Чт, 2024-04-25, 18:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 31 » Коморовський: справа Тимошенко - перешкода для вступу України в ЄС
12:49
Коморовський: справа Тимошенко - перешкода для вступу України в ЄС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Віктор Янукович і його польський колега Броніслав Коморовський обговорили перспективи європейської інтеграції України у світлі судового процесу по справі Юлії Тимошенко, передає "КоммерсантЪ-Украина".

- Опозиція сподівається, що ЄС підпише договір про асоціацію в замін на припинення політичних репресій в Україні
- "Регіонали" мають намір "скористатися" Польщею на шляху України до ЄС

Робочий візит Віктора Януковича в Польщу став його першою зустріччю із західними лідерами після затримання екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

В Україні оприлюднили мінімум інформації про візит. "Сторони обговорили питання європейської інтеграції, зокрема питання підготовки Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом", - говориться в офіційному повідомленні. Від детальніших коментарів в адміністрації президента відмовилися. Не відбулася і підсумкова прес-конференція глав держав.

Польська сторона була відвертішою. Заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Помяновський повідомив, що справа Тимошенко стала однією з головних тем зустрічі, оскільки нинішні події в Печерському суді, де судять екс-прем'єра, можуть викликати "міжнародні наслідки". "Проблема і в тому, як виглядає процес, і в тому, як його сприймає Захід. Багато світових лідерів виразили стурбованість цією справою", - заявив дипломат в інтерв'ю польському радіо.

Українські експерти не сумніваються, що ситуація з розслідуванням справ, які в ЄС називають політичними, безпосередньо впливає на європейські перспективи України. Заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий нагадав, що будь-яка країна-член ЄС може заблокувати набуття чинності договору про асоціацію України і ЄС на етапі його ратифікації.

"Потрібно віддати належне Тимошенко і Луценку, які заявили, що угода про асоціацію повинна наблизити Україну до європейських норм, і тому вони не хотіли б, щоб їх переслідування загальмувало цей процес. Проте ЄС вже почав виробляти нову позицію по Україні, і це не дуже хороший сигнал. Європарламент також визначається. Там навіть з'явилася думка, що можна відкласти парафування договору", - розповів пан Чалий.

Офіційна заява лідерів України і ЄС про те, що переговори з угоди про асоціацію завершено, планується зробити на саміті Україна-ЄС в грудні цього року.

Вірогідність того, що Європейський парламент (ЄП) рекомендує Єврокомісії відкласти цю церемонію, дійсно обговорюється і розглядатиметься сьогодні на спільному засіданні комітетів ЕП з питань закордонних справ і міжнародної торгівлі. Днями співдоповідач з цього питання, депутат Європарламенту Павло Залевський звернувся до представників українського експертного співтовариства з проханням прокоментувати, "як розвиватиметься ситуація, якщо угода не буде підписана".

Втім, на сьогодні документально оформлені пропозиції відстрочити переговори з Києвом в ЄП не зареєстровані. У Партії регіонів упевнені, що позиція Брюсселю не зміниться і парафування договору відбудеться до кінця року. Більше того, представники влади вважають, що стурбованість європейських політиків з приводу судових процесів не завадить ратифікації договору в майбутньому.

Коморовський: справа Тимошенко - перешкода для вступу України в ЄС

Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що процес над Юлією Тимошенко може стати серйозною перешкодою на шляху євроінтеграції України. Про це він заявив за підсумками приватного візиту президента України Віктора Януковича до Польші, повідомляє сайт польського президента.

Коморовський зазначив, що Україна багато досягла на шляху європейської інтеграції, але є й перешкоди.

"Такою перешкодою, безсумнівно, є процес над Юлією Тимошенко", - сказав Коморовський.

За його словами, цей процес "у Європі, у багатьох країнах сприймається як політичний процес, а не кримінальний".

Президент Польщі зазначив, що ця справа є перешкодою для України в питанні просування в напрямку євроінтеграції.

Коморовський зізнався, що вмовляв Януковича, що ця справа, " так, як вона сьогодні виглядає, може бути серйозною перешкодою в підтримуванні темпу наближення України до західного світу".

"Я очікую, що найближчим часом ми зможемо дізнатися, як президент України, як українська влада цій проблемі дадуть раду. Ми дуже хотіли б, щоб були хороші новини про те, що ця проблема вирішена, а не росли сумніви щодо мотивації цього процесу", - сказав Коморовський.

Він підкреслив, що Польща "не тільки є адвокатом, але прагне бути й другом України, і зразком".

Коморовський також зазначив, що повідомив Януковичу про те, що західні країни негативно оцінюють процес над Тимошенко. За його словами, Україна зобов'язана розвінчати думки про те, що "мова йде про політичну справу".

На сайті підкреслюється, що візит Януковича в літню резиденцію польського президента був приватним.

Держсекретар Новак пояснив це тим, що іноді президент Коморовський підтримує міжнародні відносини дещо неформальним чином, повідомляє Радіо "Свобода".

Янукович не захотів спілкуватися з польськими журналістами. У його прес-службі це спростовують

У польському Гданську президент Віктор Янукович не захотів спілкуватися з представниками ЗМІ, які висвітлювали його візит.

Інцидент стався після покладання квітів до пам'ятника героям Вестерплатте, які загинули під час Другої світової війни, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на "Polskie radio".

"Відразу ж після покладання квітів Янукович відправився на зустріч зі своїм польським колегою Броніславом Коморовським, який перебуває у відпустці на польському балтійському узбережжі", - наголошується в повідомленні.

В прес-службі президента повідомили, що під час візиту президента Віктора Януковича до Польщі спілкування з журналістами не планувалося.

Речники Януковича зазначили, що таке спілкування "не анонсувалося, і його не було".

"Під час покладання квітів жоден з журналістів не звернувся до прес-служби з проханням про спілкування з президентом. Інцидентів також не було", - уточнили в прес-службі.

30 серпня Віктор Янукович у Гданську зустрівся з Броніславом Коморовським. Зустріч відбулася у форматі "віч-на-віч".

У той же день повідомлялось, що арешт Юлії Тимошенко може зірвати підписання договору про асоціацію України з Європейським Союзом у 2011 році. Таку думку висловив радник президента Польщі Роман Кужняр в опублікованому матеріалі у Gazeta Wyborcza.

Кужняр відзначив, що багато європейських політиків вважають справу Тимошенко політичною. За його словами, на Заході політики несуть політично-конституційну відповідальність за свої вчинки, а не кримінальну, що має місце в Україні.

Як відомо, нині Польща головує в ЄС.

А британські ЗМІ вважають, що судом над Тимошенко Янукович тестує Європу.

Знаходячись у СІЗО Тимошенко просила ЄС швидше підписати угоду про асоціацію з Україною. Екс-прем'єр вважає, що підписання угоди про асоціацію з ЄС стане перепоною для авторитарних і диктаторських тенденцій в Україні, за якими зараз спостерігає світ.

Нагадаємо що нещодавно голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу повідомив, що Україна і ЄС підпишуть нову "амбіційну" угоду, що включає в себе зону вільної торгівлі.

Крім того, Баррозу вважає, що в Україні слід активніше проводити реформи для зближення з Європейським Союзом, і 2011 рік дуже важливий для країни, оскільки саме цього року має визначитися "майбутній вигляд" сучасної України.

Як повідомлялось на початку червня у ЗМІ, за даними високопоставленого дипломата в Європейській службі зовнішніх дій (EASEU), в ідеальному сценарії обидві угоди (про вільну торгівлю та асоціацію) між Україною та ЄС могли б бути підписані під час саміту Східного партнерства у вересні 2011 року у Варшаві.

Хоча депутат Європарламенту від Естонії Івар Падар прогнозує підписання Україною угод про безвізовий режим і асоціацію з Європейським Союзом в найближчі два роки.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 940 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ