Пт, 2024-04-26, 07:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 28 » "Міжнародна амністія": У світі зменшується кількість смертних вироків. У Європі страчують тільки в Бєларусі
13:55
"Міжнародна амністія": У світі зменшується кількість смертних вироків. У Європі страчують тільки в Бєларусі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Згідно із щорічною доповіддю правозахисної організації "Міжнародна амністія" (Amnesty International), у світі зменшується кількість здійснених смертних вироків. Як передає Бі-Бі-Сі, за даними організації, у 2010 році смертні вироки було виконано в 23 країнах, - на чотири більше, ніж у 2009-му, але загальна кількість страт знизилася з 714 до 527.

Проте ці дані не враховують Китай, де, як вважається, застосовується більше страт, ніж у всьому світі. За Китаєм за кількістю виконаних смертних вироків іде Іран, Північна Корея, Ємен, США, Саудівська Аравія та Лівія.

Всього наприкінці минулого року майже 18 тисяч осіб у всьому світі чекали на виконання смертного вироку.

У 2010 році єдиною європейською країною, на території якої здійснено страти, була Бєларусь. У 2010 році там було виконано два смертних вироки, тоді як у 2009 році не відбулося жодного, йдеться в щорічній доповіді правозахисної організації.

У Бєларусі трьох людей було засуджено до найвищої міри покарання за озброєне пограбування, навмисне вбивство, озброєний напад і викрадання дітей. Два смертних вироки було виконано в березні 2010 року.

"Міжнародна амністія" зафіксувала різні способи страт - через відрубування голови, повішення, електрошок, внутрішньовенну ін'єкцію або розстріл. Протягом минулого року нікого не було страчено через побиття камінням, хоча такі вироки мали місце в Пакистані, Ірані та Нігерії.

У доповіді "Амністії" наголошується, що також зростає кількість страт і смертних вироків за злочини, пов'язані з наркотиками.

При цьому офіційні дані про застосування найвищої міри покарання в 2010 році доступні тільки в деяких країнах. У Бєларусі, Китаї та Монголії смертні вироки належать до державних таємниць. Мало інформації доступно щодо Малайзії, КНДР і Сингапуру. У В'єтнамі публікація даних про застосування найвищої міри покарання заборонена законом", - зазначається в доповіді "Міжнародної амністії".

Водночас у Росії в березні 2010 року спікер державної Думи Борис Гризлов повідомив, що Росія не ратифікуватиме Протоколу №6 до Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод щодо скасування страти. У 2009 році в Росії було продовжено мораторій на застосування страти.

"6 грудня 2010 року в Киргизстані найвищу міру покарання було скасовано за всі види злочинів", - наголошується в доповіді. Усі винесені раніше смертні вироки замінено на довічне ув'язнення. Президент Таджикистану Емомалі Рахмон у квітні 2010 року заснував спеціальну групу із вивчення питання про повне скасування страти. У Таджикистані з 2004 року діє мораторій на страту.

Крім того, влада Габону в 2010 році скасувала застосування страти за всі види злочинів. Тоді як влада Монголії ввела мораторій на страту.

Зазначимо, що рік тому правозахисна організація Amnesty International повідомила, що в 2009 році у світі було виконано майже 2400 смертних вироків. Найбільше людей страчували в Китаї - понад 1700 осіб. Незважаючи на ці страхітливі цифри, світ все ж поступово йде до скасування найвищої міри покарання, вважають фахівці "Міжнародної амністії".

При цьому 93% страчених загинули в Китаї, Ірані, Пакистані, Саудівській Аравії і Сполучених Штатах Америки. Експерти проте зазначають, що з 59 країн, де страта офіційно існує, вироки в 2009 році виконувалися лише в 25 випадках.

Також повідомлялося, що Китай залишається світовим лідером за кількістю страт. На другому місці в цьому сумному переліку - Ісламська Республіка Іран, на третьому - Ірак. За даними звіту організації Hands Off Cain, в Китаї в 2009-му і першій половині 2010 року було виконано близько 5 тисяч смертних вироків. Притому, що всього у світі за цей час було страчено 5679 осіб.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 982 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ