Пт, 2024-03-29, 00:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 12 » МЕА підвищило прогноз світового споживання нафти на 2010 рік
16:54
МЕА підвищило прогноз світового споживання нафти на 2010 рік
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підвищило на 170 тис бар/день прогноз світового споживання нафти в 2010 р. У поточному році рівень споживання нафти складе 86,5 млн бар/день, що на 1,8%, або 1,6 млн бар/день вище відповідного показника 2009 р., повідомляється в доповіді МЕА, передає РБК-Україна.
Споживання нафти світовою економікою в 2009 р. експерти МЕА оцінили в 84,9 млн бар/день, що на 1,5%, або 1,3 млн бар/день менше, ніж в 2008 р.

Поточний прогноз споживання нафти на 2010 р. МЕА будує на тому, що "впевненіше зростання світової економіки, що прогнозується в останній доповіді Міжнародного валютного фонду, частково нівелюється очікуванням вищих цін на нафту і стабільно низьким попитом в державах ОЕСР". Джерелом зростання світового споживання нафти в 2010 р. будуть країни, що розвиваються.

За даними МЕА, видобуток нафти в світі в січні 2010 р. зменшився в порівнянні з попереднім місяцем приблизно на 45 тис бар/день і склав 85,8 млн бар/день. Як наголошується в доповіді МЕА, зниження світового нафтовидобутку в січні було викликане зменшенням видобутку "чорного золота" в країнах поза ОПЕК. У країнах ОПЕК видобуток нафти в січні 2010 р. зріс на 105 тис бар/день і досяг 29,1 млн бар/день.

Згідно з доповіддю МЕА, середній показник видобутку нафти в країнах, що не входять до ОПЕК, на 2009 р. переглянутий на 70 тис бар/день у бік збільшення - до 51,4 млн бар/день. На 2010 р. прогноз видобутку для цих країн також переглянутий на 120 тис бар/день у бік збільшення - до 51,6 млн бар/день, оскільки аналітики агентства чекають більших, ніж прогнозувалося раніше, об'ємів видобутку нафти біля побережжя США і в Північному морі.

Промислові запаси нафти і нафтопродуктів в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) в грудні 2009 р., за даними МЕА, знизилися в порівнянні з попереднім місяцем на 67,8 млн бар. і офіційно склали 2,678 млрд бар., що на 0,8% нижче, ніж було в грудні 2008 р.

До кінця грудня 2009 р. запаси сирої нафти і нафтопродуктів в країнах ОЕСР, виражені в днях споживання, відповідали 58,1 дня, що перевищувало аналогічний показник 2008 р. на 0,1 дня, відмічено в доповіді МЕА.

За оцінками МЕА, очікується, що в I кварталі 2010 р. обсяг первинної промислової переробки нафти в світі складе близько 72,6 млн бар/день проти 72,3 млн бар/день у IV кварталі 2009р. Проте, як вважають експерти МЕА, не дивлячись на деякі ознаки відновлення нафтопереробної галузі, короткостроковий прогноз по сектору залишається песимістичним.

Зазначимо, напередодні Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) не змінила прогноз світового споживання "чорного золота", але висловила стурбованість невизначеністю зростання попиту на нього через зростання економіки в США і Китаї - найбільших споживачах нафти в світі. Нагадаємо, в грудні минулого року аналітики ОПЕК оцінювали рівень світового споживання нафти в 2010 р.у 85,13 млн бар на день.

Як повідомлялося, світові запаси нафти набагато менші, а шанси знайти нові родовища куди нижчі, ніж йшлося в офіційних документах Міжнародного енергетичного агентства, чиїми прогнозами користуються уряди багатьох країн світу. Про це в ексклюзивному інтерв'ю The Guardian розповів один з високопосадовців організації. Пікантності ситуації додає той факт, що сьогодні МЕА опублікувало свіжий "Прогноз розвитку світової енергетики".

За словами співрозмовника, цифри були підкореговані для того, щоб запобігти паніці на ринку енергоресурсів і фінансових майданчиках. Джерело стверджує, що важливу роль в цій фальсифікації зіграли США: крім побоювань за світові ринки, Вашингтон турбує перспектива втратити важелі впливу, пов'язані з доступом до нафтових ресурсів. Як розповіло британському виданню інше джерело - екс-співробітник МЕА, в агентстві "існував імператив: не злити американців". Актуальну ситуацію у сфері нафтовидобутку він охарактеризував як "дійсно погану".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1129 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ