Пт, 2024-04-19, 10:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 12 » Московська "осінь патріарха"? Чим відповість Путін?
14:59
Московська "осінь патріарха"? Чим відповість Путін?
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Пост'єльцинська доба завершилася, хліба і горілки росіянам вже замало, коментують ЗМІ протестні акції. Тепер Путін, що вже досить "зносився" довгим правлінням і наробив помилок, має забезпечувати не тільки економічне зростання, а й верховенство закону. Каспаров закликає підтримати ліберальну опозицію, бо інакше "на момент його повалення залишаться лише ультраправі і ультранаціоналісти".

Підсумки парламентських виборів у Росії несподівані вже тим, що влада взагалі допустила такі результати, вважає The Guardian. "У повністю контрольованій системі "Єдина Росія" перемогла б легко. Але Путін вибудував декорацію з номінально демократичних інституцій, і вони вирвалися з-під контролю", - вважає журналіст Джонатан Стіл.

"Електорат висловив відчужене ставлення до панівної еліти. Як це позначиться на результаті президентських виборів?" - запитує автор. До суботньої акції протесту поліція поставилася не так войовничо, а державне телебачення - більш шанобливо, ніж досі. Чи буде Путін і далі дотримуватися цього пом'якшеного підходу?

Пост'єльцинська епоха в Росії завершилася, вважає оглядач. Тепер Путін і його оточення повинні забезпечувати не тільки економічний ріст і прогрес у соціальній сфері, але також верховенство закону для громадян і бізнесу. Пострадянське покоління росіян, що виїжджає за кордон, соромиться злочинності своїх лідерів, багато молоді воліє емігрувати. "Щоб врегулювати проблему, еліта повинна значно і сильно змінити своє ставлення до ситуації. Але якщо у Путіна є хоч крихта розсудливості, той факт, що більшість проголосувала проти його партії, змусить його заворушитися", - переконаний автор.

"Путіну не слід плекати ілюзії, що Росію можуть оминути вимоги про надання прав, які, як вітер, огортають всю планету, - пише Джіджі Ріва в тижневику L'Espresso. - Путін контролює спецслужби і традиційні ЗМІ, але він не врахував того факту, що вже багато років Інтернет і соціальні мережі відіграють роль свого роду радянської кухні: тепер по Інтернету розповзається невдоволення безсоромним і нахабним рішенням тандему Медведєв-Путін помінятися місцями, щоб Путін повернувся в Кремль і правив до 2024 року".

"Путін напевно отримає перемогу на березневих президентських виборах, визнає журналіст, але вже тепер він знає, що половина країни ставиться до нього вороже. Отже, рік почався з "арабської весни" і символічно завершується "московською осінню", яка, як здається, має стати нагадуванням, що жоден лідер не вічний", - підсумовує автор статті.

Після скандально-нечесних парламентських виборів вулиці найбільших російських міст повняться голосами протесту, пише в статті для британської The Times лідер ВГФ Гарі Каспаров. "Джин вирвався з пляшки, і відтепер питання не в тому, чи буде усунуто Путіна, а в тому, коли це станеться", - вважає він.

Після 10 років боягузтва Європа і США отримали ще один шанс підтримати історичний процес на боці сил, за якими правда, вважає Каспаров. "Російська зима" - ідеальний шанс для Заходу підтримати російський народ, а не корумпованих правителів.

"Люди часто не помічають того факту, що почуття власної гідності - один з факторів, які змінюють хід історії. Путін після майже 12 років при владі переступив межу дозволеного", - пише Каспаров. На думку гросмейстера, фатальний перший крок зробив Медведєв 24 вересня, оголосивши, що поступиться дорогою Путіну. Цей недбалий прояв зарозумілості образив навіть москвичів і петербуржців - жителів порівняно заможних міст.

На думку Каспарова, Захід здатний вжити заходів: "партнери й пішаки Путіна уразливі, бо тримають свої нетрудові доходи за кордоном". Крім того, Каспаров підкреслює: "Якщо Путін розчавить ліберальну опозицію, то на момент його повалення залишиться лише дві організовані сили - ультраправі і ультранаціоналісти. Ці сили реально небезпечні. Тому будь-який тиск, який тільки можна чинити на Путіна, слід надати негайно".

"Путін надалі буде мати справу з новою Росією", - пише кореспондент німецької Die Welt Юлія Смирнова, коментуючи демонстрації, що пройшли в Росії у вихідні. "На саму тільки Болотну площу в центрі Москви вийшли близько 100 тис осіб, висловлюючи протест проти підтасовувань у ході парламентських виборів і режиму Путіна загалом. Це була перша мирна акція протесту такого масштабу за останні 12 років". Демонстранти вимагали проведення нових виборів, відставки голови ВЦВК Володимира Чурова, перевірок за фактами фальсифікації результатів, а також спрощення процедури допуску нових партій, розповідає журналістка.

Володимир Путін відреагував на масові протести, які пройшли в багатьох російських містах, досить стримано, мовиться в статті. За словами прем'єра, які передав його прес-секретар Дмитро Пєсков, влада почула росіян, присутніх на акції протесту. "На ділі це означає найпевніше ось що: змін не буде, - пише Смирнова.

За словами депутата від "Справедливої ​​Росії" Геннадія Гудкова, якщо влада проігнорує "першу фазу захворювання" і не зробить необхідних висновків, це може призвести до необоротних змін, відкинувши країну на 10 років назад.

Однією з найсерйозніших проблем громадянського суспільства, що зароджується в Росії, Юлія Смирнова вважає незгоди в лавах російської опозиції. Незадоволеним громадянам, які хочуть відстоювати свої права і захищати гідність, потрібен новий лідер, йдеться в статті. "Протягом тижня малорухливе російське суспільство розгойдалося після тривалого забуття. Інтерес до політичних тем і готовність вести дискусії зросли до рівня 1990-х років".

В акції на Болотній площі "За чесні вибори" взяв участь відомий письменник Борис Акунін, повідомляє італійська La Repubblica. Письменник не бачить зв'язку між подіями, що відбуваються в Росії, і "арабською весною". "Це зовсім інша річ, - говорить він. - Тут на вулиці вийшли люди, які не страждають і живуть непогано. Тут всі люди успішні, вони отримали освіту, користуються всім тим, що називається добробутом. Але вони розуміють, що не вистачає ще чогось - гідності. І вони хочуть віднайти її".

"Люди вийшли на площі, і це стало результатом дозрівання громадянського суспільства. Влада повинна з цим рахуватися, вона повинна зрозуміти, що народ змінився. Він більше не задовольняється хлібом і горілкою. Він хоче поваги, і він вимагатиме її, поки не отримає", - упевнений Акунін.

Російська влада боїться "ефекту площі Тахрір", зазначила в інтерв'ю Le Journal du Dimanche політолог Марі Мандра. Покоління Facebook дало новий вимір російській опозиції, вважає вона. "До минулого тижня ми бачили, як маніфестації за участю 100-200 осіб негайно розганялися. Той факт, що мільйони людей можуть об'єднуватися і обмінюватися думками в Інтернеті, соціальних мережах, дав змогу десяткам тисяч громадян домовитися і вийти на вулиці, прекрасно розуміючи, що камери всього світу будуть спрямовані на Москву і владі буде непросто придушити протести", - наводить її слова видання.

Учасники маніфестацій вимагають повторних парламентських виборів. Більш глибинна причина протестів - зношення Володимира Путіна, який перебуває при владі вже 12 років, на тлі економічних труднощів, що почалися в 2008-му, вважає експерт. Крім того, "24 вересня Путін зі своїм другом Медведєвим, якого він посадив у Кремлі, безсовісно оголосив з трибуни своєї партії про повернення на пост президента в березні 2012 року, тим самим давши зрозуміти росіянам, що вони, звісно, можуть йти голосувати, але все вирішено заздалегідь. Це було приниженням і справжньою стратегічною помилкою Путіна та його радників", - підкреслила Марі Мандра. На її думку, влада Путіна захиталася, "питання в тому, коли і як".

"Російська зима допомагала країні виганяти іноземних загарбників, від Наполеона до Гітлера. Та чи здатна вона допомогти Путіну утриматися при владі?" - пише Гідеон Рахман у блозі Financial Times.

Всі російські протестувальники розійшлися по домівках після багатотисячних акцій, і наступна велика демонстрація очікується не раніше Різдва, пише автор, нагадуючи, що демонстранти з площі Тахрір, навпаки, зайняли площу, відмовившись розходитися, поки Мубарак не піде у відставку. "Окупація, очевидно, є набагато ефективнішою тактикою. Але її набагато важче здійснити в розпал російської зими", - йдеться у блозі.

Складніше, але не неможливо. Автор згадує, що Помаранчева революція в Україні, яка передбачала ночівлю у наметах, розгорнулася саме взимку. Якщо зараз російські демонстранти зроблять перерву на кілька тижнів, вони можуть втратити імпульс. "Думаю, люди могли б повернутися масово на вулиці масами задовго до Різдва", - підсумовує автор.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1413 | Додав: adminA | Теги: Чим відповість Путін?
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ