашингтон визнає держави, а не уряди.

Разом з тим він говорив про нову владу як фактично наявну, нехай поки що і протягом лише "одного дня", і яка, до того ж, робить кроки в "позитивному напрямку".

Важливими критеріями для Вашингтона, судячи з висловлювань дипломата, є "відмова від насильства, швидке відновлення миру і порядку, а також демократія".

"На нашу думку, нинішній уряд справді, мабуть, рухається в цьому напрямку, - сказав Блейк. - Вони, здається, закріплюють контроль над ситуацією. Судячи з усього, вони користуються підтримкою сил безпеки і більшості міністерств. Так що, думаю, це рух в позитивному напрямку. Вони стверджують, що мають намір залишатися при владі півроку, а за цей час складуть проект нової конституції і проект нового виборчого кодексу в підготовці до демократичних виборів".

На питання про долю Центру транзитних перевезень в аеропорту "Манас" і про те, чи немає взагалі загрози присутності США в Киргизстані, Блейк відповів, що "це поки що не визначено". "Поки що ми чуємо від офіційних осіб, що тимчасова адміністрація найімовірніше захоче переглянути чинні домовленості, але щодо підсумків перегляду - ті залишаться в силі", - сказав помічник держсекретаря США. За його словами, Вашингтон "дуже сподівається", що центр, важливий для афганського транзиту, і надалі буде існувати.

Як заявив радник президента США Барака Обами з відносин із Росією Майкл Макфол, США і Росія намагаються "координувати зусилля, щоб врегулювати політичну кризу в Киргизстані".

Тимчасом президент Грузії Михайло Саакашвілі вважає, що в киргизьких подіях проглядається слід втручання Росії у внутрішні справи суверенної держави.

Агентство Інтерфакс цитує прес-секретаря президента Грузії Манану Манджгаладзе: "Президент Грузії вважає, що питання про те, хто повинен бути в уряді Киргизстану, має вирішувати тільки киргизький народ. Росія намагається вести геополітичні ігри коштом киргизького народу".

У відповідь на подібні припущення заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін заявив: "У цей час у зв'язку з подіями в Киргизстані робляться спроби фальсифікувати інформаційні потоки, штучно зв'язати те, що відбувається в цій країні з нібито російською політикою в Центральній Азії. Це від початку і до кінця абсолютно штучна, а часом сфабрикована інформація, яка не має під собою ніяких підстав".

Сам Бакієв заявив агентству Reuters, що "не хоче вірити" у можливу причетність Москви до того, що відбувається. "Я не можу сказати, що за цим стоїть Росія, - сказав президент. - Я цього не хочу говорити - я просто в це не хочу вірити".

Делегація тимчасового уряду Киргизстану проведе зустрічі в Москві

Делегація тимчасового уряду Киргизстану вилетіла до Москви для проведення переговорів, повідомило джерело в уряді республіки. При цьому співрозмовник Інтерфаксу не уточнив, які зустрічі заплановані в Москві і на якому рівні.

Делегацію очолює заступник глави тимчасового уряду Киргизстану з питань економіки Алмазбек Атамбаєв. Не виключено, що представники тимчасового уряду звернуться за економічною допомогою до Росії, зазначило джерело.

Тим часом президент Киргизстану Курманбек Бакієв, як і раніше, вважає себе главою держави і готовий до переговорів з тимчасовим урядом країни. Про це він заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Якщо так званий тимчасовий уряд, який сам себе призначив, готовий вступити зі мною в переговори - я готовий вислухати вислухати, що вони хочуть", - сказав Бакієв.

Президент підтвердив, що перебуває на півдні Киргизстану, і підкреслив, що вважає себе президентом країни, сказавши, що на президентських виборах за нього проголосували більшість виборців.

За словами Бакієва, опозиція, яка взяла владу в свої руки, не здатна навести порядок у Бішкеку. Він зізнався, що події в Киргизстані стали для нього "великою несподіванкою" і висловив надію на моральну підтримку світової спільноти.

На запитання про те, чи не схоже все, що відбувається в країні, на початок громадянської війни, Бакієв відповів, що до цього навряд чи дійде, оскільки ситуація на півночі відрізняється від становища на півдні, де більш спокійно. При цьому він відзначив, що "розкол в країні до певної міри є, але його можна зупинити, і потрібно буде зупиняти".

Бакієв визнав, що опозиційним силам справді вдалося мобілізувати людей, особливо молодь. Але, на його думку, багато хто з демонстрантів перебували в нетверезому стані.

"Як я можу себе відчувати, коли, особливо в столиці, коїться повна вакханалія, коли озброєні люди мародерствують і вбивають?", - сказав киргизький лідер.

Тимчасом лідери опозиції закликали жителів Киргизстану знайти і затримати Курманбека Бакієва і міністрів його уряду.

За даними тимчасової влади Киргизстану, Бакієв намагається організувати опір. РІА "Новости" повідомляє, що близько трьох тисяч прихильників президента Киргизстану зібралися на мітинг на підтримку Бакієва в Джалал-Абаді.

Отунбаєва: тимчасовий уряд проіснує півроку, а потім в Киргизстані проведуть вільні вибори

Першочергові завдання тимчасового уряду, за словами Рози Отунбаєвої, полягають, зокрема, у розробці нового законодавства, що стосується діяльності політичних партій, а також демократичних свобод і свободи зібрань та ходів.

У четвер вранці Отунбаєва оголосила, що розпускає парламент і покладає на себе функції президента і кабінету міністрів республіки. За її словами, сформований уряд має намір функціонувати протягом півроку, а потім будуть проведені вільні вибори.

У той же час тимчасовий міністр фінансів Темір Сарієв повідомив, що на півроку ввів зовнішнє управління в "Азія Універсал банку" і чотирьох афілійованих з ним банках. "Таким чином ми зможемо перешкоджати перекачуванню грошей сумнівного походження", - відзначив він.

У ході нещодавньої телефонної розмови Рози Отунбаєвої з Володимиром Путіним глава уряду Росії пообіцяв надати Киргизстану гуманітарну підтримку. Як повідомляють російські засоби масової інформації, Отунбаєва зауважила Путіну, що Киргизстану в нинішній ситуації може знадобитися також економічна допомога.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1050 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ