Чт, 2024-04-25, 15:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Січень » 10 » Ленінопад: фекалії, фарба, ампутації. Повна карта знесень
10:59
Ленінопад: фекалії, фарба, ампутації. Повна карта знесень
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
В Україні масово падають Леніни: лише за 9 днів 2014-го у різних куточках уже постраждало щонайменше 4 монументи комуністичному вождю. Таке пожвавлення навколо Іллічів у ВО "Свобода" (представники якої не раз були причетними до руйнування пам’ятників вождю пролетарської революції) пов’язують з революційними настроями українців, яким набридло жити з радянським минулим. Тим часом у КПУ наголошують, що лише боротьбою з пам’ятниками комуністичної ідеї не зламати.

Майже 1350 пам’ятників Леніну лишалося в Україні станом на середину 2013-го. І як мінімум останні півтора роки стали для них справжнім випробуванням: то фарбою обіллють, то маску одягнуть, то вимастять фекаліями, то підірвуть чи розстріляють, ще й обпишуть (як не матами, то свастикою). І якщо від такої "любові" Іллічі не падають, то носи, руки чи голови точно втрачають.

Між тим визначити точну кількість пошкоджених чи знесених Іллічів, а також зробити певні узагальнення щодо осіб їхніх кривдників наразі тяжко, про що у коментарі Радіо "Свобода" зауважили у прес-службі МВС. Тут пояснили, що зазвичай ці випадки потрапляють до загальної статистики пошкоджень пам’ятників і кваліфікуються в залежності від тяжкості скоєних дій (нерідко як хуліганство).

Комуністи cтверджують, що демонтаж Ленінів - справа рук націоналістів. У "Свободі" кажуть "так"

А от комуністи і без статистики переконані, що пошкоджені Леніни – справа рук націоналістів. Зокрема на цьому у коментарі Радіо "Свобода" наголосив народний депутат від КПУ Олександр Присяжнюк. "Однозначно у 9 із 10 випадків це справа їхніх рук і вони відкрито беруть на себе відповідальність. А 10-й випадок також їхній, просто їм не завжди вистачає сміливості взяти на себе відповідальність", – каже комуніст. На такий закид "свободівець" Ігор Мірошниченко, який у лютому 2013 року особисто зносив пам’ятник Леніну в Охтирці, що на Сумщині, заперечень не має.

"Безперечно, що знесення пам’ятників Леніну безпосередньо пов’язані із націоналістами. Націоналістом є кожен українець, який любить свою націю, пам’ятає і шанує свою історію, предків, любить та бореться за свою державу, свободу, незалежність", – говорить депутат. У цілому ж активізацію пошкоджень монументів Іллічу в різних куточках України Мірошниченко пов’язує зі зростанням почуття національної гідності в громадян, які попри нав’язування радянських цінностей і міфів дізнаються, на його думку, правду про історію. Окрім того "свободівець" вважає, що на українців впливає і Єврореволюція, котра змушує їх рішучіше відстоювати свої права і гідність.

КПУ: українці жертвують на нових Іллічів до кількох тисяч гривень

Тим часом комуністи скаржаться, що пильнувати усіх Ленінів тяжко: біля кожного пам’ятника партійних активістів не поставиш. Утім, якщо якогось і не догледять, особливо не засмучуються, адже люди, які розуміють "значення цих великих постатей в історії країни", завжди активно долучаються до збору коштів на відновлення пошкоджених монументів. При цьому сума пожертв, за словами Олександра Присяжнюка, може сягати навіть кількох тисяч гривень.

"Люди вважають, що пам’ятники Леніну і певна історична справедливість мають бути. І у будь-якому випадку вирішувати наявність того чи іншого пам’ятника має саме місцева громада, а не купка заїжджих вандалів, які думають, що їм все дозволено", – заявляє комуніст. Головне, наголошує Присяжнюк, що ліву ідею лише поваленням пам’ятників Леніну не перемогти.

Від пам'ятників Леніну потрібно позбавлятись, але безболісно - філософ

Український філософ Мирослав Попович констатує: комунізм в Україні і так вже давно ледь живий, а відтак і пам’ятники Леніну нині не мають жодного значення. Щодо естетичного підґрунтя цих монументів, то його і так ніколи не було, через що деякі з них виглядають з перших хвилин свого існування комічними. "Є багато анекдотичних пам’ятників Леніну. Наприклад, коли він (Ленін – ред.) тримає кепку в руці, а на голові у нього теж кепка. Ці пам’ятники взагалі – це був колись ритуал, який не мав за собою ніяких серйозних національних почуттів, і треба його усунути, тільки безболісно", – підсумовує він. Як приклад успішної боротьби з ідеологічними пам’ятниками Мирослав Попович наводить досвід Литви, де їх розмістили в одному місці і люди можуть приходити та дивитися на них.

2013 рік. "Революція пам'ятників"

10 січня, райцентр Машівка, Полтавська область. Невідомі обезголовили пам'ятник вождю Жовтневої революції 1917 року.

9 січня, село Побережне, Вінницької області. Пам'ятнику Леніну невідомі відрізали голову.

6 січня, Бердичів, Житомирська область. Невідомі знесли пам'ятник Леніну, встановлений на території школи. Інцидент стався близько години ночі. Діяла група людей, оскільки звалити з постаменту висотою 1,75 метра бетонний пам'ятник заввишки більше 2 метрів одній людині було б важко.

4 січня, село Андрієво-Іванівка, що в Одеській області. При знесенні пам'ятника Леніну невідомими конструкція переломилася на дві частини.

30 грудня, Ватутіне Звенигородського району Черкаської області, невідомі скинули з постаменту пам'ятник Леніну в центрі міста. Виготовлена ​​з гіпсу і цегляної крихти скульптура виявилася міцною - при падінні ушкодилася лише задня частина голови і частина щоки.

26 грудня, Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область. По вул. Київській невідомий облив фарбою фіолетового кольору пам'ятник Леніну.

11 грудня, Врадіївка, Миколаївська область. Невідомі облили білою рідиною пам'ятник Володимиру Леніну.

9 грудня, Котовськ, Одеська область. Пам'ятник Леніну знесений, міліція відкрила кримінальне провадження за статтею "хуліганство".

8 грудня, близько 18.00 в центрі Києва на розі бульвару Шевченка та Хрещатика пам'ятник Леніну знесено. Пізніше партія " Свобода " взяла на себе відповідальність за знесення монумента. Про це , зокрема , заявив народний депутат-"свободівець" Ігор Мірошниченко у коментарі журналістам. За словами Мірошниченка , люди в багатьох містах України просили його прибрати Леніна з Києва.

Водночас депутат від "Батьківщини" Андрій Шевченко заявив, що ініціатива повалити Леніна не належить Евромайдану . Міліція зайнялася фактом знищення пам'ятки : "За ці дії відкрито кримінальне провадження за статтею 294 - " масові заворушення ".

За даними опитування соціологів, більшість киян (69 %) негативно поставилися до знесення пам'ятника Леніну в центрі української столиці.

1 грудня, Київ, бульвар Тараса Шевченка. Бійка біля пам'ятника Леніну. Група від 60 до 150 осіб у масках намагалися залізти на пам'ятник, закидати його палаючими предметами.

19 вересня, с. Петракіївка Полтавської області. 7 помічників народних депутатів України від "Свободи" зруйнували пам'ятник Леніну.

27 серпня, Новоград-Волинський, Житомирська область. Працівники комунальних служб демонтували пам'ятник Леніну. Про це повідомив керівник Житомирської облорганізації партії "Свобода" Сидір Кізін. Демонтаж виконаний згідно з відповідним рішенням сесії міськради про реконструкцію центральної площі. Він уточнив, що процедуру демонтажу пам'ятника Леніну профінансувала "Свобода".

20 серпня, Бердичів, Житомирська область. На території шкіряного підприємства монументу Леніна відпиляли голову.

23 травня, місто Козелець Чернігівської області. Монумент вождю пролетарської революції був виявлений з вогнепальними ушкодженнями.

10 травня передмісті Києва - Бориспіль. Активісти з Соціал-національної асамблеї (СНА) відбили пам'ятнику Леніна ніс і розмалювали постамент.

3 травня, Київ, бульвар Тараса Шевченка. Біля пам'ятника Леніну двоє " свободівців" поклали до монумента пакет з квітами , в який були вкладені запалені димові шашки. Підозрюваних затримала міліція.

25 лютого, село Жовтневе Решетилівського району Полтавчанка області. Невідомі знесли голови пам'ятниками вождю пролетаріату Володимиру Леніну і його дружині Надії Крупської.

16 лютого, місто Охтирка Сумської області. Більше 10 прихильників партії "Свобода" на чолі з нардепом Ігорем Мірошниченком зруйнували пам'ятник Володимиру Леніну.



http://www.radiosvoboda.org/
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1386 | Додав: adminA | Теги: Ленінопад: фекалії, фарба, ампутації. Повна карта знесень
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ