Чт, 2024-04-25, 14:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 12 » Le Temps: Ядерний ажіотаж у країнах колишнього СРСР
17:07
Le Temps: Ядерний ажіотаж у країнах колишнього СРСР
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

  Аварія на Фукусімській АЕС не відбила у колишніх радянських республік бажання набути атомну енергетику, пише Le Temps. На відміну від Німеччини, яка вирішила назавжди вийти з ядерного клубу, Бєларусь почала будівництво своєї першої АЕС, а президент Лукашенко на зустрічі з главою МАГАТЕ заявив про намір Мінська побудувати і другу атомну електростанцію. Як і слід було очікувати, Мінськ звернувся по технології і фінансуванням проекту до свого великого російського сусіда.

Не відстає і сусідня Україна. 26 квітня з дворічним запізненням починаються роботи з монтажу другого саркофага навколо реактора, що вибухнув на Чорнобильській АЕС, а Київ вже заявляє про намір будувати нові реактори, хоча 66,3% українців, за даними опитування Інституту Горшеніна, вважають, що їхня країна повинна відмовитися від будівництва нових АЕС, пише газета.

У Казахстані, який у радянські часи зазнав на собі руйнівних наслідків ядерних випробувань, знову з'являється інтерес до атомної енергетики: виробляючи 20 тис тонн урану на рік, важко втриматися від спокуси, зазначає кореспондент Еммануель Гріншпан. Казахстан, якому належить 35% світового ринку (урану), вже є невід'ємним гравцем атомної індустрії. Будучи великим виробником нафти, Астана мріє побудувати АЕС як для поповнення національного дефіциту виробництва електроенергії, так і для збільшення експорту нафти, яка сьогодні використовується як паливо для електростанцій.

У свою чергу, Москва не покладаючи рук працює над тим, щоб модернізувати свої технології, переконати потенційних клієнтів у їхній безпеці і продавати свої АЕС за кордоном. На сьогодні єдиним прямим наслідком фукусімської катастрофи став кінець стратегічного альянсу "Росатома" із Siemens, який за наказом Берліна повністю припинив діяльність в атомній індустрії. "Росатом" намагається скористатися таким поворотом подій, ведучи "полювання" на залишених німецькими компаніями територіях, - пише газета. - Два тижні тому російська і британська преса писала про плани "Росатома" купити частку в британському проекті Horizon, що раніше належала німецьким компаніям RWE і E.ON. Йдеться про дві нові АЕС загальною вартістю 24 млрд доларів і потужністю 6000 мегават. З'ява на британській території стало б справжнім досягненням для "Росатома", який сьогодні експортує свої станції в більш політично близькі до Росії країни на зразок Китаю, Індії, В'єтнаму, Туреччини, Бангладеш і, зрозуміло, колишніх сателітів СРСР", - резюмує видання.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1123 | Додав: admin | Теги: ядерний ажіотаж
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ