Ср, 2024-04-24, 18:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Квітень » 1 » Мінкульт хоче заборонити антиукраїнські книжки з Росії
12:08
Мінкульт хоче заборонити антиукраїнські книжки з Росії
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Міністр культури В'ячеслав Кириленко не виключає заборони на ввезення до України і продаж книг із Росії антиукраїнського змісту.

Про це він сказав із трибуни Верховної Ради під час "години уряду", у відповідь на запитання депутатів.

"Російськомовну видавничу продукцію ми ніяк не обмежуємо, у нас демократія. Але російська книга валом продовжує йти через український кордон – офіційно завозиться, "в сіру" завозиться і "в чорну" завозиться", - сказав Кириленко.

"Є декілька ініціатив – у тому числі, і щодо повної заборони російських книг… Але є побоювання, що можуть і потрібні, і політично нейтральній наукові видання потрапити автоматично під цю заборону", - зазначив він.

Тому Мінкульт спільно з Держкомтелерадіо опрацьовує "інший механізм, який підтримується також частиною видавців, – щодо запровадження так званого автоматичного ліцензування".

"Це коли з'являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського видавництва, у якій розпалювання міжнаціональної ворожнечі, невизнання суверенітету чи територіальної цілісності України – так продукція за повідомленням Держкомтелерадіо заарештовується, на видавництво накладаються санкції – і таке видавництво вже не зможе надалі поширювати свою продукцію в Україні", - розповів Кириленко.

"Приблизно відомий перелік російських видавництв, які дозволяють собі такі речі, друкують антиукраїнську пропагандистську літературу і намагаються її довезти навіть до полиць книжкових крамниць", - сказав він.

За словами міністра, у такому випадку "необхідно буде внести зміни до законодавства, аби надати необхідні функції державного контролю Держкомтелерадіо, Митниці, Служби безпеки й іншим зацікавленим відомствам – і забезпечити повне вилучення із українського обігу всіх книжок, брошур і публікацій російського походження, які несуть невизнання державного суверенітету України і розпалюють міжнаціональну ворожнечу".

"Практично такі проекти рішень уже готові. Ще ми проведемо одне обговорення – і будемо виходити на рішення і внесення вам (парламенту) пропозицій", - сказав Кириленко.

Нагадаємо, в січні глава уряду Арсеній Яценюк дав доручення ряду міністрів розглянути пропозицію народного депутата Остапа Семерака про заборону ввезення на територію України книг, надрукованих в Росії.

У серпні 2015 року Державний комітет телебачення і радіомовлення (Держкомтелерадіо) опублікував список з 38 книг, щодо яких прийнято рішення про заборону їх до ввезення на територію України, повідомляє прес-служба відомства.

Кириленко закликає світ бойкотувати музеї РФ, що вивозять культурні цінності з Криму

Кириленко закликає міжнародну спільноту не співпрацювати з російськими музеями, які вивозять культурні цінності з анексованого Росією Криму.

"Жоден орган влади в Україні не може достеменно контролювати ситуацію на території тимчасово окупованої Автономної республіки Крим та міста Севастополь. На жаль, не може точно знати ситуацію із збереженням музейних цінностей і Міністерство культури", - зазначив Кириленко.

"І тут потрібна, на нашу думку, активізація спеціальних органів – і розвідувальних, і контррозвідувальних, з тим щоб ми отримали зворотну інформацію і могли реагувати у міжнародних структурах", - вважає він.

За даними міністра, станом на 1 січня 2014 року кількість предметів основного фонду, які зберігалися у музейних закладах Криму, складала 925 916 одиниць зберігання – основний фонд, а у Севастополі – 321 444 одиниці основного фонду.

"Тобто понад мільйон предметів державного фонду тільки основного перебувають на території тимчасово окупованого Криму. І щойно з'являються факти незаконного переміщення цих цінностей – Міністерство культури жорстко реагує на них через механізми ЮНЕСКО, інші міжнародні механізми", - заявив Кириленко.

"Останнім лише часом було 2 офіційних звернення Міністерства культури до міжнародних інституцій і до ЮНЕСКО. Перше – щодо незаконного занесення до федерального резерву (РФ) заповідника Херсонес Таврійський…", - зазначив він.

"Так само ми відреагували на часткову руйнацію одного з об’єктів, який перебуває в попередньому списку ЮНЕСКО. Це башта №19 Генуезької фортеці, яка була частково зруйнована внаслідок того, що окупанти не приділяють жодної уваги збереженню культурної спадщини на території окупованого Криму. Цей факт також став предметом звернення Міністерства культури до ЮНЕСКО", - додав Кириленко.

Мінкульт і Міністерство закордонних справ відпрацьовують цю тему для запобігання "незаконним маніпуляціям із українською культурною спадщиною" на території АРК.

Мінкультури наголошує на тому, що необхідно провести переговори з представниками урядів інших держав, "щоб була припинена будь-яка міжнародна взаємодія із тими російськими музеями, щодо яких з'являються відомості про те, що вони беруть для збереження чи експонування предмети музейного фонду із заповідників і музеїв, які перебувають на території Криму і є українською власністю".

"З такими російськими музеями міжнародна спільнота повинна зупиняти будь-яке співробітництво з огляду на те, що будь-яке переміщення культурних цінностей, які перебувають на території Криму, за межі адмінкордону Криму є незаконним – і це підтверджено також рішенням Генеральної асамблеї ООН по Криму", - заявив Кириленко.

Крім того, Мінкульт розробив зміни до закону про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на окупованій території України, аби посилити механізм захисту культурної спадщини в Криму – найближчим часом їх внесуть до парламенту.

Раніше неодноразово повідомлялося про те, що після анексії з кримських музеїв вивозяться цінні експонати, в тому числі і в Ермітаж.

Крім того, президент РФ Володимир Путін прийняв рішення включити пам'ятки і території Національного заповідника "Херсонес Таврійський" до Єдиного державного реєстру об'єктів культурної спадщини народів РФ.

А прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження, яким понад 220 об'єктів на території анексованих Криму і міста Севастополя віднесено до культурних об'єктів федерального значення Росії.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: антиукраїнські книжки Росії, Заборона, Мінкульт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ