Пт, 2024-03-29, 07:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 21 » Меркель може вплинути на Трампа - як і чому
18:09
Меркель може вплинути на Трампа - як і чому
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

За час, що минув після його перемоги на президентських виборах в США, Дональд Трамп встиг сказати багато такого, що мало би стривожити уряд ФРН. І про трансатлантичну солідарність, і про американські гарантії в рамках НАТО, і про Європейський Союз, і про міграційну політику канцлерки, і особисто про саму Анґелу Меркель. Офіційний Берлін, втім, вирішив не коментувати небезперечні заяви майбутнього американського президента до його вступу на посаду. Але німецькі політики вже досить відкрито обговорюють питання про те, чого слід очікувати Німеччині від Дональда Трампа.

Трамп і його команда

У середу, 18 січня, в залі Бундестагу № 1228 курці ніде було клюнути. Парламентська фракція ХДС/ХСС проводила тут конференцію, присвячену перспективам трансатлантичних відносин. Підвищений інтерес депутатів і журналістів привернули головні доповідачі. В їх ролі виступили Стівен Хедлі, який обіймав посаду радника з національної безпеки президента США Джорджа Буша-молодшого, і Крістоф Гойсґен - головний зовнішньополітичний консультант канцлерки і майбутній посол ФРН в США.
Раніше, сказав Хедлі, зовнішня політика США відрізнялася спадковістю, тепер такої спадковості, швидше за все, не буде. Під питання поставлено принципи, які вважали непорушними. Але це не означає, що все стане гірше, що Трамп, за виразом Хедлі, "пустить потяг під укіс".

"У Трампа ще немає будь-яких зовнішньополітичних концепцій, у нього є тільки інстинкти, але при цьому він, на подив багатьох, зібрав досить гарну команду, людей, до яких він, швидше за все, буде прислухатися", - пояснив Хедлі і порадив німецьким політикам не поспішати з реакцією на твіти обраного президента, а заручитися стратегічним терпінням.

Трамп і Меркель

Друга порада, яку дав Стівен Хедлі, - якомога швидше їхати до Вашингтона, говорити з Трампом: "Він не знає багато чого з того, що ви вважаєте само собою зрозумілим. Ви повинні йому розповісти про це, він вислухає, він вчитиметься". І в першу чергу це стосується канцлерки ФРН, яка, за оцінкою Хедлі, має високі шанси вплинути на майбутню політику Вашингтона, оскільки хороші відносини з Німеччиною Трамп вважає пріоритетними. "Анґела Меркель, - нагадав доповідач, - мала справу з дуже різними президентами США, і з усіма зуміла налагодити чудові стосунки. Зуміє і з Дональдом Трампом".

Канцлерка Меркель, наприклад, могла б пояснити йому, чому Німеччина вважає настільки важливими, фундаментальними трансатлантичні відносини. "Без Америки не було б Федеративної республіки, її Основного закону. У Берліні не було б повітряного мосту (в період радянської блокади міста після закінчення Другої світової війни. - Ред.), - перераховував Крістоф Гойсген. - Без наших американських друзів не було б НАТО і гарантій безпеки в роки "холодної війни". А головне - не було б об'єднання Німеччини в тому вигляді, в якому воно відбулося".
Радник канцлерки впевнений, що цей фундамент відносин Німеччини і США встоїть, а за даними преси, німецькі дипломати вже готують ґрунт для скорого візиту Меркель до Вашингтона.

Чи будуть зміни в світовій політиці?

Змін у світовій політиці в Берліні не тільки чекають, а й вважають, що вони вже йдуть. США, як висловився Гойсґен, "не хочуть або, можливо, не можуть брати на себе колишню роль світового жандарма". Це стосується, зокрема, Близького і Середнього Сходу. "Завдяки фрекінгу США можуть самі забезпечувати себе нафтою і газом, - пояснив Гойсґен, - тому не настільки, як раніше, зацікавлені в стабільності цього регіону".
Висновок - Європі та Німеччині доведеться брати на себе більше відповідальності, і це вже відбувається. Він навів приклад участі європейців у досягненні домовленості щодо іранської ядерної програми, їх роль на Балканах і в переговорах з врегулювання української кризи.
Появу так званого "нормандського формату" Гойсґен вважає в певному сенсі вимушеним заходом, у ситуації, "коли США не спробували в діалозі з Росією подолати цю кризу, і тоді виник вакуум, який довелося заповнювати канцлерці ФРН та президентові Франції".

Угода Трамп - Путін?

Стівен Хедлі, однак, не виключає, що з приходом в Білий дім нового президента ситуація може змінитися, а Трамп захоче піти на угоду з Кремлем, що скомпрометує американські принципи. Це його турбує найбільше.
З бесід з людьми з найближчого оточення обраного президента Хедлі зробив висновок, що Трамп і справді думає, що США не так повелися після закінчення "холодної війни", що розширення НАТО було помилкою, провокацією Росії, що не слід було підтримувати революцію в Україні.

Стівен Хедлі теж виступає за поліпшення американсько-російських відносин, сподівається, що Трампу вдасться чогось досягти на цьому напрямку, але вважає, що "реалії путінської політики не дозволять йому зайти так далеко, як йому хотілося б".

Берлін же має намір пояснити американському любителю угод, що укладати їх має сенс тільки з тим, хто дотримується досягнутих домовленостей. Українська криза, за словами Гойсгена, стала наслідком саме того, що одна зі сторін не виконала умов угоди. "20 років тому уряд України погодився відмовитися від ядерної зброї в обмін на російські гарантії українського суверенітету і територіальної цілісності, - нагадав він. - І умови цієї угоди не були дотримані".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1702 | Додав: adminA | Теги: меркель, Трамп
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ