Пт, 2024-04-19, 23:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Червень » 13 » Маріуполь святкує річницю визволення від бойовиків. ВІДЕО
16:32
Маріуполь святкує річницю визволення від бойовиків. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

13 червня 2014 українські військові та добровольці звільнили місто Маріуполь Донецької області від бойовиків і російських окупантів. Як пише нардеп і радник глави МВС Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook, "саме цей пам'ятний день потрібно по праву вважати переломною датою в історії розв'язаного Росією конфлікту на Донбасі".

Нардеп зазначає, що до 12 червня 2014 року бойовики контролювали приблизно 80% території Донецької та Луганської областей, на якій проживало близько 6 мільйонів жителів і вироблялося майже чверть ВВП. Під контролем бойовиків знаходився і Маріуполь з заводами "Оборонпрому" і виходом до моря.

"Втрата Україною Маріуполя, означала неможливість виробництва нових танків і бронетранспортерів і закінчення складання вже початих машин. У тому числі і тому Маріуполь був таким важливим для Путіна і його стратегів", - написав Геращенко.

З середини квітня 2014 Маріупольська міськрада була захоплена бандами сепаратистів, а після трагедії 9 травня, коли терористи по команді з Москви штурмували місцеве управління МВС, місто повністю перейшло під їхній контроль.

"Міліція, СБУ та прокуратура були повністю паралізовані, а багато їх співробітників вже готувалися приміряти на себе російську форму, за прикладом своїх кримських колег", - зазначає нардеп.

Геращенко пише, що приблизно 12 травня, в кабінеті міністра МВС відбулася зустріч Арсена Авакова з Сергієм Тарутою (у той час головою Донецької ОДА) і його 1-м заступником Андрієм Ніколаєнком. На ній обговорювалося питання - як очистити Маріуполь від терористів в умовах повного паралічу місцевих силових структур і відсутності в районі Маріуполя боєздатних підрозділів, здатних на це за своїми моральними і бойовими якостями.

За словами нардепа, Аваков і Тарута прийняли рішення звільнити місто від ворога до проведення президентських виборів 25 травня 2014 року.

"У ході зустрічі прийшли до висновку, що провести штурм Маріуполя існуючими частинами армії та Національної гвардії не є можливим. Єдиний висновок до якого тоді прийшли - це необхідність доукомплектування і доозброєння щойно створеного з учасників Майдану і очолюваного Андрієм Білецьким добровольчого батальйону міліції "Азов", дислокованого в маріупольській аеропорту в жахливих побутових умовах після термінового перекидання по повітрю 9 травня", - розповів Геращенко.

За пропозицією Білецького "Азов" перевели в Бердянськ, де бійці провели вогневу підготовку зі стрілецької зброї і гранатометів на місцевому напівзанедбаному стрільбищі. Остаточною датою штурму була намічена п'ятниця 13 червня 2014 року.

"Штурм почався о 5 ранку з масованого обстрілу укріплень терористів з ЗУ-23/2, змонтованого на броньованій вантажівці. Після чого вперед пішли штурмові групи "азовців", кінцевою метою яких було взяття будівлю "Грецького банку", в якій розташовувалася штаб-квартира терористів. Після початку штурму, бойовики-терористи зрозуміли, що їх пісенька проспівана і почали розбігатися і ховатися як щури по підвалах і горищах, звідки їх виколупували "Азовці". Зачисткою особисто керував комбат "Азова" Андрій Білецький. Активну роль в зачистці грали групи Черкаса і Володимира Шпари - колишнього "Васильківського терориста", - додав Геращенко.

За його словами, ватажок маріупольських бойовиків з позивним "Чечен" отримав інформацію про підготовлюваний штурм і зі своїми посіпаками за день до штурму покинув Маріуполь.

За підсумком складної операції було ліквідовано декілька бойовиків і затримано більше 20 осіб. При цьому ніхто з мирних жителів Маріуполя серйозно не постраждав.

"Факт залишається фактом, саме з дня штурму Маріуполя добровольчим батальйоном МВС "Азов", за підтримки Нацгвардії і добровольців з "Дніпра-1", в українців з'явилася віра в перемогу і почався масштабний наступ на путінських терористів на всіх фронтах. І хто б що сьогодні не говорив, але внесок добровольчих підрозділів МВС, Нацгвардії і ВСУ на захист нашої Батьківщини - безцінний, як і внесок кожного хто віддав своє життя і здоров'я за захист Украни від путінської агресії", - резюмував народний депутат.

Також Геращенко повідомив у Twitter, що на урочистості з нагоди річниці визволення Маріуполя Донецької області від бойовиків і російських окупантів в місто прибули секретар РНБО Олександр Турчинов і глава МВС Арсен Аваков.

Вони нагородили бійців іменною зброєю - пістолетами і автоматами "Форт".

Турчинов на мітингу заявив, що площа Леніна в Маріуполі буде перейменована в площу Свободи.

Нагадаємо, 13 червня в Маріуполі українські силовики звільнили приміщення ДПТУ і банку від бойовиків, знищили 5 терористів і підбили БРДМ супротивника. У той же день антитерористична операція в Маріуполі була завершена.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 848 | Додав: adminA | Теги: річницю визволення, Маріуполь, бойовиків. ВІДЕО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ