Пт, 2024-03-29, 11:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 14 » Колишній кандидат у президенти Бєларусі втік із країни від КГБ
14:57
Колишній кандидат у президенти Бєларусі втік із країни від КГБ
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Колишній кандидат у президенти Бєларусі Алесь Михалевич, якого звільнили в лютому під підписку про невиїзд із СІЗО КДБ, втік з республіки, повідомляє опозиційний сайт "Хартія`97". Де Михалевич перебуває тепер, невідомо. За одними даними, його вивезли до Польщі, за іншими - до Росії.

В понеділок у своєму блозі опозиціонер написав бєларуською мовою: "Мене викликають для проведення слідчих дій в КДБ. Я маю підстави вважати, що з будівлі КДБ вже не вийду. Тому мене в КДБ не буде. Зараз я у надійному місці, поза зоною досяжності бєларуського КДБ. Збираюся продовжувати роботу над припиненням тортур і звільненням всіх, хто незаконно перебуває з політичних мотивів у в'язницях".

Рух "За Свободу" повідомляє, що Михалевичу вдалося вночі виїхати з країни, дорога в "надійне місце" зайняла добу. Сім'я залишилася в Мінську. "Для мене існує єдина причина, яка виправдовує такі мої кроки, - це реальна фізична загроза. Всі бачать, що ці люди готові піти на все, в їхніх діях немає законності та відвертості", - заявив Михалевич.

"Алесь минулої ночі додзвонився мені по телефону і повідомив, що він уже прибув до іншої країни", - повідомила дружина політика Мілана Михалевич. Вона не знає, в якій країні наразі перебуває її чоловік.

Михалевич перетнув кордон на дипломатичному автомобілі одного з посольств і зараз у Польщі, повідомили люди з оточення опозиціонера.

Він міг виїхати і до Росії, припускають "Интерфаксу" джерела в правоохоронних органах Бєларусі, нагадавши, що бєларусько-російський кордон не охороняється. Легально перетнути іншу ділянку бєларуського кордону він не міг, оскільки, як особу, яка дала підписку про невиїзд, його внесено до бази даних про невиїзних осіб, яку мають у своєму розпорядженні прикордонники і правоохоронні органи. "Він міг сісти в автомобіль і виїхати на територію Росії, міг поїхати автостопом. Охочі нелегально виїхати з Бєларусі дуже часто роблять це на попутках, які йдуть у бік Росії", - повідомили співбесідники агентства.

Разом з тим джерела агентства зазначили, що "необхідно враховувати, що поки що немає офіційної інформації про те, що обвинувачений Михалевич втік з країни". "Те, що з'явилася інформація в його блозі, що він покинув країну, нічого не підтверджує. Людина може сидіти у себе на дачі та писати у блозі, що пішов у Гімалаї шукати стародавні цивілізації", - сказав співбесідник агентства.

"Ось якщо Михалевич дійсно з'явиться в іншій країні, зробить офіційну заяву на центральному телебаченні тієї країни на тлі впізнаваних архітектурних споруд, можна буде з упевненістю сказати - так, йому справді вдалося покинути Бєларусь", - визнають силовики.

Політика звинувачують у кримінальній справі, пов'язаній з акціями протесту, які прокотилися центром Мінська 19 грудня 2010 року після переобрання Олександра Лукашенка на пост президента республіки. Його було затримано в ніч проти 20 грудня. Через два місяці, 19 лютого, його випустили із СІЗО КДБ під підписку про невиїзд.

28 лютого на прес-конференції в Мінську Михалевич заявив, що із СІЗО КДБ його звільнили після згоди стати агентом. За словами політика, на цей крок він вимушений був піти "через жахливі умови утримання в СІЗО, які можна розцінити як тортури".

Наприкінці лютого Михалевич заявив, що найближчим часом його знову можуть затримати, але співпрацювати з КГБ він все ж таки не буде. "Я не співробітничатиму з КДБ, я не буду таємним агентом бєларуських спецслужб", - заявив опозиціонер.

Нагадаємо також, що нещодавно в Мінську засудили трьох учасників акції бєларуської опозиції в день президентських виборів 19 грудня. Їх засуджено до позбавлення волі в колонії посиленого режиму на терміни від трьох до чотирьох років.

У цілому наприкінці грудня звинувачення в організації масових безладів 19 грудня було висунуто семи колишнім кандидатам у президенти Бєларусі. Зокрема повідомлялося, що звинувачення висунули Андрію Саннікову, Володимиру Некляєву, Миколі Статкевичу, Віталію Римашевському, Михалевичу, а також Григорію Костусєву та Дмитру Уссу. Останніх залишили під підпискою про невиїзд. Незабаром деяких з них відпустили.

Пізніше, 6 січня 2011 року, звинуваченими у справі про масові сутички було оголошено 25 осіб, зокрема п'ятьох колишніх кандидатів на посаду президента Бєларусі і двох російських громадян. Ще дев'ять осіб перебували в статусі підозрюваних, з них троє - під вартою, п'ятеро - під підпискою про невиїзд, а один - за межами країни.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1064 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ