Пт, 2024-04-26, 18:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 17 » Металургійні активи Пінчука купує російський бізнесмен
17:39
Металургійні активи Пінчука купує російський бізнесмен
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Компанія "Ренова" російського бізнесмена Віктора Вексельберга може купити металургійний бізнес групи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука. EastOne продає 25% у компаніях, що володіють трьома феросплавними заводами, а також двома гірничо-збагачувальними комбінатами. Серед активів - один з найбільших в світі Нікопольський завод феросплавів, частку в якому "Ренова" хотіла купити ще в 2005 році, пише "КоммерсантЪ".

Вартість операції, за оцінкою експертів, може становити до 1,5 млрд дол. Головне для покупця - встановити взаємини з контролюючими акціонерами заводів і ГЗК - групою "Приват" українських бізнесменів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

За словами співрозмовників, EastOne виставила на продаж 25-відсоткову частку, що належить їй, в кількох (переважно офшорних) компаніях, що володіють Нікопольським заводом феросплавів (НЗФ, Дніпропетровська область), Запорізьким заводом феросплавів (ЗЗФ) і Стахановським заводом феросплавів (СЗФ, Луганська область), а також двома гірничо-збагачувальними комбінатами на Дніпропетровщині - Орджонікідзевським і Марганецьким. Переговори від імені продавця веде інвесткомпанія Rothschild.

Прес-секретар EastOne (керує активами Пінчука) Наталія Вовк і представник "Ренови" відмовилися коментувати можливу операцію.

Феросплави використовуються у виробництві легованої сталі. Сумарна потужність НЗФ, ЗЗФ і СЗФ - 2,1 млн тонн феросплавів на рік (ОГЗК і МГЗК постачають для них концентрат). Для порівняння: сукупний обсяг виробництва феросплавів російськими підприємствами становить 1,3-1,4 млн тонн. Акціонерами заводів і ГЗК виступають кілька кіпрських компаній, їхні бенефіціари не розкриваються.

НЗФ - найбільший з п'яти активів EastOne. За обсягами виробництва марганцевих феросплавів (1,2 млн тонн) він посідає друге місце в світі. Вексельберг вже намагався купити частку в заводі у Пінчука в 2005 році (тоді український підприємець контролював 73% акцій заводу). Партнером Вексельберга в операції, що не відбулася, виступав співвласник Evraz Group Олександр Абрамов. Паралельно "Ренова" придбала 49% United Manganese of Kalahari (UMK), яка володіє ліцензією на одне з найбільших в світі родовищ марганцю в пустелі Калахарі. Слідом було придбано феросплавний завод Transalloys у ПАР.

Але в 2005 році Пінчук позбувся контрольного пакету акцій НЗФ, який дістався структурам групи "Приват". У 2008 році українські бізнесмени об'єднали всі свої феросплавні активи в єдиний холдинг. За даними джерел, знайомих з ситуацією, кожен з трьох підприємців контролює по 25% загальної структури, яка є монополістом на внутрішньому ринку феросплавів України, а також займає 40% російського ринку і 20% світового. Представник "Привату" не став коментувати можливий продаж частки у феросплавних активах одним з партнерів.

У "Ренови", крім частки в UMK, є уранові проекти в Киргизстані (Карабалтинський ГЗК), Намібії і Монголії, а також greenfield-проект "Золото Камчатки". Разом з Леонардом Блаватником Вексельбергу належать Sual Partners, які у свою чергу володіють 15,86% найбільшого в світі виробника алюмінію "Русалу" (його основний акціонер - Олег Дерипаска).

Сума можливої операції поки що невідома. Виходячи з виробничих потужностей, загальна вартість українських активів може становити близько 2,5 млрд дол, підрахував Олександр Макаров з Dragon Capital. Оцінка аналітика ІК Concorde Capital Андрія Геруса - 3 млрд дол. Але якщо оцінювати активи, виходячи з аналогічних операцій, то тільки заводи можуть коштувати близько 5 млрд дол, вважає Олег Петропавловський з БКС.

У 2007 році, пояснює він, за Братський завод, який виробляє близько 90 тис тонн феросплавів, "Мечел" заплатив 186,5 млн дол. Плюс 300-900 млн дол за ГЗК. Правда, уточнює аналітик, відтоді феросплави подорожчали майже удвічі, відповідно, оцінка може бути ще вищою. Виходить, що блокуюча частка в українських активах може обійтися Вексельбергу в суму від 600 млн дол до 1,5 млрд дол.

За допомогою купівлі частки в українських активах Вексельберг може намагатися створити інтегровану структуру з виробництва феромарганцевих сплавів, вважає Борис Красножонов з "Ренесанс Капіталу". У "Ренови" є найбільше в світі родовище марганцевих руд, а українські заводи можуть забезпечити йому збут, вважає аналітик. "Феросплавний бізнес цікавий і з погляду рентабельності, а ціни вже давно подолали докризовий рівень і продовжують зростати", - зазначає Петропавловський.

Але, як уточнює Герус, "бути міноритарним акціонером в активах, які контролює група "Приват", Вексельбергу буде не зовсім комфортно". "У останні кілька років Пінчук і його представники майже не брали участі в операційній діяльності феросплавних активів, фактично EastOne був міноритарним акціонером. Для нього все обмежувалося лише дивідендами пропорційно частці. Цілком можливо, що на таких же умовах входить в цей бізнес і Вексельберг, якщо, звичайно, між ним і представниками групи "Приват" немає певних домовленостей", - зазначає Герус.

Слід зазначити, що у лютому цього року контрольовані бізнесменом Віктором Пінчуком кіпрська Heamoor Limited і група "Гео Альянс" придбала нафтогазову компанію Regal Petroleum plc з активами в Україні, Румунії та Єгипті. Про це повідомило джерело в "Гео Альянсі".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 908 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ