Сб, 2024-04-20, 10:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 12 » МАГАТЕ: Іран направив на дозбагачення лише 10 кг низькозбагаченого урану
14:56
МАГАТЕ: Іран направив на дозбагачення лише 10 кг низькозбагаченого урану
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Іран направив на дозбагачення лише десять кілограмів низькозбагаченого урану, повідомляється в конфіденційному документі Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), текст якого опинився у розпорядженні РИА "Новости".
МАГАТЕ отримало від Ірану лист, в якому повідомлялося, що "оператор установки по збагаченню палива (УЗП) мав намір здійснити передачу невеликої кількості (близько десяти кілограмів) низькозбагаченого урану з великого контейнера в малий контейнер для подачі в експериментальну УЗП ... 9 лютого 2010 року", вказується в документі.

При цьому підкреслюється, що "Іран просив Агентство бути присутнім в цей день на майданчику".

"Десятого лютого 2010 року, коли інспектори Агентства прибули на експериментальну установку по збагаченню палива (ЕУЗП), вони були поінформовані, що напередодні увечері Іран з метою пасивування розпочав подачу низькозбагаченого урану в один каскад на ЕУЗП", - наголошується в документі.

Одночасно повідомляється, що "в даний час на ЕУЗП є тільки один змонтований каскад, на якому збагачення НЗУ можливо до 20%".

У четвер, 11 лютого, іранський президент Махмуд Ахмадінежад заявив, що Тегеран уже зробив першу партію збагаченого урану до 20%. Учора ввечері керівник Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі заявив, що процес йде "дуже добре", і Іран має технічну можливість збагатити його до 100%, але не має наміру робити цього.

Однак заяви Ірану про чергові успіхи в ядерній програмі ставить під сумнів конфіденційний документ ООН, що потрапив до рук журналістів у Відні, в якому говориться, що Іран повідомив МАГАТЕ про намір почати виробництво збагаченого урану  тільки через кілька днів.

Іран раніше повідомив про запуск у космос на ракеті-носії власного виробництва "Кавошгар-3" капсули з мишами, черепахами і хробаками, продемонстрував розроблені іранськими науковцями супутники "Толу", "Месбах-2", "Мехді" і нову ракету-носій "Сіморг".

11 лютого президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оголосив Іран ядерною державою і, виступаючи на урочистостях з нагоди 31-ї річниці Ісламської Революції, повідомив, що країна може збагачувати уран до рівня 80%. Ахмадінежад заявив, що Тегеран уже зробив першу партію збагаченого урану до 20%.

Представник Білого дому Роберт Гіббс заявив, що повідомлення представників Ірану про те, що країна має технічну можливість збагачувати уран до 20%, є більшою мірою політично, ніж науково обгрунтованими.

Кілька днів тому міністерство фінансів США ввело санкції стосовно чотирьох дочірніх компаній і керівника будівельного підрозділу Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Ірану. Це зроблено для того, щоб доходи компаній не допомогли Ірану в реалізації його ядерної та ракетної програм, наголошують у Вашингтоні.

Глава МЗС ФРН Гідо Вестервелле заявив, що світовій спільноті доведеться почати консультації про запровадження подальших санкцій проти Ірану, якщо керівництво цієї країни не відмовиться від планів по збагаченню урану.

Про серйозне занепокоєння планами Ірану виробляти високозбагачений уран раніше заявило міністерство закордонних справ Великобританії. Лондон вважає, що треба розглянути питання про реакцію МАГАТЕ і "шістки".

У свою чергу Китай закликає до стриманості. "Позиція Китаю незмінна і прозора: ми закликаємо сторони вживати заходи та кроки, які б сприяли належному вирішенню (іранської проблеми) через переговори", - заявив в четвер офіційний представник МЗС КНР Ма Чжасюй. За його словами, дипломатичні кроки будуть сприяти довгостроковій стабільності в регіоні, а "Китай продовжить відігравати конструктивну роль у вирішенні проблеми Ірану.

Рішення Ірану самостійно збагачувати уран підірвало довіру до характеру його ядерної програми, вважає заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков. Разом з тим російський дипломат в середу заявив, що санкціонна резолюція РБ ООН по Ірану у разі її прийняття не повинна виходити за рамки зміцнення режиму ядерного нерозповсюдження.

Рябков підкреслив, що будь-які інші спроби просунути можливу майбутню резолюцію, положення якої виходили б за рамки зміцнення режиму ядерного нерозповсюдження, безумовно, для Росії представлялися б неадекватними.

За його словами, незмінною залишається російська позиція, згідно з якою ситуація навколо іранської ядерної програми повинна вирішуватися дипломатичним шляхом.

Заступник голови МЗС повідомив, що залишаються в силі і пропозиції, які "шістка" міжнародних посередників у жовтні 2009 року сформулювала щодо порядку денного переговорного процесу з Іраном.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Радбез ООН ухвалив кілька резолюцій і наклав на Іран санкції, вимагаючи від нього відмовитися від збагачення урану. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

Іран має в своєму розпорядженні півтори тони низькозбагаченого урану, який потрібно дозбагатити до 20%, щоб заробив дослідний реактор в Тегерані.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1278 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ