Пт, 2024-04-26, 21:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Березень » 14 » Могли бути океани колись на Венері
00:03
Могли бути океани колись на Венері
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Венера є одним із найяскравіших об’єктів нашого нічного неба.

Нове дослідження припускає, що Венера, найближча за розміром до Землі планета, можливо, мала океани мільярди років тому, перш ніж катастрофічна подія перетворила її на пекельний пейзаж з густою, токсичною атмосферою.

Наша сусідня планета вкрай негостинна для життя, яким ми її знаємо – токсичний, палаючий світ, на який люди ніколи не зможуть ступити.

Дослідження, проведене вченими з Інституту космічних досліджень ім. Годдарда НАСА і опубліковане в журналі Journal of Geophysical Research: Planets, використовує комп’ютерне моделювання для вивчення умов, які призвели до нинішнього стану Венери.

Попри відмінності в придатності для проживання, Венера має деякі разючі подібності із Землею. Обидві планети приблизно однакового розміру, маси та щільності, а також мають дуже схожий склад. Це викликає питання: чи могла Венера колись бути придатною для життя?

Нове дослідження показало, що якщо на Венері колись і були придатні для життя умови та вода в рідкому стані на її поверхні, то це було дуже давно, і проіснувала лише недовго, перш ніж планета перетворилася на висохлий, посушливий світ, яким є сьогодні.

Планетологи Александра Уоррен і Едвін Кайт з Чиказького університету змоделювали історію атмосфери Венери, щоб визначити швидкість і механізми втрати кисню, що, у свою чергу, виявило, що якщо на планеті колись була рідка вода (у чому деякі вчені сумніваються), то вона була понад 3 мільярди років тому.

На Венері зараз надзвичайно сухо та надзвичайно мало кисню. Її атмосфера складається на 96 відсотків з вуглекислого газу та на 3 відсотки з азоту з невеликими кількостями інших газів, таких як діоксид сірки.

Згідно з результатами моделювання, Венера могла мати помірний клімат з рідкою водою на поверхні до трьох мільярдів років – досить довго, щоб зародилося і розвинулося життя. Однак близько 700 мільйонів років тому серія вулканічних вивержень викинула в атмосферу величезну кількість вуглекислого газу, що спровокувало парниковий ефект, який розжарив планету і випарував океани.

"Ми припускаємо, що Венера могла мати стабільний клімат протягом мільярдів років. Цілком можливо, що на її поверхні могло зародитися життя", – сказав Майкл Вей, провідний автор дослідження.

Дослідження кидає виклик традиційному уявленню про те, що Венера завжди була ворожим місцем для життя, яке базується на сучасних умовах планети, таких як температура поверхні, достатньо висока, щоб розплавити свинець, атмосферний тиск, еквівалентний тиску на глибині 1 000 метрів в океанах Землі, і хмари сірчаної кислоти.

Дослідники провели п’ять симуляцій клімату Венери, змінюючи кількість сонячного світла та парникових газів, які отримувала планета. Вони виявили, що якби Венера мала таку ж орбіту і обертання, як сьогодні, але з меншим вмістом вуглекислого газу, вона могла б підтримувати придатний для життя клімат із середньою глобальною температурою близько 20°C і рівнем моря, який коливався б не більше ніж на 200 метрів.

"Не можна сказати, що на Венері був м’який клімат, як на Землі сьогодні. Але він був набагато прохолоднішим, ніж пекельний ландшафт, який ми бачимо сьогодні", – каже співавтор дослідження Ентоні Дель Дженіо.

Дослідження також має значення для пошуку придатних для життя екзопланет, який часто зосереджується на схожих на Землю світах навколо зірок, подібних до Сонця. Якщо планети, подібні до Венери, можуть мати придатні для життя умови протягом мільярдів років, перш ніж перетворяться на непридатні для життя пустки, то вони можуть бути більш поширеними в галактиці, ніж вважалося раніше.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 240 | Додав: admin | Теги: океан, Планета, Венера
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ