Ср, 2024-04-24, 10:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Вересень » 2 » Кремль грає з вогнем, доводячи релігійних активістів до нестями - InoPressa
09:22
Кремль грає з вогнем, доводячи релігійних активістів до нестями - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Справа Pussy Riot привела Росію в сум'яття, пише іноземна преса. Якщо ліберально налаштований клас розглядає Pussy як символ протесту проти політичної системи, то інша Росія, яка представляє путінський електорат, вважає це замахом на традиційну систему цінностей. Зіткнення таборів підігрівають провокації з обох сторін, а релігія тут відіграла роль "бікфордового шнура", вважають оглядачі.

"Після вироку Pussy Riot поборники християнства бунтують в Москві" - констатує The New York Times. "Очевидно, підбадьорені винесеним цього місяця учасницям російської панк-групи Pussy Riot суворим вироком, купка консервативних православних активістів влаштувала на цьому тижні серію зухвалих нападів на ліберально налаштованих москвичів, причому всі вони були ретельно задокументовані і вивішені в Інтернеті", - пише оглядач Роберт Мекі.

У вівторок поборники православної культури увірвалися в музей сексу, директор якого провів акцію на підтримку Pussy Riot, і залишили там цеглину й загрозливе послання співробітникам, повідомляє видання. Напередодні цієї витівки православні активісти увірвалися в московський Teatr.doc під час вистави "документальної п'єси" про суд над Pussy Riot, викрикуючи: "Покайтеся!" і "Чому ви ненавидите російський народ?". А днями в Казані вбито дві жінки, і на стіні кров'ю жертв було написано слоган "Free Pussy Riot", на що православні активісти відреагували новою порцією нападок на адресу панк-групи.

"У четвер автор постів у твітер-акаунті Pussy Riot звинуватив Кремль у тому, що той грає з вогнем, доводячи релігійних активістів до нестями", - зазначає автор статті.

Через два тижні після оголошення вироку справа Pussy Riot усе ще розбурхує російське суспільство, зазначає на сторінках The New Republic журналістка Юлія Йоффе.

Як нагадує видання, після того як в Україні та Росії почався "крестоповал", протоієрей Чаплін передрік: ті, хто сьогодні валить хрести, можуть перемкнутися на вбивства. Чотири дні опісля сталося вбивство в Казані, а в Петербурзі невідомий зарізав чоловіка і поклав йому на обличчя ікону.

"Насправді справа Pussy Riot лише акцентувала тертя між різними культурними шарами російського суспільства", - вважає автор. Посилюється критика на адресу РПЦ, яка розкошує, веде себе все "нахабніше" і вже сприймається як "кремлівська франшиза". Учасники мітингів почали зараховувати Церкву до своїх ворогів.

Але підтримка Путіним Церкви - безсумнівно, один із стовпів його популярності. Войовничо-антизахідна, антиліберальна риторика Церкви імпонує путінському електорату - "жителям невеликих бідних міст, які релігійні, налаштовані консервативно і націоналістично", вважає автор. "В умовах все сильнішої економічної і політичної напруженості ці дві Росії неминуче мали зчепитися. І, як завжди, релігія стала простим, добре горючим "бікфордовим шнуром", - зауважує автор.

Справа Pussy Riot привела Росію в сум'яття, пише Le Monde. Якщо креативний клас розглядає Pussy як символ протесту, то інша Росія, патріархальна і консервативна, вважає їх відьмами, зазначає автор статті Марі Жего. Сьогодні в Росії два табори начищають зброю. "Націоналісти в чорних сорочках з групи "Свята Русь" готуються патрулювати підходи до церков, щоб уникнути нових провокацій, а Pussy Riot тільки що зареєстрували свою торговельну марку".

Pussy Riot не є ні артистками, ні поетами. Вони змішують політику, мистецтво і релігію у своїх виступах, зазначає філософ Михайло Ямпольський. За допомогою панк-молебню вони висміяли Кремль, дискредитували правосуддя, підірвали авторитет патріарха, пише журналістка. Зажадавши відокремлення Церкви від держави, Pussy Riot проникли в священний простір.

Полювання на Pussy пов'язане з поверненням до влади КДБ, вважає мистецтвознавець Андрій Єрофєєв. "Боротьба з інтелігенцією і артистами завжди була в програмі радянської політичної поліції. В епоху СРСР виставки проводилися в квартирах. Сьогодні люди обговорюють все, скрізь і завжди", - каже він.

Чи можна змусити замовкнути Pussy Riot? Про це розмірковують оглядачі The Huffington Post Расселл Ч. Сміт і Майкл Фостер. На їхню думку, в сучасній Росії суто репресивна тактика вже не працює: "дуже багато громадян скуштували на смак свободу думок і глобальний культурний прогрес".

Pussy Riot майже напевно породили "нове покоління хуліганів, які збираються повалити нинішніх корумпованих російських правителів", вважають автори статті. Тиранів завжди скидають засобами музики, театру і гумору.

На перший погляд, вирок учасницям Pussy Riot до двох років в'язниці - блискуче продуманий маневр влади: "досить багато, щоб група стала "вчорашньої новиною", досить мало, щоб уникнути вибуху обурення сьогодні". Путін робить ставку на те, що у ЗМІ і росіян коротка пам'ять. Але автори радять йому задуматися: "А наскільки довга пам'ять в Інтернету?"

Про акцію на підтримку панк-групи, що відбулася 29 серпня на Венеціанському бієнале, розповідає El Pais. Серед інших журі відзначило російський павільйон. Під час вручення премії група прихильників Pussy Riot примудрилася прорвати поліцейське оточення і розгорнути транспаранти перед російським павільйоном. Демонстранти вимагали звільнити засуджених учасниць. "Публіка тепло висловлювала підтримку і симпатію до маніфестантів, а ті зникли так само стрімко, як і з'явилися", - повідомляє газета.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1027 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, Кремль грає з вогнем
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ