Чт, 2024-04-25, 07:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 10 » Лівія зупиняє переробку нафти. Танкери пошкоджено бомбами. ВІДЕО
10:01
Лівія зупиняє переробку нафти. Танкери пошкоджено бомбами. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Роботу найбільшого нафтопереробного заводу в Лівії Ras Lanuf було зупинено через бої урядових збройних сил і повстанців, що тривають поблизу, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

"З ескалацією конфлікту в Лівії ситуація, коли бойові дії безпосередньо торкнуться об'єктів нафтової промисловості, була лише питанням часу", - сказав старший аналітик з енергетики IHS Global Insight Самюель Сізук.

НПЗ Ras Lanuf, який також має свій власний нафтовий термінал, потрапив під повітряне та артилерійське бомбардування після того, як був захоплений минулого тижня повстанцями. За даними телеканалу Al Jazeera, нафтові танкери в районі терміналу Es Sider були ушкоджені в результаті бомбардувань у середу. А в районі НПЗ Ras Lanuf спостерігалися сильні спалахи.

"Горять нафтові сховища, об'єкти нафтопереробного комплексу в Рас-Лануфі", - заявив з міста очевидець подій, передає Бі-Бі-Сі. Зі свого боку державне телебачення Лівії заявило, що антиурядові групи "підривають нафтові об'єкти в Рас-Лануфі, готуючи відступ на Схід", передає ИТАР-ТАСС.

Державна Libyan Emirates Oil Refining 25 лютого оголосила "форс-мажор", що дозволяє компанії уникнути сплати штрафів за невиконання контрактів з постачань нафти через обставини, що склалися, повідомило джерело в компанії.

"Це лише ще один чинник, який суттєво підвищить ціну на ринку", - сказав президент Schork Group Стівен Чорк, додавши при цьому, що в даному разі йдеться про приблизно 5% загального обсягу експорту нафти з Лівії.

Виробничі потужності Ras Lanuf становлять 220 тис барелів нафти на день. Другий за величиною лівійський НПЗ, потужності якого сягають 120 тис барелів на добу, також закрито через наближення боїв, оголосила 7 березня Arabian Gulf Oil Co. На цих два НПЗ припадає близько 88% потужностей Лівії з нафтопереробки.

Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, у лютому експорт нафти з Лівії скоротився на 1 млн барелів на добу. У січні середній обсяг видобутку нафти в країні становить 1,59 млн барелів на добу.

Нинішні руйнування об'єктів нафтової промисловості Лівії викликають все сильніше занепокоєння як світового бізнесу, так і урядів багатьох країн. Як стало відомо в Лондоні з дипломатичних кіл, Єгипет почав зараз консультації з лівійськими сторонами з тим, щоб домогтися укладення угоди про припинення вогню.

У середу лівійська армія піддала масованому бомбардуванню місто Ез-Завія, що на південний захід від Тріполі, передає РИА "Новости" з посиланням на Reuters.

За даними Reuters, за добу жертвами збройних сутичок між прихильниками і супротивниками Каддафі в місті Ез-Завія стали щонайменше 40 людей. Також у боях за контроль над містом було вбито декількох високопоставлених офіцерів, вірних Каддафі, зокрема полковника і генерала.

Нагадаємо, що лівійська революція, яка переросла в громадянську війну, розпочалася 16 лютого. Відтоді країну розділено на дві частини - східну, яку контролюють повстанці, і західну, де й далі панує полковник Каддафі.

Днями лівійські повстанці заявили, що не будуть переслідувати лідера країни Каддафі за скоєні, як вони стверджують, ним злочини, якщо він добровільно відмовиться від влади протягом 72 годин.

Прихильники Каддафі били британських журналістів та імітували розстріл

Співробітники сил безпеки, лояльних лівійському лідеру Муаммару Каддафі, затримали трьох журналістів британської телерадіокорпорації Бі-Бі-Сі, били їх та імітували їхній розстріл.

Троє чоловіків були затримані в понеділок у місті Ез-Завія на заході Лівії, пробули в ув'язненні 21 годину, після чого їх відпустили і вони змогли покинути країну.

"Я побачив одягненого в цивільне хлопця з пістолетом-кулеметом, який він приставляв по черзі до наших ший. Потім він підійшов до мене, приставив пістолет-кулемет до шиї і двічі натиснув на гачок, кулі просвистіли біля мого вуха", - розповідає один з журналістів Кріс Кобб-Сміт, зазначаючи, що "солдати при цьому лише сміялися".

Найбільш жорстоко з усіх трьох лівійці поводилися з вихідцем з Палестини Ферасом Кіллані, повідомили журналісти. За словами Кіллані, лівійці звинуватили його у шпигунстві та висловили невдоволення тим, як він висвітлює події в країні. Третій член команди Гоктай Коралтан згадує, що був упевнений, що ось-ось помре.

Бі-Бі-Сі в своїй офіційній заяві "різко засудила подібне жорстоке поводження". "Незважаючи на ці напади, Бі-Бі-Сі й надалі висвітлюватиме ситуацію в Лівії для нашої аудиторії як всередині країни (Великобританії), так і за її межами", - йдеться в заяві. Представник лівійської влади згодом вибачився за брутальне поводження з журналістами.

Глава МЗС Португалії поговорив з посланцем Каддафі. Чутки про прибуття його делегатів у Брюссель не підтвердилися

Міністр закордонних справ Португалії Луїш Амаду провів переговори з посланцем Муаммара Каддафі. Зустріч відбулася в рамках контактів Євросоюзу з лівійськими протиборчими сторонами напередодні засідань міністрів закордонних справ у Брюсселі.

"Луїш Амаду сьогодні провів неформальну зустріч у лісабонському готелі з лівійським емісаром, на прохання останнього, з метою отримати інформацію про становище в Лівії", - йдеться в повідомленні, поширеному міністерством закордонних справ Португалії.

"Ця зустріч проводилася в координації з Верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, - підкреслюється в повідомленні. - Вона відбулася в рамках підготовки до надзвичайних засідань Ради міністрів закордонних справ і Європейської ради".

Відзначається, що з початку року Португалія входить до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН, а з цього тижня очолила комітет ООН із санкцій щодо Лівії.

За неофіційними даними, з лівійського боку в переговорах у Лісабоні взяв участь заступник міністра закордонних справ Лівії Мохаммед Тахер Сіяла. До столиці Португалії він прибув після відвідин Мальти, де провів переговори з представниками уряду острівної держави.

Натомість ЄС і НАТО не підтверджують прибуття в Брюссель літака з представниками Муаммара Каддафі. Про це заявили як представник прес-служби Ради ЄС, так і джерело в штаб-квартирі НАТО.

Раніше глава МЗС Італії Франко Фраттіні зробив заяву, згідно з якою емісари Каддафі вилетіли до Брюсселя, щоб зустрітися з представниками ЄС і НАТО. "У нас немає інформації про прибуття до Брюсселя представників правлячого режиму Лівії", - повідомив представник Ради ЄС. "На порядку денному Північноатлантичної ради не передбачено зустрічі з лівійськими представниками", - повідомило джерело в НАТО.

У Лондоні захопили будинок сина Каддафі

У Лондоні кілька осіб захопили будинок, що належить сину лівійського лідера Муаммара Каддафі - Саїфу аль-Ісламу. Вони заявили, що зайняли особняк на знак солідарності з противниками режиму Каддафі, передає ТСН.

Невідомі представилися активістами групи "Геть тиранів!". За їхніми словами, будинок у лондонському районі Хампстед було придбано на гроші лівійського народу, і ці кошти потрібно повернути людям. Як повідомляється, на місце події було відряджено співробітників поліції.

Одночасно у Лондонській школі економіки, де Саїф аль-Іслам у 2008 році отримав докторську ступінь, проводиться перевірка на предмет можливого плагіату в дисертації сина Каддафі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1149 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ