Чт, 2024-04-18, 15:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 11 » Кондитери підвищують ціни через зростання вартості цукру
16:20
Кондитери підвищують ціни через зростання вартості цукру
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Різке зростання цін на цукор змусило кондитерів підвищувати ціни на свою продукцію. Їх прикладу можуть послідувати і виробники з інших галузей. З початку року більша частина кондитерських компаній України через різке зростання ціни цукру (з початку року - на 30%) підняла вартість своєї продукції на 5-10%.
Прогнозують зростання цін найближчим часом і виробники інших продуктів харчування, пише "Дело".

Найбільша в Україні кондитерська корпорація "Рошен" в січні підвищила ціни на свою продукцію на 3-4%. За словами президента "Рошен" В'ячеслава Москалевського, найбільше подорожчала карамель, оскільки частка цукру в собівартості цього виду продукції вища. "Якщо порівнювати поточні ціни на карамель з серпнем минулого року, то вони зросли на 24%. Шоколадна продукція за рік подорожчала на 20%. Якщо цукор і далі дорожчатиме, ціни знову можуть бути переглянуті", - сказав Москалевський.

Відкорегували свою цінову політику і в "Одесакондитер" - компанія підняла ціни в середньому на 6-8%. "Вказане дорожчання не в повному обсязі компенсувало втрати виробника, проте низька купівельна спроможність споживачів стримує зростання цін", - зазначає голова правління компанії Алла Маштакова. За її словами, ажіотаж на ринку цукру значно ускладнив закупівлю цієї сировини для великих виробників.

"Ажіотажний попит на швидко цукор призводить до того, що необхідною умовою його закупівлі є передплата, тому виробникам необхідно на ці цілі відволікати значні суми грошових коштів, які могли бути направлені на придбання іншого виду сировини і модернізацію підприємств", - сказала Маштакова.

Окрім, власне, цукру, до зростання цін на "кондитерку" призвело і дорожчання молочної сировини і какао. Як зазначають в компанії "АВК", за останніх 4 місяці вартість молокопродуктів зросла в 1,5-2 рази.

За словами заступника гендиректора "АВК" Андрія Рибалко, частково компанія змогла мінімізувати наслідки різкого дорожчання цукру за рахунок власних запасів, зроблених на початку сезону цукроваріння. Надовго, проте, цих запасів явно не вистачить. "Компанія кожного місяця переробляє близько 10 тис тонн цукру. У нас просто немає потужностей, де можна було б зберігати необхідні обсяги цукру на місяці вперед", - зазначає Москалевський.

Опитані експерти ринку зазначають, що у разі подальшого підвищення цін на цукор кондитери можуть переорієнтовуватися на цукрозамінники. "Собівартість кондитерської продукції при використанні замінника значно нижча. Тому окремі компанії можуть піти на таку заміну", - вважає директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка. Правда, використовувати замінники цукру для виробництва продукції високого цінового сегменту не вийде.

Окрім кондитерської галузі, підвищення ціни цукру незабаром може позначитися і на інших продуктах харчування. "Останнє підвищення ціни на цукор призвело до збільшення собівартості виробництва масових сортів хліба на 1%. Собівартість високорецептурних здобних і булочних виробів, де потрібно більше цукру, підвищилася на 4%", - підрахував президент хлібного холдингу "ТІС" Володимир Слабовський. З 6 лютого "Одеський коровай", що входить до холдингу, підвищив вартість основних сортів хлібобулочних виробів на 2,9-5,3% - до 2,8-4,3 грн.

Подорожчати можуть незабаром і безалкогольні напої. "Зараз ми працюємо на сировині, купленій заздалегідь, тому різкого підвищення цін не плануємо. Але до березня будемо вимушені реагувати на січневе подорожчання цукру, поступово піднімаючи ціну на готову продукцію, оскільки нові партії цукру доведеться вже купувати за новими цінами", - пояснює начальник відділу маркетингу компанії "Ерлан" (ТМ "Біола") Федір Селіванов. На його думку, можна чекати дорожчання солодких газованих напоїв і нектарів мінімум на 10%.

Слід зазанчити, що у нинішньому році світовий дефіцит цукру становитиме більше 12 млн т, на 43% більше, ніж очікувалося раніше. Тому в II півріччі не варто чекати стабілізації цін на цукор ні в світі, ні в Україні.

В Україні з початку року ціни на цукор підвищилися на 19,7% і за станом на вчора становили 8,6 тис грн/т в оптовій торгівлі і 10-12 грн/кг в роздрібі. Стримати зростання цін влада намагається за допомогою контролюючих органів - в.о. голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко повідомив про порушення справи за фактом антиконкурентних дій на ринку цукру, які спричинили зростання цін на цукор.

"Після завершення розслідування ми зможемо назвати конкретних винуватців", - сказав він. Нагадаємо, що влітку 2005 року за штучне завищення цін на цукор комітет оштрафував деяких виробників і оптовиків на 17 млн грн.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1237 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ