Чт, 2024-03-28, 23:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 19 » Масово українці забирають з банків депозити. Бояться девальвації
16:11
Масово українці забирають з банків депозити. Бояться девальвації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Довіра населення до банківської системи знову знизилася. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн. Учасники ринку пояснюють припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Це питання до Нацбанку. Він почав відпускати курс гривні, і долар відразу ж почав рости на готівковому ринку, тому ніхто не несе в банки гривню. Всі бояться майбутньої девальвації і думають, що вона вже почалася. Йде відтік депозитів, оскільки населення не розуміє, що буде з курсом, і вкладає гроші в нерухомість і товари, тому що боїться зростання цін", - пояснив голова правління одного з великих банків.

Попри зростання курсу долара, населення не поспішало нести кошти на валютні депозити - їхній обсяг скоротився в травні на 205 млн грн. І це при тому, що за травень населення купило у банків іноземної валюти на 1,88 млрд дол.

"Головна причина - це очікування девальвації. Поки що паніки немає, але вже незрозуміло, куди рухатися далі, - це вичікувальний період", - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.

Такі побоювання змусили підприємства скоротити валютну заборгованість у травні на 5,2 млрд грн.

"Банки всіма способами мотивують своїх клієнтів конвертувати валютні кредити в гривневі, тому що побоюються високих валютних ризиків", - зазначає Гребенюк.

Одночасно підприємства продовжують забирати свої депозити - тільки за травень на суму 3,86 млрд грн. З початку року вони вже вилучили 16,7 млрд грн.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що ці кошти зараз виводяться з України через політичні ризики в країні. У цих умовах банки не можуть нарощувати видачу кредитів. Якщо за підсумками чотирьох місяців загальний кредитний портфель збільшився на 0,1%, то зараз він скоротився на 0,3%, до 790 млрд грн. Втім, гривневі кредити поки що ростуть, хоч і повільно - в травні на 0,9%.

Дефіцит грошей на ринку привів 30-31 травня до стрибка вартості кредитів овернайт до рекордних з початку року 16-17%. Після цього ставки гривневого ресурсу впали до рівня менше 10%, але 15 червня знову підскочили до 16,8%.

"Банки залучають депозити під 17-18%. Якщо до них додати казначейську комісію, маржу і хеджування за термінами, то вийде плюс 8%. Ніхто не готовий брати кредити під 26% річних. За такими ставками видаються споживчі позики на дуже невеликі суми - на поточні витрати або мобільні телефони. Крім того, позичальникам, які викликають найменші сумніви, банки кредитів не дають, а надійних клієнтів небагато", - пояснює складну ситуацію перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер.

Охріменко не вважає, що установи зараз будуть піднімати ставки по депозитах ще вище, оскільки у більшості банків ще є ліквідність.

"Влітку ділова активність знижується. Тому я бачу ризики саме в припиненні багатьма банками активного кредитування. Цим вони позбавляють себе регулярного доходу, а значить, закладають основу для майбутніх збитків", - попереджає Охріменко.

Нагадаємо, раніше голова Нацбанку Сергій Арбузов заявляв, що гривня буде стабільною і після Євро-2012, і після парламентських виборів. Також додав, що українцям не варто дослухатися прогнозів різних фахівців та псевдоекспертів, які обіцяють обвал нацвалюти.

За словами очільника головного банку країни, Євро-2012 позитивно вплине на курс гривні, оскільки вболівальники привезли велику кількість валюти.

Крім того, Арбузов зазначив, що регулятор розробив план дій на випадок негативного розвитку ситуації на фінансовому ринку. Але не пояснив, про які саме кроки може йти мова. Зазначив, що центральний банк має в своєму розпорядженні інструменти впливу на ринкову ситуацію, які можуть захистити від негативного впливу курсу і зберегти валютні резерви.

Утім, ще у травні народний депутат, член Ради Національного банку Юрій Полунєєв зазначив, що Національний банк, скоріше за все, розглядатиме можливість дуже поступової, плавної девальвації гривні. Адже нині змінюються цінові пропорції в країнах - основних торговельних партнерах України.

Варто зазначити, що Міжнародний валютний фонд погіршив свій прогноз щодо курсу гривні на 2012 і 2013 роки. У 2012 році, згідно з прогнозом, національна валюта опуститься до 8,41 грн за дол, тоді як попередній прогноз був на рівні 8,14 грн за долар США.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1062 | Додав: adminA | Теги: банків депозити, українці, девальвації
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ