Чт, 2024-04-25, 18:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 29 » Конфлікт в Ормузькій протоці: зійшлися впритул ВМФ США та Ірану
15:43
Конфлікт в Ормузькій протоці: зійшлися впритул ВМФ США та Ірану
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Після погрози Ірана перекрити стратегічно важливу Ормузьку протоку в разі запровадження Заходом санкцій на експорт іранської нафти США вживають активних контрзаходів.

У четвер ЗМІ в Тегерані повідомили з посиланням на представника національних ВМФ Махмуда Мусаві, що в район великомасштабних військово-морських навчань, які Ісламська республіка веде з суботи, 24 грудня, увійшла американська ударна група на чолі з авіаносцем John C. Stennis.

За словами Мусаві, якого цитує ИТАР-ТАСС, угруповання виявив іранський розвідувальний літак. Він здійснив відео- та фотозйомку корабля, який "рухався в південному напрямку". "Спостереження за переміщеннями іноземних кораблів має для нас величезне значення, - підкреслив адмірал. - Це свідчить про те, що іранські військові моряки контролюють всі рухи іноземних кораблів у регіоні".

Він заявив про готовність "протистояти порушникам, які не поважають периметри безпеки, встановлені на час навчань" і порадив "іноземним силам з усією серйозністю поставитися до всіх попереджень, які виходять від частин військово-морських сил" Ірану.

Передислокація авіаносця в супроводі групи бойових кораблів сталася після заяви командування П'ятого оперативного флоту США, який базується в Перській затоці, про те, що американські військові не дозволять Тегерану перекрити рух нафтоналивних суден по Ормузькій протоці. "Будь-хто, хто погрожує перешкодити свободі пересування суден у протоці, що має світове значення, вочевидь перебуває за межами міжнародного співтовариства", - передає "Інтерфакс" заяву прес-служби П'ятого флоту.

Американські військово-морські сили мають намір продовжити свою активну присутність у регіоні з метою перешкодити дестабілізівним крокам з боку Ірану або вжити відповідних заходів, йдеться в заяві. А Reuters підкреслює, що весь іранський флот непорівнянний за потужністю з цим угрупованням США, що налічує 20 з гаком кораблів, 15 тисяч військових на морі та ще тисячу на суходолі.

Зі свого боку, МЗС Великобританії визнало погрозу Тегерана пустою риторикою, покликаною відвернути увагу Заходу від проблеми, яка полягає в суті ядерної програми цієї країни. Так іранська влада поводилася неодноразово, підкреслили британські дипломати.

Американські експерти, однак, схильні вірити іранським погрозам. На їхню думку, Ісламська республіка справді може перекрити Ормузьку протоку, нехай навіть і тимчасово, але тим самим більше нашкодить собі, тому що зіткнеться з протидією Заходу, йдеться в аналітичній статті агентства Bloomberg на сайті журналу Businessweek.

Ормузька протока, через яку, за даними підрозділу морської статистики компанії Lloyd's, проходить близько 40% глобального експорту нафти і нафтопродуктів, з'єднує Перську затоку з Індійським океаном. Іран контролює північну частину протоки, Арабські Емірати - південну. Через протоку здійснюється більша частина експорту найбільших видобувачів нафти у світі, таких як Саудівська Аравія, Кувейт, Іран, ОАЕ і Ірак. Одними з найбільших імпортерів нафти з країн Перської затоки є США і Євросоюз.

Напередодні перший віце-президент Ірану Мохаммад Реза Рахімі заявив, що Іран перекриє Ормузьку протоку, що використовується для транспортування нафти, якщо країни Заходу накладуть санкції на експорт нафти з Ісламської республіки.

В середині грудня член іранської парламентської комісії з питань національної безпеки Парвіз Сарварі повідомив, що під час навчань військово-морських сил Ірану, що проводяться в Ормузькій протоці з 24 грудня до 2 січня, буде відпрацьовано дії із перекриття протоки.

Ця заява викликала тоді зростання вартості нафти на світових ринках. Та потім прес-секретар іранського МЗС Рамін Мехманпараст заявив, що Тегеран не стане закривати Ормузьку протоку під час навчань.

На цьому тижні командувач іранських ВМС, контр-адмірал Хабіболла Саярі наголосив, що військові можуть піти на закриття каналу, але таке рішення може санкціонувати лише найвище керівництво Ісламської республіки.

П'ятий флот США базується на території Бахрейну і здійснює бойове чергування у водах Індійського океану й Перської затоки, забезпечуючи охорону головних нафтових комунікацій.

У Перській затоці розташована Ормузька протока - основний морський шлях, що дозволяє експортувати газ і нафту в інші країни, зокрема в США. Вона з'єднує Оманську затоку на південному сході з Перською затокою на південному заході. Північне узбережжя контролюється Ісламською Республікою Іран, а південне - ОАЕ й Оманом, союзниками США.

Захід звинувачує Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована тільки на задоволення потреб країни в електроенергії.

Раніше міністр оборони США Леон Панетта заявив, що удар по Ірану, про який заговорили після доповіді МАГАТЕ щодо іранської ядерної програми, може завдати економічної шкоди всьому світу.

На початку листопада президент Ізраїлю Шимон Перес заявив, що Ізраїль схиляється до військового розв'язання іранської загрози більше, ніж до дипломатичного. Тегеран відповів, що у разі військової атаки Ізраїлю на свої ядерні об'єкти іранська армія готова знищити найважливіший ядерний центр супротивника.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 937 | Додав: adminA | Теги: У Перській затоці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ