Пт, 2024-03-29, 11:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 3 » Мінфін хоче збирати данину не з багатіїв, а з чесного середнього класу
10:47
Мінфін хоче збирати данину не з багатіїв, а з чесного середнього класу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Міністерстві фінансів взяли на себе відповідальність за запровадження податку на розкіш. У Мінфіні відклали ідею введення 20-відсоткового податку на доходи фізосіб і оподаткування таких предметів розкоші, як коштовності, хутра і дорогі годинники, стало відомо виданню "КоммерсантЪ-Украина". Натомість запропоновано розширити коло платників за рахунок зниження порогу неоподатковуваної площі нерухомості та об'єму двигуна автомобіля. Це дозволить застосовувати податок на розкіш до представників середнього класу, впевнені експерти.

У розпорядженні газети опинився законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо запровадження податку на розкіш", розроблений під керівництвом міністра фінансів Юрія Колобова. Документ має замінити проект, запропонований в листопаді віце-прем'єром - міністром соціальної політики Сергієм Тігіпком. У Мінфіні повідомили, що їхній законопроект підготовлений за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова.

За словами джерела видання в уряді, вчора цей документ вже винесли на розгляд членів уряду. Проти нього виступили Тігіпко і міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. Отримати коментар Порошенка не вдалося. За інформацією газети, це питання буде розглянуто в середу, 4 квітня, на засіданні Кабміну.

Насамперед у Мінфіні вирішили відредагувати норми податку на нерухомість, який, відповідно до Податкового кодексу, має набрати чинності 1 липня (є депутатські ініціативи про його перенесення на 2013 рік), переглянувши базу оподаткування - з житлової на загальну площу. При цьому буде змінено перелік нерухомості, з якої не потрібно платити податок: наприклад, якщо на присадибній ділянці поряд з будинком є об'єкти нежитлової нерухомості, призначені для утримання домашніх тварин або зберігання садового інвентарю.

Але ця норма буде працювати, тільки якщо будинок є постійним місцем проживання громадянина. "Люди не реєструються на своїх дачах, тому один цей пункт призведе до запровадження податку для сараїв і тимчасових споруд. Тоді як господарські будови на територіях елітних садиб, як-от конюшні, приміщення для охорони, тенісні корти, більярдні, сауни, приватні зоопарки, не будуть обкладатися податком", - зазначили в службі віце-прем'єра.

У Мінфіні вважають розкішшю квартири загальною площею понад 120 кв м і будинки від 250 кв м (Тігіпко пропонував 200 кв м і 400 кв м відповідно). Ці ж пороги встановлені і для щорічного справляння податку на нерухомість. Фактично це означає введення подвійного оподаткування. Податок на нерухомість, як житлову, так і нежитлову, буде розрахований як 1-2,7% мінімальної зарплати (МЗ) за 1 кв м, а податок на розкіш буде стягуватися з житлової нерухомості в розмірі 0,5% "від оцінної вартості житла" за вирахуванням витрат на її оцінку. Решта суми податку не може бути менша за суму, розраховану за формулою - 2% мінімальної зарплати за 1 кв м.

Податок на розкіш платитиме власник житлової нерухомості незалежно від кількості людей, які проживають у квартирі або будинку, а також їхнього соціального статусу. "Всі житлові будинки, які будувалися після 1995 року, підпадають під цю категорію, тому що їх невигідно було будувати площею менше 250 кв м", - каже генеральний директор компанії Global Solutions Сергій Тумасов.

З додатковим податковим пресом зіткнуться і мешканці багатоквартирних будинків - як старого планування, так і новобудов. "Від 2003-2004 років, коли почався будівельний бум, девелопери почали зводити будинки, в яких частина квартир, площею 120 кв м і більше, мала по три-чотири кімнати", - зазначає він. Від сплати податку не звільнятиме навіть наявність невиплаченого іпотечного кредиту.

Податок на розкіш стягуватиметься з літаків, суден і вертольотів - 1% вартості, але не буде поширюватися на коштовності, хутра, дорогі мобільні телефони, годинники та зброю. Експерти визнають складнощі з адмініструванням таких товарів, пропонуючи просто платити підвищену ставку ПДВ при імпорті, як в деяких країнах ЄС. Але оскільки в Україні активно занижується митна вартість товарів, можливі інші варіанти оподаткування, кажуть експерти.

"Якщо обкладати податком предмети розкоші, то ефективніше це робити через механізм акцизу, розширивши список підакцизних товарів", - вважає директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.

У Мінфіні не підтримали ідею пана Тігіпка про запровадження для фізосіб 20-процентного податку на доходи в розмірі понад 15 МЗ. Це виправдано, оскільки зарплати не стосуються розкоші, а підвищена ставка могла б спровокувати зростання частки тіньових зарплат, каже генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.

Корекції піддалася і система справляння податку на розкіш з автомобілів - планка об'єму двигуна знижена до 3 тис куб см з запропонованих раніше 3,4 тис куб см. Хоча застосовуватиметься понижувальний коефіцієнт залежно від віку машин - від нових (1) до семирічних (0,2). Платити податок доведеться і власникам мотоциклів з об'ємом двигуна 800 куб см (але не старше 7 років), водних суден потужністю 75 кВт (не більше 20 років), літаків і вертольотів. Податок запропоновано обчислювати, виходячи з їхньої оцінної вартості, але не менш як 2% МЗ за кожен кв м площі, куб см двигуна або кг льотної маси.

У Мінфіні розраховують, що додаткові доходи держбюджету від запровадження податку на розкіш становитимуть 900 млн грн. На думку економістів, ініціативи уряду збільшать кількість платників податку, але не за рахунок багатих українців, а завдяки поширенню податку на громадян із середнім доходом.

"Престиж автомобіля полягає не в об'ємі двигуна, а в його марці. Адже є машини з об'ємом 3 тис куб см, які купує середній клас. Тому логічніше прописати саме марки автомобілів, які підпадали б під дію податку", - вважає старший економіст центру "CASE -Україна" Володимир Дубровський.

"Багатих він не торкнеться, тому що в Україні у них нічого не зареєстровано або все записано на юридичних осіб, тому за підвищеними ставками потрібно обкладати і компанії. А податок торкнеться тих громадян, які мають легальні доходи і реєструють майно на себе, а не шукають схем ухилення", - резюмує Валерій Гладкий.

Тому експерти радять застосовувати європейський досвід стягнення податку, виходячи з рівня ринкової вартості нерухомості. Наприклад, у Франції ставка податку на розкіш в 0,25% сплачується з нерухомості вартістю понад 1,3 млн євро, а більш висока ставка у Великобританії - 5% - з майна понад 1 млн фунтів.

Нагадаємо, раніше президент України Віктор Янукович висловив впевненість у тому, що Верховна Рада схвалить закон про податок на розкіш.

У середовищі чиновництва і депутатів Верховної Ради склалося подвійне ставлення до ініціативи зробити прозорою систему фінансування їхніх витрат, тоді як представники класу олігархів виявляють готовність платити податок на розкіш. Депутати вважають податок на багатство профанацією, але якщо його запровадять - скоріше зважаться продати своє майно, ніж погодяться платити.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1004 | Додав: adminA | Теги: середнього класу, Мінфін, данину не багатіїв
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ