Пт, 2024-04-26, 00:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 12 » Мільярдер Прохоров йде на президента Росії: каже, що не боїться
18:57
Мільярдер Прохоров йде на президента Росії: каже, що не боїться
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Мільярдер Михайло Прохоров заявив, що балотуватиметься в президенти Росії, передає РИА "Новости".

"Я ухвалив рішення, це, напевно, найсерйозніше рішення в моєму житті. Я йду на президентські вибори", - сказав Прохоров на прес-конференції в понеділок.

"Мені потрібна велика і непроста робота - зібрати підписи і зареєструватися", - додав він. Вибори президента РФ пройдуть в березні 2012 року.

За словами Прохорова, багато що в країні вимагає змін, і він готовий за них взятися.

У Facebook, який в останні тижні фактично став основним майданчиком росіян для політичних дискусій, на сторінці Прохорова його прихильники в перші ж хвилини залишили кілька сотень схвальних коментарів.

Також прикметно, що своєю заявою Прохоров тут-таки прорвав інформаційну блокаду, в якій опинився восени після скандалу з "Правим ділом", коли посварився з адміністрацією президента. Так, Перший канал у випуску о 18.00 головною темою зробив висунення Прохорова і вельми докладно про нього розповів.

Заяви Прохорова, який з початком політичної кар'єри записував себе в діячі правого флангу, збіглися з інтерв'ю Олексія Кудріна, в якому звільнений зі скандалом віце-прем'єр РФ заявив про необхідність створення нової партії правого спрямування і свою готовність її підтримати.

Це інтерв'ю прокоментував і Прохоров.

"Ми з ним неодноразово зустрічалися, обговорювали. Майже по більшості позицій економічні та політичні погляди збігаються, але до якогось конкретного результату ми поки що не дійшли", - сказав Прохоров, відповідаючи на запитання про можливий спільний ліберальний проект, передає "Интерфакс".

"Будемо зустрічатися і обговорювати це питання. На сьогоднішній момент мова не йде про якісь конкретні кроки", - сказав Прохоров.

Як заявив бізнесмен, "за рахунок відкритої і чесної президентської кампанії, на яку я розраховую, може створитися відмінна ситуація, в якій є можливість побудувати знизу нормальну політичну партію".

"Саме знизу, довгостроково, на тривалий період. З цієї причини я хочу до наших громадян донести виразну й чітку позицію, без популізму", - сказав він.

Прохоров заявив, що яким будуть вважати проект - лівим або правим, не настільки важливо, - "це буде партія результату, а не розмов".

Прохоров при цьому відмовився говорити, чи буде він брати участь у мітингах опозиції проти фальсифікацій на думських виборах, але підтримав вимогу доскональної перевірки всіх повідомлень про порушення. "Деякі свої дії я не хочу озвучувати", - сказав він, коментуючи відповідне питання.

Мітинги, які відбулися минулими вихідними в Москві та інших містах Росії, Прохоров назвав ознакою пробудження суспільства і сигналом для влади.

"Мені здається, суспільство прокидається. Тій частині влади, в якій не налагодять діалог із суспільством, доведеться піти", - зазначив Прохоров.

Прохоров виступив за перевірку всіх повідомлень про порушення, які могли бути допущені під час думської виборчої кампанії.

"Мені здається, що кожен випадок треба розібрати і довести до юридичної оцінки. Я за те, щоб кожен випадок було розглянуто", - сказав він.

Також на прес-конференції Прохоров висловився з іншого питання. Втім, тут його позиція не змінилася з початку осені: він вважає, що колишніх керівників ЮКОСа Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва можна звільнити по УДО.

"Закон - поганий або хороший - ми його зобов'язані дотримуватися. Неважливо, який суд, але він ухвалив рішення. Я спеціально вивчав разом з юристами процедуру, і я вважаю, що підстав для незвільнення умовно-достроково Ходорковського і Лебедєва немає ніяких", - сказав Прохоров.

"Ситуація така: все, що відбувається з затяжками або відмовою в умовно-достроковому звільненні, - це вже неподобство", - додав він.

Путін в курсі, але реакція його невідома

Чинний прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, який планує в березні 2012 року брати участь у президентських виборах, поінформований про заяву бізнесмена Михайла Прохорова про намір балотуватися в президенти, повідомив прес-секретар прем'єра Дмитро Пєсков. У той же час Пєсков не уточнив, як Путін відреагував на це повідомлення.

"У нас будь-яка людина, яка має право відповідно до конституції і законодавства балотуватися в президенти, має право це робити. Ця ситуація (намір балотуватися) не викликає здивування", - зазначив прес-секретар Путіна.

До речі, сам Прохоров на нинішній прес-конференції заявив, що після виходу з проекту "Права справа" не зустрічався ні з президентом, ні з головою уряду РФ (зауважимо, що він наполегливо намагався це зробити – ред.).

"З Сурковим не зустрічався, з Путіним і Медведєвим теж не зустрічався", - запевнив Прохоров, відповідаючи на запитання журналістів. "Мабуть, - наголосив бізнесмен, - місця в графіку не знайшлося".

Прохоров зазначив, що після пам'ятного з'їзду "Правої справи", коли він був усунений від керівництва партією, він зателефонував до приймальні президента РФ і голови уряду Росії. "Але поки чекаю зустрічі. Може, зараз буде легше? Подивимося", - сказав Прохоров.

Також на цій прес-конференції Прохоров заявив, що у нього є кілька кандидатів на посаду прем'єр-міністра, мінімум п'ять-шість. При цьому, за його словами, всі вони "дуже гідні, відомі кандидатури".

Говорячи про своїх потенційних виборців, Прохоров зауважив: "Моєю базою є середній клас, але це не тільки бізнесмени". Відповідаючи на запитання, він також сказав, що "категорично проти революцій".

"Всі революції закінчувалися великою кров'ю і різким зниженням рівня життя. Тому я за еволюційні зміни", - зазначив він.

Опозиція: Прохоров висунувся "під диктовку влади"

Співголови незареєстрованої Партії народної свободи (ПАРНАС) Борис Нємцов і Володимир Рижков вважають, що бізнесмен Прохоров ухвалив рішення висунути свою кандидатуру на президентських виборах "під диктовку влади".

"Влада зараз гарячково намагається збити хвилю народного гніву в зв'язку з тотальними фальсифікаціями парламентських виборів. І це вже другий після" Правої справи"спільний проект прем'єра Путіна з мільярдером Прохоровим, бо припустити, що цей мільярдер без згоди Путіна заявив про висунення своєї кандидатури на президентських виборах, абсолютно неможливо ", - сказав Нємцов.

Він вважає, що, заявляючи про це, Прохоров "керувався головним завданням - зберегти в країні путінський режим і особисто його лідера".

"Завдання Прохорова - закумулювати на собі протестних виборців і допомогти Путіну обратися", - упевнений опозиційний політик.

Говорячи від імені керівництва ПАРНАСу, Нємцов додав: "Ми вважаємо цю гру непристойною і брати участь в ній не будемо".

Фактично таку ж думку в інтерв'ю "Газети.Ru" висловив незалежний політолог Станіслав Бєлковський. За його словами, висунення мільярдера Михайла Прохорова - "чистий фейк і блеф", розрахований на лібералів, які збираються на Болотяній площі.

"Після мітингу на Болотній площі, коли стало ясно, що міський освічений клас пішов проти влади і не приховує свою позицію, Кремль висуває Прохорова для того, щоб нівелювати енергію цього протесту, щоб ми всі облизалися слиною з приводу того, який хороший кандидат висувається в президенти ", - стверджує політолог.

Шанси навіть не на обрання Прохорова, а на удачу цієї "операції" Бєлковський оцінює як низькі: "Частина прогресивної громадськості Прохорова прийме, але, мені здається, сьогодні ресурс таких провокацій вичерпано - так просто обдурити людей, які вийшли на Болотну, людей, які розуміють, що відбуваються в країні, я думаю, не вдасться. Я не пророкую успіху цього проекту ".

Бєлковський припустив, що реальний намір Прохорова - стати прем'єр-міністром при президентові Володимирові Путіну, про що мільярдер раніше неодноразово заявляв.

"Він хоче бути прем'єр-міністром при президентові Володимирові Путіну, він неодноразово повідомляв про це в приватних розмовах різним людям", - ділиться своєю думкою експерт.

"Він розраховує, що Володимир Путін кине Медведєва в останній момент як непопулярну та неефективну людину і поставить його прем'єром для того, щоб заспокоїти ліберальну громадськість", - говорить Бєлковський.

Що сталося з "Правою справою" і Прохоровим в політиці

Михайло Прохоров, власник групи "Онексім", третій за обсягом особистого капіталу багач в Росії (дані журналу Forbes за 2011 рік), очолив партію "Права справа" 25 червня 2011 року на тлі явної кризи ідей і відсутності яскравих особистостей в цій далеко не самій популярній політичній структурі. Чутки про те, що перед виборами правих очолить якась дуже відома особа, можливо, навіть який-небудь "ліберал-міністр" з уряду Путіна, ходили задовго до цього. ЗМІ писали, що Кремль, імовірно, хоче "реанімувати" праву ідею в Росії, розвинути для цього партію і, можливо, навіть пустити її в Держдуму.

На цьому фоні в політиці раптово виник бізнесмен Прохоров - за його кандидатуру на з'їзді в червні проголосували 107 делегатів, 2 виступили проти. Члени партії були повні ентузіазму: їх надихали не тільки амбітні плани Прохорова (той з самого початку задумав отримати на виборах в Думу друге місце, а згодом стати прем'єр-міністром), а й матеріальна сторона у вигляді обіцяного передвиборчого бюджету в 100 мільйонів доларів для "Правої справи". Статут партії був терміново переписаний "під Прохорова", роблячи його фактично одноосібним управлінцем.

Той недовгий час, що Прохоров керував партією, він не втомлюючись давав інтерв'ю, публікував досить дивні політичні ідеї, а також залучав в партію відомих людей (телевізійник Олександр Любимов, співачку Аллу Пугачову). Був проведений "ребрендинг" партії, по всій країні з'явилися плакати з Прохоровим - про "Праву справу" почали говорити. Соціологи відзначали деяке зростання рейтингу, який, втім, в процентному відношенні все одно поки не давав Прохорову і його партійцям шансу потрапити в Держдуму.

Весь цей час у ЗМІ та експертів виникало закономірне питання, наскільки Михайло Прохоров в даному контексті вільний від політичної волі Кремля і Білого дому. Сам він декларував повну самостійність і незалежність, однак позбутися репутації "кремлівської маріонеткової партії" йому абсолютно не вдавалося. А 15 вересня, коли офіційно відбувся розкол, подібні слова вже сам Прохоров вимовив на адресу своїх колишніх однопартійців.

14-15 вересня стало відомо, що значна частина членів і делегатів партії "Права справа", виявляється, зовсім не є прихильниками Михайла Прохорова. Обидві конфліктуючі сторони заявляли, що каменем спотикання в суперечці стала постать відомого уральського громадського діяча Євгена Ройзмана, якого Прохоров пообіцяв включити у передвиборний список, незважаючи, як він каже, на протести з Кремля. Противники Прохорова на чолі з Андрієм Богдановим, Андрієм Дунаєвим та іншими функціонерами зуміли перехопити партійну владу на з'їзді і змістити мільярдера з посади свого лідера.

У відповідь на це Прохоров став звинувачувати у трагедії особисто заступника голови президентської адміністрації Владислава Суркова і заступника голови управління внутрішньої політики Кремля Радія Хабірова. Як тільки з вуст Прохорова посипалися ці прізвища, федеральні ЗМІ і великі інформагентства різко змінили тон щодо самого мільйонера і його прихильників. Проти Євгена Ройзмана почалася інформаційна війна, подібна тим, які російське телебачення розгортали проти екс-мера Москви Юрія Лужкова і президента Бєларусі Олександра Лукашенка.

Партія "Права справа" з'явилася на світ в кінці 2008 року шляхом злиття СПС, "Громадянської сили" та Демократичної партії Росії. Співголовами були обрані журналіст Георгій Бовт, в.о. голови Федерального політради СПС Леонід Гозман і бізнесмен Борис Титов (у грудні 2009 року залишив свій пост). Виконавчий комітет партії очолив адвокат Андрій Дунаєв.

Втративши Михайла Прохорова, "Права справа" на парламентських виборах 4 грудня показала мінімальний результат серед інших партій - 0,6% голосів.

Зазначимо, що 7 грудня Путін передав Центральній виборчій комісії документи для реєстрації його як кандидата в президенти на виборах глави держави, які відбудуться 4 березня 2012 року. Для передачі документів голова уряду особисто прибув до будівлі ЦВК у Великому Черкаському провулку в центрі Москви і піднявся на четвертий поверх у залу засідань, де відбуваються всі головні заходи Центрвиборчкому.

Після чого Путін почав активно готуватися до прийдешнього в 2012 році голосування. Він оголосив, що створює передвиборний штаб на базі Загальноросійського народного фронту. Тут же стало відомо, що на чолі передвиборного штабу стане кінорежисер Станіслав Говорухін. Саме худрук кіноконцерну "Мосфільм" 27 листопада удостоївся честі висунути кандидатуру нинішнього прем'єра на посаду глави держави.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1258 | Додав: adminA | Теги: Мільярдер Михайло Прохоров
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ