Пт, 2024-04-19, 14:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Грудень » 27 » Маніфест викривача на захист приватності - InoPressa
13:06
Маніфест викривача на захист приватності - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
"Приватне життя - важливе, приватне життя дозволяє нам визначити, хто ми і ким ми хочемо бути", - заявив Сноуден в ефірі британського Channel 4. Можливо, Сноуден - американський націоналіст, який пішов на конфронтацію з урядом, визнавши, що він не служить народу? - запитує преса. Викриття Сноудена вже спонукали владу переглянути масштаби стеження АНБ, американці вимагають публічного і детального звіту про цю практику всередині країни.

У зверненні, показаному в середу британським телебаченням, колишній співробітник АНБ Едвард Сноуден закликав покінчити з масовим стеженням, стверджуючи, що викритий ним автоматизований контроль перевершує всі фантазії Джорджа Оруелла в романі "1984", передає The New York Times.

"Народжена сьогодні дитина виросте без будь-якого уявлення про особисту інформацію та приватний простір", - заявив Сноуден на каналі Channel 4. "Приватне життя - важливе, приватне життя дозволяє нам визначити, хто ми і ким ми хочемо бути", - наголосив викривач.

Нещодавно суддя федерального районного суду округу Колумбія заявив, що масовий збір інформації АНБ, можливо, суперечив конституції. Президент Обама доручив комісії зовнішніх експертів вивчити дії агентства; минулого тижня вона зробила доповідь, в якій рекомендувалося скоротити збір інформації агентством, йдеться в статті.

"Запитати завжди дешевше, ніж шпигувати", - зауважив Сноуден.

Коротка поява Сноудена в ефірі в середу пройшла у форматі традиційного для Channel 4 телезвернення, альтернативного щорічному різдвяному посланню королеви. За 20 років цієї практики канал запрошував багатьох публічних людей, які відверто висловлюють свою думку, пояснює автор статті.

У нещодавньому інтерв'ю Сноуден запевняв: якщо він і діяв проти уряду США, то тільки задля добра американського народу і в ім'я вищих ідеалів, зазначає в блозі The Washington Post оглядач Макс Фішер.

На думку Фішера, висловлювання Сноудена - ознака світогляду, який "у будь-якому іншому національному контексті ми б назвали націоналізмом". Це ідеї, що потрібно взяти під контроль уряд, який сильно відхилився від відстоювання суспільних інтересів, що "людина може і, можливо, має зберігати вірність своїй нації і ставити її вище, ніж вірність уряду".

Автор, утім, вбачає в цьому потенційну небезпеку: "Коли одинак ​​може, виступаючи від імені "нації", вийти за рамки демократичних інституцій або рішуче кинути їм виклик, це ризик підірвати інституції".

Проте в даному випадку ситуація вкрай заплутана. Сноуден розголосив секрети США, не з'ясувавши наперед, чи поділяють американці його позицію. Але американці не могли виступити проти масового стеження, оскільки просто про нього не знали.

Можливо, саме завдяки "домішці націоналізму" Сноуден розколов Америку: він викликає або захоплення, або ненависть. "Ця дихотомія розкриває всю міць і ризик націоналістичних рухів", - підсумовує Фішер.

Завдяки Сноудену ми дізналися багато чого про те, чим потай займалося АНБ США. В результаті Конгрес, Федеральний окружний суд і Білий дім обмірковують, як приборкати АНБ і захистити таємницю приватного життя американців. Однак необхідно відповісти на головні питання - про те, як саме розвідслужби США використовують АНБ проти американців, пише Сет Розенфельд у The Los Angeles Times.

Лише після Вотерґейтського скандалу і публікацій у ЗМІ, що ґрунтуються на витоках, Конгрес провів перші і на сьогодні найдетальніші громадські слухання про те, як діяльність розвідслужб порушує права американців, йдеться в статті.

У середині 1970-х комісія Черча з'ясувала, що під керівництвом Едгара Гувера ФБР стежило за сотнями тисяч американців, які виступали проти політики уряду, під приводом того, що вони діяли за вказівкою Кремля. При цьому методи, розроблені для боротьби з іноземними супротивниками, використовувалися проти студентів, борців за громадянські права та лідерів ненасильницьких протестів на зразок Мартіна Лютера Кінга.

Журналіст вимагає "скликати нову комісію Черча" і з'ясувати не тільки те, які дані збирає АНБ, а й як інші розвідувальні агентства їх використовують. Чи стежить АНБ за американськими громадянами та організаціями, які беруть участь у протестному русі, такими як Occupy? Чи стежить воно за іммігрантами, наприклад за мусульманськими громадами, які потерпають від настирливої ​​уваги з боку ФБР? Чи використовується АНБ для збору інформації про академічні спільноти, які є природними осередками інакомислення? Інформацію про яких американських громадянах запитували у АНБ інші розвідслужби і з якою метою?

"Історія вчить нас, що для справжньої реформи потрібен публічний звіт про те, як саме розвідслужби використовувалися проти американців", - підсумовує Розенфельд.

За словами колишнього співробітника АНБ, це відомство тоне в морі непотрібної інформації, зібраної в результаті стеження, пише The Wall Street Journal. Так заявив Вільям Бінні, один з творців комп'ютерних програм, за допомогою яких АНБ шпигує за інтернет-трафіком. Бінні пропрацював в АНБ понад 30 років , "дослужився до рангу, аналогічного генеральському" і пішов у відставку в 2001-му після того, як відомство відмовилося використовувати його програму. Тоді Бінні розробив метод шифрування всіх американських метаданих і запропонував дешифровувати інформацію лише за ордером суду.

"Вони самі себе доводять до дисфункціональності, збираючи всі ці дані", - сказав Бінні на конференції в Лозанні (Швейцарія), присвяченій недоторканності приватного життя. Аналітики, завалені інформацією, не здатні ефективно виконувати свою роботу, а колосальні архіви - нездоланна спокуса, що штовхає на зловживання.

Президентська комісія нещодавно рекомендувала АНБ припинити масовий збір даних про телефонні дзвінки американців і створити "розумний софт" для сортування інформації в момент збору. Бінні назвав доповідь комісії "бюрократичною", але визнав розумними ідеї "розумного софту" і створення наглядової групи з повним доступом "в труси АНБ" і ФБР (за висловом Бінні).

Сноуден повідомив через адвоката, що відчуває "величезну повагу" до Бінні, який "зробив все, що міг зробити в рамках правил".

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, Маніфест викривача, захист приватності
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ