Пт, 2024-03-29, 13:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 28 » "Московського самодержця" позбавили влади
16:58
"Московського самодержця" позбавили влади
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

  Президент Медведєв відправив у відставку мера Москви Юрія Лужкова - одну з наймогутніших незалежних фігур російської політики, причому з неприємним формулюванням. Тепер російський лідер може поставити свою людину на чолі столиці - головного електорального майданчика країни і найважливішого фінансово-економічного центру, пишуть ЗМІ.

У вівторок президент РФ Медведєв звільнив московського мера Лужкова після того, як кілька тижнів чинив на нього тиск з метою домогтися добровільної відставки, пише британська The Financial Times. "Лужков був мером з 1992 року і був однією з наймогутніших незалежних фігур, що залишалися в російській політиці", - відзначає кореспондент Чарльз Кловер.

На думку оглядача, такий поворот подій став несподіванкою для спостерігачів: більшість припускала, що Кремль буде продовжувати з Лужковим переговори про відставку. За словами аналітиків, його звільнення створює політичний ризик для Медведєва, бо загрожує дестабілізацією в столиці за рік до парламентських виборів. Але Медведєв, якого всі вважають молодшим партнером в російському владному тандемі, не міг дозволити Лужкову залишатися при владі, щоб не здатися слабким, мовиться в статті.

За даними видання, рішення президента вітали і прокремлівські, й опозиційні політики, що показує, в якій сильній політичній ізоляції опинився мер в останні дні.

Президент Медведєв відправив у відставку мера Москви Юрія Лужкова, повідомляє The Business Week за матеріалами Bloomberg. "Тим самим розчищено шлях для того, щоб російський лідер поставив свою людину на чолі міста, на яке припадає майже чверть обсягу російської економіки", - пишуть репортери Bloomberg Ілля Архипов і Любов Проніна. За словами прес-секретаря Медведєва Наталії Тімакової, зараз президент готує список кандидатів.

Лужков установив в Москві абсолютну фінансову й адміністративну владу, сказав Микола Злобін з World Security Institute (Вашингтон). "Він був хорошим мером, коли прийшов на зміну Попову. Але монополія на владу розбещує навіть хороших людей", - вважає Злобін, який назвав звільнення Лужкова епохальною подією і припустив, що вона може підірвати стабільність у столиці, оскільки наступникові доведеться мати справу із системою, сформованою за 20 років.

Лужков воскресив Москву після економічної руїни, що супроводжувала розпад СРСР, заявив депутат Держдуми Олександр Хінштейн. "Він не святий, не ангел. Але я нікому не побажаю завдання замінити Лужкова, тому що його завжди будуть порівнювати з ним. Він для нашої країни - рідкісний політик, що зберіг розкіш мати власну позицію", - зауважив Хінштейн.

Медведєв звільнив мера Москви Юрія Лужкова з формулюванням "у зв'язку з втратою довіри", звертає увагу іспанська El País. "У свої 74 роки Лужков був одним з останніх "динозаврів" епохи Бориса Єльцина. Незважаючи на очевидний тиск Кремля з метою змусити його піти, градоначальник-ветеран відмовився залишити посаду добровільно, щоб дати Медведєву змогу проводити його модернізаційну і антикорупційну політику, а також створити власну команду в столиці, яка, маючи 7 млн виборців, є головним електоральним майданчиком країни", - підкреслює кореспондент Пілар Бонет.

"Діяльність мера була складною і багато в чому ефективною всередині чинної в Росії персоналізованої системи управління", - зазначається в статті. "Владний тандем Медведєва і Путіна ще не повідомив, хто буде кандидатом в президенти, але відставка Лужкова - один із елементів політичної боротьби напередодні парламентських виборів 2011 року і президентських 2012-го", - переконана журналістка. Той факт, що Медведєв прийняв виклик і звільнив мера, може допомогти главі держави набрати вагу і зміцнити свої позиції в політичних колах, які недооцінюють його здатність до прийняття рішень.

Політичним землетрусом і першою справжньою ознакою здобуття самостійності Медведєвим називає автор публікації в сьогоднішній Handelsblatt президентський указ про відставку Юрія Лужкова. "Лужкова вважають одним з найвпливовіших політиків найбільшої країни в світі. Відзначаючись авторитарним і самодержавним стилем правління, московський градоначальник до останнього моменту енергійно заперечував можливість добровільної відставки", - пише кореспондент, нагадуючи про безпрецедентну кампанію, розгорнуту в державних ЗМІ, в ході якої Юрія Лужкова звинувачували в корупції і "кумівстві", діставалося і його дружині Олені Батуриній, яка за час перебування Лужкова на посту мера стала найбагатшою жінкою Росії.

"Коментатори розцінюють ситуацію навколо Лужкова як доказ існування найтяжчої за останні 10 років внутрішньополітичної кризи в Росії", - пише видання. Крім цього, експерти вбачають у боротьбі за крісло столичного градоначальника ознаки того, що оточення Путіна і оточення Медведєва напередодні президентських виборів 2012 року "міряються силою".

Опозиція традиційно критикує Лужкова за придушення інакомислення, а також силові розгони демонстрацій, додає видання. Крім того, критики не раз звинувачували столичного голову в знищенні пам'яток архітектури, місце яких зайняли сучасні офісні будівлі.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1151 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ