Чт, 2024-04-18, 04:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Серпень » 14 » Колишнім зекам дозволять балотуватися у президенти
13:00
Колишнім зекам дозволять балотуватися у президенти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Колишнім засудженим хочуть дати можливість балотуватися в нардепи і президенти, а норму про постійне проживання в Україні протягом п'яти років, щоб йти в депутати, хочуть переглянути. Цього вимагає Венеціанська комісія напередодні підписання Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляють "Вести".

Міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що Мін'юст підготував проект відповідних змін до Конституції і направить його на розгляд до парламенту. "Венеціанська комісія пропонує нам врахувати ряд рекомендацій у підготовці змін Конституції, щоб особи, які мали судимість, могли балотуватися. Також пропонується переглянути норму про проживання в Україні не менше п'яти років для можливості балотування, а також участі в агітації іноземних громадян", - заявила вона.

Правда, навіть якщо нардепи затвердять зміни, навряд чи можливість балотуватися з'явиться у Юлії Тимошенко, термін тюремного ув'язнення якої закінчується тільки в 2018 році (якщо її, звичайно, не помилують раніше) - тобто вона пропускає не тільки президентські вибори 2015 року, але й парламентські.

Зате це може відкрити дорогу на вибори Юрію Луценку, який вийшов на свободу. А перегляд норми з проживання може торкнутися Віталія Кличка. "Опоненти Кличка зараз вказують, що він не жив постійно в Україні, а багато часу проводив у Німеччині. Так що ці зміни будуть на руку Віталію", - вважає політолог Кость Бондаренко.

У той же час, його колега Михайло Погребинський не впевнений, що зміни пройдуть у парламенті: "Це просто реверанс Європі, 300 голосів навряд чи знайдуть".

Самі депутати про ці закони ще до пуття не знають, а тому власної думки не склали. Але, що цікаво, далеко не всі в опозиції раді зняттю норми про п'ять років проживання. "Термін постійного проживання повинен бути збільшений до 10 років, інакше завтра до нас прийде Путін, а ми повинні будемо його вибирати?", - говорить нардеп від ВО "Свобода" Олексій Кайда.

"Свобода": не можна дозволяти допускати до виборів осіб з судимістю

Балотуватися до парламенту особам із судимістю дозволяти не можна.

Таку думку висловив народний депутат від партії "Свобода" Руслан Марцинків, коментуючи рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ щодо зміни виборчого законодавства України. Про це пише Gazeta.ua.

Він зазначив, що хоча "Свобода" й підтримує євроінтеграційний напрям України, проте з деякими рекомендаціями міжнародних організацій не згодна.

Так, зокрема, в партії не згодні з рекомендацією Венеціанської комісії скасувати вимогу для кандидатів у народні депутати обов'язкового проживання на території України протягом 5 років.

"Рекомендації щодо надання особам, що проживають на території країни менше 5 років, права балотуватися ми не підтримуємо. У нашій програмі ми навіть пропонуємо збільшити цей термін - до 10 років", - зазначив "свободівець".

У "Свободі" й проти скасування заборони балотуватися особам, які мають судимість.

"Звичайно, ми це теж не підтримуємо. У нашій програмі вказано, що особи, які мають судимість, не мають права балотуватися. Крім того, після оприлюднення такої інформації ми будемо вимагати, щоб кандидати були позбавлені права (балотуватися), Щоб були зняті з реєстрації. Навіть якщо вони вже стали народними депутатами, вони повинні бути позбавлення такої можливості", - підкреслив Марцинків.

У теж час, на його думку, слід звертати увагу на зовсім інші норми виборчого законодавства, які слід було б удосконалити.

"Треба говорити про рівний доступ усіх учасників виборів до ЗМІ, заборонити платну політичну рекламу мінімум за три місяці до виборів, під час всієї виборчої кампанії. Тому що це дискримінаційна норма, яка не дає можливості партіям, які не мають капіталу, конкурувати на рівних з політичними силами, за якими стоїть великий бізнес, олігархи і крупний капітал. Також ми наполягаємо, що має бути рівна участь всіх учасників виборів у виборчих комісіях. Оскільки сьогодні це теж дискримінаційна норма - адже не всі політичні партії можуть мати своїх представників у виборчих комісіях і, відповідно, контролювати процес і чесність проведення виборчої кампанії. Це теж велика проблема", - зазначив Марцинків.

Нагадаємо, в липні 2013 року Венеціанська комісія назвала основні недоліки в законопроектах про повторні вибори народних депутатів - такими недоліками названо, зокрема, обмеження права на висунення кандидатом у народні депутати особи, засудженої за вчинення умисного злочину, незалежно від його ваги, а також вимога про обов'язкове п'ятирічне проживання кандидата на території України.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: балотуватися у президенти, зекам
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ