Вт, 2024-03-19, 09:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2018 » Листопад » 28 » Кріп – корисна та ароматна рослина на вашому городі
18:29
Кріп – корисна та ароматна рослина на вашому городі
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

кріп Використання ароматних трав в приготуванні їжі – справжнє мистецтво. Їх пряний аромат та вишуканий смак перетворюють найпростішу страву у шедевр. Трави покращують смак та запах їжі, роблять її більш виразною та своєрідною, збагачують різноманітними вітамінами та мінералами.

До таких найпопулярніших та корисних трав належить кріп, який ви можете виростити на своєму городі з насіння придбаному у https://yaskravaklumba.com.ua/ua/shop/category/semena/ovoshchi/ukrop.

Кріп вирощують майже всі садоводи, це найпоширеніша рослина на дачних ділянках. Його нескладно посадити і вирощувати, легко підготувати для посадки землю та дуже просто доглядати. Якщо ви будете дотримуватися мінімальних правил догляду за зеленню на городі, то пишна, красива та ароматна рослина буде постійно дивувати своїми смаковими якостями вас та вашу родину.

Популярна городня рослина. Види та сорти кропу.

Кріп – однорічна трав’яниста рослина з родини зонтичних. Прийшов до нас з Азії, і з давніх-давен використовується як їстівна рослина, яку додають до різноманітних страв у якості приправи. Корисні речовини кропу роблять його ще й хорошим лікарським засобом.

Кріп росте в висоту до 70-100 см, має прямостояче одиноке стебло, вгорі галузисте з ниткоподібними листками. Дрібні квіточки зібрані у зонтики. Ця рослина дуже запашна, має характерний пряний аромат.

Сортів кропу безліч, а ось вид існує лише один – кріп городній або пахучий. Цей вид цінується, насамперед, за ароматичні властивості. Духмяний кріп поділяється за зовнішніми ознаками на:

  • кріп звичайний (класичний);
  • кущовий кріп;

Кущовий кріп відрізняється від класичного незвичайною формою і висотою куща та високою врожайністю. Він довго зберігає крупні зелені галузки та зацвітає доволі пізно. Для того щоб виростити однакову кількість зелені потрібно використати набагато менше насіння кущового кропу в порівнянні з кропом звичайним.

Початок формування стеблової системи кропу дає можливість поділити сорти рослини на три групи:

  • Раннього дозрівання – ця група рослин дуже швидко сходить та зацвітає. Тому, якщо ви посієте ранній сорт кропу, отримати достатню кількість зелені вам не вдасться. До кращих ранньостиглих сортів належать: Грибівській, Харківський, Редут, Гренадер.
  • Середньоспілі (середні) сорти – стебла у них формуються через 45-50 днів після того, як з'являються перші листочки. Завдяки цій властивості, на стеблах утворюються до десяти листів, які забезпечують високий врожай свіжої зеленої маси. Серед середніх сортів популярні: Алігатор, Амазон, Рішельє.
  • Пізні сорти – найчастіше до пізніх різновидів кропу належать кущові сорти. Через 45 днів після появи сходів, можна збирати врожай. Особливість пізніх сортів в тому, що рослина довго не викидає парасольок, що дозволяє зрізати зелень протягом тривалого часу. До пізніх сортів належать: Салют, Буян, Алігатор.

Також популярним для вирощування сортом у садоводів рахується кріп Тартан – найкращий кущовий сорт, яскравий та ароматний, що не стрілкується.

Особливості посадки та вирощування кропу

Кріп саджають усі городники, але щоб ця рослина буйно та пишно росла потрібно дотримуватися правил посадки та догляду.

Росте кріп зеленим лише на удобрених органічними добривами ґрунтах. Перед засіванням в землю не додають вапно або попіл, інакше рослина червоніє. Не варто сіяти кріп в затемненому місці: рослина витягнеться та буде мати бліде забарвлення. Щоби кріп рано не пішов у стрілку, землю потрібно не пересушувати й весь час зволожувати.

Перед посадкою насіння потрібно промити в гарячій воді та замочити на 2-3 дні у вологій шматинці. Температура приміщення для зберігання замоченого насіння має бути не нижче 20 градусів. Дайте йому трішки підсохнути протягом години й можна висаджувати у зволожений грунт.

Завдяки тому, що рослина здатна переносити заморозки до -4 градусів, починати висівання слід з середини весни, як тільки зійде сніг. Сіяти кріп краще не в одну лінійку, а широкою смугою в 5 см. Насіння в борозні розсипають на глибині 1-2 см зиґзаґом, тоді при проріджуванні(коли з’являться 2-3 листочки) рослина не буде падати. Посадки засипають перегноєм та більше не поливають.

Під час росту кріп не підживлюють, поливають раз в сім днів, при сухий та спекотній погоді – два рази на тиждень.

Деякі садоводи люблять сіяти кріп перед зимою, це дає можливість рано ласувати свіжою зеленню. Для цього потрібно в осінній період підготувати грядку, внести добрива та посіяти насіння ще до промерзання грунту.

Кріп – рослина, яка не потребує спеціального догляду. Треба просто дивитися за ґрунтом, своєчасно його рихлити й зволожувати, та регулярно видаляти бур’яни, які паразитують на грядках. Більше нічого не потрібно.

Мінімум зусиль і корисна ароматна зелень буде регулярно на вашому столі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 927 | Додав: admin | Теги: ГОРОД, кріп, рослина
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ