Ср, 2024-04-24, 00:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 4 » Колумб був онуком литовського князя, стверджує португальський історик
11:14
Колумб був онуком литовського князя, стверджує португальський історик
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Португальська історик Мануель Роса заявляє, що мандрівник і першовідкривач Америки Христофор Колумб був онуком польського короля і великого князя Литви Ягайла (Владислава II Ягелло).

До цих пір була поширена думка, що Колумб був вихідцем з італійського міста Генуї. Однак у 2009 році іспанський історик Альфонсо Енсенат де Війалонга повідомив, що встановив шотландські корені мандрівника, пише литовська газета Lietuvos rytas.

Зараз з'явилася теорія про те, що мандрівник, який помер в 1506 році після чотирьох експедицій у Новий світ, насправді був королівської крові, але не шотландської. На думку Роси, Колумб був сином короля Польщі та Угорщини Владислава III Варненьчика. У свою чергу, Владислав III - це син короля Польщі і великого князя Литви Ягайла.

Раніше більшість істориків стверджували, що Владислав II загинув в 1444 році в битві з оттоманами поблизу Варни (Болгарія). Однак у книзі "Колумб. Нерозказана історія" (Colon. La Historia Nunca Contada), що вийшла в жовтні, Роса стверджує, що Владислав III вижив у згаданій битві і втік на приналежний Португалії архіпелаг Мадейра.

Там він був відомий як Генрік Німець, одружився на знатній португалці, у них народився син, який згодом і став відкривачем Америки, пише видання.

Роса переконаний, що Колумб насправді народився у 1451 році.

"Європейські суди знали, хто він був, і зберігали його таємницю зі своїх причин. Все наше розуміння Христофора Колумба протягом 500 років було засноване на дезінформації. Ми не могли розкрити таємницю, оскільки слідували за спеціально придуманою брехнею, метою якої було збереження інкогніто, ми шукаємо не ту людину", - цитує газета Росу.

Учений вважає, що саме "високе" походження Колумба допомогло б пояснити факт його одруження на знатній португалці. Історик стверджує, що довів: підписаний нібито в 1498 році заповіт, в якому записано, що Колумб народився в Генуї, було сфальсифіковано італійцями через 80 років після смерті відкривача Америки.

Академік засновує цю теорію на факті того, що герб Колумба схожий на герб Владислава III. Крім того, Христофор навіть зовні схожий на поляків - у нього була світла шкіра, блакитні очі і русяве волосся.

Зараз Роса готується порівняти ДНК польського короля і сина Колумба, похованого в Кафедральному соборі Севільї.

"Я вже попросив дозвіл у Краківського кафедрального собору дослідити останки Владислава II Польського (Ягайло), які можуть бути останками дідуся Колумба. Це доведе правильність теорії", - говорить Роса.

Литовські історики твердження португальського колеги про польське походження Колумба коментувати не захотіли, оскільки ще не знайомі з його книгою.

"Фактично ніхто не сумнівається, що Владислав III загинув у битві при Варні. Однак є різні легенди про те, що Владислав III тоді врятувався. Наскільки мені відомо, є не одна версія і про те, де Владислав III міг жити. У згаданій книзі могла використовуватися легенда в якості основи", - зауважує історик Томас Баранаускас (Tomas Baranauskas).

Нещодавно іспанські вчені прийшли до висновку, що корінні жителі Американського континенту відкрили Європу за п'ять століть до того, як їх самих відкрив Христофор Колумб.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1083 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ