Сб, 2024-04-27, 01:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 22 » Майже 20 затриманим у Бєларусі загрожує від 5 до 15 років ув'язнення
11:06
Майже 20 затриманим у Бєларусі загрожує від 5 до 15 років ув'язнення
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Влада Бєларусі хоче звинуватити 18 опозиційних політиків і журналістів, зокрема шістьох з десяти кандидатів у президенти, кореспондента "Нової газети" в Мінську Ірину Халіп і редактора опозиційного сайту "Хартія'97" Наталю Радіну, в організації масових безладів у день виборів президента. Їм інкримінується стаття 239, частини 1 і 2, бєларуського Кримінального кодексу, за якою кожному загрожує від 5 до 15 років позбавлення волі, повідомляє NEWSru.com.

Майже всі 18 обвинувачених знаходяться у внутрішній в'язниці КДБ Бєларусі, в якій є якраз 18 одиночних камер. Як повідомлялося раніше, під час арешту майже всіх затриманих жорстоко побили, у багатьох черепно-мозкові травми. Колишнього кандидата в президенти Володимира Некляєва було заарештовано прямо в лікарні.

- Дізнатися про затриманих у Бєларусі тепер можна, зателефонувавши в МВС
- У Польщі вважають, що Лукашенко насправді на виборах не переміг

Ще одного кандидата в президенти Дмитра Усса також було затримано під час багатотисячної акції протесту в день виборів, проте незабаром було відпущено, як і кандидата Костусєва.

Слід зазначити, що бєларуські сайти, а також правозахисний центр "Весна" повідомляють про 17 підозрюваних – у наведених ними списках немає Тетяни Шакаль. За інформацією опозиційного сайту "Бєларуський партизан", ще троє людей було затримано превентивно в суботу, 18 грудня, тобто напередодні виборів. Їх підозрюють в особливо злісному хуліганстві, що за кримінальною статтею 339 ч.2 карається в'язницею на термін від 3 до 10 років.

Крім того, також повідомляється, що в Бресті ввечері 21 грудня затримано ще трьох активістів опозиції, серед них Дмитра Шурхая - довірену особу кандидата в президенти Віталія Римашевського. Автомобіль, в якому їхали Шурхай, Юрій Бакур та Андрій Шарендо, зупинили співробітники ДАІ. Потім транспортний засіб заблокували дві машини міліції. Шурхаю вдалося вийти з автомобіля. Він намагався сховатися, але його затримали. Усіх трьох було доставлено в Московський РВВС Бреста.

19 грудня в Бєларусі відбулися президентські вибори. Чинний президент Олександр Лукашенко, за попередніми даними, набирає 79,67% голосів і вчетверте стає главою держави.

Відразу після голосування опозиція почала мітинг проти офіційних підсумків виборів, які, на її думку, були сфальсифіковані.

Бєларуські правоохоронні органи із застосуванням сили розігнали демонстрантів. У результаті сотні людей було затримано і побито, зокрема відомих журналістів і кандидатів у президенти.

Всього затримано 639 людей, більшість з яких вже засудили. Судили демонстрантів в закритому режимі, переважно висуваючи звинувачення за хуліганство. Більшості із затриманих призначили покарання у вигляді адміністративного арешту на термін від семи до 15 діб або штрафу у розмірі 30 базових величин (близько 350 доларів).

Дізнатися про затриманих у Бєларусі тепер можна, зателефонувавши в МВС

МВС Бєларусі оприлюднило телефони, за якими можна цілодобово одержувати інформацію про затриманих під час несанкціонованої акції опозиції, що протестувала проти результатів президентських виборів у країні, повідомляє РИА "Новости".

"Дізнатися про місцеперебування осіб, затриманих 19 і 20 грудня під час несанкціонованої акції, можна за телефонами Бюро реєстрації нещасних випадків ГУВС Мінміськвиконкому (БРНС): 8-(017)-229-48-88, 8-(017)-229-46-12. Телефони працюють цілодобово", - йдеться в повідомленні на сайті міністерства.

Усього міліція затримала 639 учасників акції протесту, зокрема й опозиційних лідерів. Серед затриманих є іноземні громадяни.

У свою чергу, прес-секретар ГУВС Мінська Олександр Ластовський заявив, що всі права затриманих у Бєларусі дотримуються, ніякого свавілля щодо них немає. За його словами, затримані перебувають у хороших умовах і їм надається гаряче триразове харчування.

У Польщі вважають, що Лукашенко насправді на виборах не переміг

Існує ймовірність того, що Олександр Лукашенко не отримав перемоги на недільних виборах президента Бєларусі, заявив в інтерв'ю "Газеті Виборчій" міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Згідно з нашими даними, під час дострокового голосування за нього проголосувало 30% виборців, а в неділю ця кількість зросла до 40%. Це найкращий результат з усіх кандидатів, проте недостатній для перемоги в першому турі", - заявив Сікорський.

За словами польського міністра, "людина, яка, за офіційними даними, виграє вибори з такою перевагою, не піде на жорсткий розгін опозиції, арешт опонентів і, що важливо, їхніх представників".

На думку Сікорського, затримання останніх не дозволило їм подати скарги на перебіг та результати голосування. "Якщо ми візьмемо це до уваги, то дії Лукашенка стають раціональними", - сказав глава польського МЗС.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1047 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ