Сб, 2024-04-20, 03:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 28 » КС підтвердив, що Кабмін може на свій розсуд скорочувати соцвиплати
09:54
КС підтвердив, що Кабмін може на свій розсуд скорочувати соцвиплати
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Конституційний Суд України визначив, що Кабінет міністрів має право встановлювати розмір соціальних виплат у відповідності до фінансових можливостей держави. Таке рішення оголосив голова Конституційного Суду України Анатолій Головін, передає УНІАН.

Зокрема, КС визначив конституційним пункт 4 прикінцевих положень закону про державний бюджет України на 2011 рік, яким уряду надається право встановлювати розмір соціальних виплат таким категоріям громадян: чорнобильцям, дітям війни і особам, звільненим з військової служби.

Подання про неконституційність цієї норми до КС подали народні депутати влітку 2011 року, рішення КС було прийнято 26 грудня 2011 року. Опозиційні народні депутати, які були присутні під час оголошення рішення КС, вигукували: "Ганьба!"

У коментарях щодо рішення КС народні депутати від НУ-НС Юрій Кармазін та Арсеній Яценюк наголошували, що це рішення суду є незаконним, а судді, які його ухвалили, повинні нести відповідальність.

Зазначимо, у 2009 році Конституційний Суд України визнав неконституційним обмеження Кабінетом міністрів максимального розміру пенсій для окремих категорій громадян. Розглянувши подання, КС зауважив, що Кабмін, виходячи зі статті 116 Конституції, повноважний вживати заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина, забезпечувати проведення політики, зокрема, у сфері соціального захисту. Зазначене свідчить, що уряд не наділений повноваженнями щодо встановлення розмірів пенсій.

Як відомо, Верховна Рада України 22 грудня ухвалила в другому читанні та в цілому державний бюджет на 2012 рік. За проголосувало 250 народних депутатів з 357 зареєстрованих в залі парламенту. Не дали жодного голосу депутати фракцій "БЮТ-Батьківщина" і Комуністичної партії України.

Раніше член бюджетного комітету ВР Кирило Куликов заявив, що в бюджеті-2012 Кабмін "воскрешає" норму законопроекту №9127, яким фактично припиняються виплати пільг "чорнобильцям" і "афганцям".

"Найстрашніше - це те, що записано в перехідних положеннях. Так що закон (№9127) живий і діє", - сказав він.

Слід зазначити, раніше ліквідатори аварії на ЧАЕС вимагали від уряду припинити політику урізання соціальних виплат і забезпечити виплати за рішеннями судів про призначення пенсій, а також погасити заборгованість з них. Погоджувалися з мітингувальниками і представники опозиції та комуністів, називаючи бюджет антисоціальним.

За словами ж представників влади, погіршення соцвиплат наступного року не буде. Це ж підтвердило Міністерство фінансів, повідомивши при цьому про підвищення удвічі пенсій "чорнобильцям".

Проте Кабінет міністрів залишив за собою право визначати розміри соціальних виплат, виходячи з фінансових можливостей державного бюджету, а також бюджету Пенсійного фонду. Зокрема, це стосується виплат "чорнобильців", дітей війни, звільнених військовослужбовців, ветеранів війни і т.д. Тобто пільговики отримуватимуть свої підвищені пенсії лише у разі наявності грошей у скарбниці, що уявляється малоймовірним. Раніше прем'єр вже говорив про те, що через виплати підвищених пенсій пільговим категоріям громадян, в Пенсійному фонді не вистачає грошей на виплати звичайним пенсіонерам.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1400 | Додав: adminA | Теги: бюджет України на 2011 рік
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ